Zo kies je het juiste formaat eettafel

Eettafel Loupe van olijfessenhout, 280x80x75 cm (lxbxh), prototype, ontwerp van Sarah Trenite (arpdesign.com). Rol oud linnen (burbri.nl). Eiken eetkamerstoel J80 van FDB Møbler, eiken eetkamerbank J83B van FDB Møbler, 104x45x40 cm (lxhxd), eiken eetkamerstoel met armleuningen J81 FDB Møbler (thefinestore.com). Kast met webbing, 125x55x200 cm (bxdxh) (hkliving.nl). Grote vintage Berber kruik, grote schaal naturel met zwart van gevlochten raffia, gevlochten bamboe hanglamp Klok, 90×43 cm (hxØ), roodbruine mand op kast van Yaré-liaan (couleurlocale.eu). Kruk met webbing zitting van Raw Materials, eetkamerstoel Wicky van Nordal, opbergmand op kast Sophisticraft van Urban Nature Culture, houten onderbord van vtwonen, 31,5 cm (Ø), kom Merci nº1 van Serax, ovaal bord Inku van Serax, bord Inku van Serax, tafelmessen Merci Mix van Serax (vtwonen.nl). Papier-maché dienblad, papier-maché schaal op kast (weldaad.com). Kan (zarahome.com). Linnen kussen Flax (bymolle.com). Beeld vtwonen 05-2021 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek 
Beeld vtwonen 05-2021 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek 

Als het tijd is voor een nieuwe eettafel, is de grootte een van de belangrijkste eigenschappen. Hoe groot een eettafel moet zijn, hangt af van verschillende factoren. Hoe ruim de eethoek is bijvoorbeeld, en hoeveel gasten je aan de tafel kwijt wilt. Of je nu een kleine of grote eethoek hebt: een miskoop wil je te allen tijde voorkomen. Zo kies je het juiste formaat eettafel. 

Lees verder onder de advertentie

Hoe groot is de eethoek?

De eerste en belangrijkste manier om het juiste formaat voor de eettafel te bepalen, is natuurlijk de ruimte die je hebt. Met een rolmaat in de aanslag kun je dit gelukkig heel makkelijk zelf opmeten. Houd altijd rekening met de ruimte rondom de tafel: de eetkamerstoelen moeten voldoende ruimte hebben, zodat je makkelijk kunt gaan zitten en weer opstaan.

