De trap zwart verven? Zo doe je het (en dit doet het voor het interieur)

Behang Panama van Elitis, 100 cm breed per rol € 187,- (wva.nl). Windlicht € 42,50 (maisonnl.com). Vaas € 39,95, mand 19,- (vtwonen.nl). Overig privébezit. Beeld JA | vtwonen 13-2019 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma
Beeld JA | vtwonen 13-2019 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma

Een zwarte trap is een unieke blikvanger. Hij is stoer in een industrieel interieur of juist superchic in een woning met een klassieke stijl. Wil je de trap zwart verven? Je besteedt deze klus het best uit aan een professionele schilder. Ben je zelf een ervaren klusser? Ontdek hoe je de trap zwart verft, wat een zwarte trap doet voor het interieur en doe het dan zelf met behulp van onderstaand stappenplan.

Lees verder onder de advertentie

Een houten trap zwart verven in zes stappen

Zelf een trap verven is misschien niet zo gemakkelijk als het verven van de muur, omdat je met kleinere oppervlaktes en lastige(re) hoeken werkt. Toch is het een klus die je met de juiste voorbereiding en materialen prima zelf klaart. Volg onderstaand stappenplan als je zelf een houten trap zwart wilt verven.

 • Stap 1. Verzamel de juiste materialen

Voor het verven van de trap heb je de volgende materialen nodig:

Lees verder onder de advertentie
 • Zwarte trapverf of traplak voor een houten trap. Dit type verf is kras- en slijtvast. Handig als je de traptreden zwart gaat verven, omdat je dankzij deze speciale verfsoorten minder snel beschadigingen ziet.
 • Een kleine verfroller
 • Een platte kwast
 • Een kleine verfbak
 • Afplaktape en afdekfolie of een stucloper
 • Ontvetter of ammonia
 • Een emmer met (lauw)warm water en een spons
 • Sneldrogende houtreparatie
 • Een plamuurmes
 • Een schuurmachine en/of schuurpapier
 • Een stoffer of stofzuiger
 • Acrylkit en een kitpistool
 • Een afbreekmes
 • Stap 2. De vloer en muur afplakken

Plak de vloer en muur goed af om beiden te beschermen tegen rondspetterende verf. Leg afdekfolie of een stucloper op de vloer en plak dit goed vast met afplaktape. Een stucloper is een karton dat aan twee kanten is voorzien van een PE-coating. Deze speciale coating zorgt ervoor dat je het karton niet stukloopt als het nat is geworden. Plak de muur af met breed afplaktape.

Lees verder onder de advertentie
 • Stap 3. De trap ontvetten

Voor de hechting van de verf is het belangrijk dat je de trap ontvet voordat je begint. Vul een emmer met (lauw)warm water en giet hier een scheut ontvetter of ammonia in. Ontvetter koop je bij de bouwmarkt. Gebruik een spons en maak de trap van boven naar beneden schoon. Omdat de trapleuning vaak wordt aangeraakt is het slim om hier extra aandacht aan te besteden. Maak de traptreden en de leuning niet te nat en neem de trap na het ontvetten nog een keer af met alleen water. Laat de trap goed drogen. Wil je de trap eerst goed schoonmaken voor je hem gaat ontvetten? Ontdek hoe je hout schoonmaakt en goed onderhoudt.

 • Stap 4. Repareer spleten, gaten en scheuren in de trap
Lees verder onder de advertentie

Als je een (oude) houten trap zwart gaat verven is de kans groot dat je eerst wat spleten, gaten en scheuren in de trap moet repareren. Gebruik hier sneldrogende houtreparatie voor. Dit koop je bij de bouwmarkt. Breng de houtreparatie met een plamuurmes aan op de beschadigingen in de trap en laat het ongeveer 45 minuten drogen. Als je een groot gat of een grote scheur wilt repareren kan het zijn dat je meerdere lagen houtreparatie moet aanbrengen.

 • Stap 5. De trap schuren

Schuur de trap handmatig met behulp van schuurpapier of een elektrische schuurmachine. Een schuurmachine koop of huur je bij de bouwmarkt. Als je een oude houten trap gaat schuren is het verstandig om grof schuurpapier te gebruiken. Zo krijg je alle oneffenheden goed weg. Is de trap nog in goede staat? Dan is het gebruik van fijn schuurpapier vaak voldoende. Maak de trap na het schuren volledig stofvrij met een stoffer of de stofzuiger en ontvet de trap nogmaals.

Lees verder onder de advertentie
 • Stap 6. De naden kitten

Voor een strak resultaat kit je de naden van de trap. Dit doe je met acrylkit en een kitpistool. Zowel kit als een kitpistool koop je bij de bouwmarkt. Verder heb je een emmer (lauw)warm water, een spons en een afbreekmes nodig. Gebruik een donkere kit als je de trap (mat) zwart gaat verven. Zo valt de kit niet op. Werk van boven naar beneden en breng de kit aan op de naden. Ga er vervolgens met een vochtige spons overheen zodat je een glad resultaat krijgt. Overtollige kit verwijder je met het afbreekmes. Laat de kit goed drogen voor je verder gaat. De meeste kitsoorten moeten vier tot twaalf uur drogen.

 • Stap 6. Verven maar!
Lees verder onder de advertentie

Yes, je kunt eindelijk beginnen met het verven van de trap. Zorg dat de zwarte trapverf op kamertemperatuur is en begin met het verven van alle delen van de trap waar je niet op loopt, zodat je de trap zo lang mogelijk kunt blijven gebruiken. Dus: de leuningen, de spil (de paal – of palen – waarmee de trap aan de grond is bevestigd), de boom (de balk waarmee de trap aan de muur is bevestigd) en de stootborden (de planken die tussen de treden zitten om de trap dicht te maken). Ga je een open trap zwart verven? Dan heb je niet te maken met stootborden en kun je deze stap overslaan.

Verf vervolgens alle randen en hoekjes met een kwast. Om te voorkomen dat de haren van de kwast loslaten ga je – voor je begint – met een stuk schuurpapier over de kwast. Verf de grote oppervlakken (de traptreden) met een verfroller. Werk altijd van boven naar beneden en sla steeds één trede over als je de trap dezelfde dag nog wilt gebruiken. Ga je een open trap zwart verven? Vergeet dan niet om ook de onderkant van de traptreden mee te nemen.

Laat de verf goed drogen voor je een tweede laag aanbrengt. Dit duurt ongeveer zestien uur. Na ongeveer vijf uur drogen kun je – voorzichtig – over de geverfde trap lopen. Verwijder de afplaktape direct na het verven van de laatste laag om beschadigingen te voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

Een metalen trap zwart verven

Een metalen trap zwart verven gaat ongeveer hetzelfde als het verven van een houten trap. Het is zelfs een stuk makkelijker. Je hoeft deze trap niet uitgebreid te schuren en kitten en reparaties zijn vaak niet nodig. Is de trap al geverfd? Verwijder oude laklagen en roest dan met een staalborstel en schuurpapier. Ontvet de trap en breng vervolgens een primer aan als je de metalen trap met een standaard lak wilt verven. Heb je gekozen voor zwarte trapverf speciaal voor metaal? Dan is het aanbrengen van een primer niet per se nodig, al verleng je de levensduur van de trapkleur er wel mee. Plak de vloer en de muur goed af en je kunt beginnen.

Wil je meer weten over metaal verven? Met deze vier stappen wordt metaal verven een makkie.

Dit doet een zwarte trap voor het interieur

Een trap is over het algemeen groot en massief. Een zwarte trap kan daarom erg zwaar voelen in het interieur. Houd je van donker, maar verf je de trap liever niet zwart? Kijk dan eens naar diep donkerbruin of diepblauw om de look van de trap wat zachter te maken. RAL 7022 is bijvoorbeeld een donkere kleur die door de dag heen verandert; van groen tot bruin tot grijs, alles zit erin.
Wil je toch een écht zwarte trap? Kies er dan voor off black trapverf. Deze kleur oogt als zwart, maar voelt minder zwaar.

Lees verder onder de advertentie

Een zwarte trap wordt vaak geassocieerd met een stoer interieur, maar kan ook erg chic zijn. Kies er in een industrieel huis voor om de trap matzwart te verven en ga in een klassiek interieur juist voor hoogglans. Wil je de trap nog net iets chiquer maken? Bekleed de zwarte trap dan met een zachte stoffen loper. Dit ziet er niet alleen mooi uit, het voelt ook hartstikke fijn aan je (blote) voeten. Weet je niet of je de trap wit of zwart wilt verven? Waarom niet beide! Een zwart-witte trap is een unieke blikvanger in het interieur.

Als je in huis een trap zwart wilt verven, zijn er verschillende opties. Een zoldertrap bijvoorbeeld! Van voordelen tot zelf doen: ontdek alles over een vaste trap naar zolder.

De hal stylen…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 13-2019 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma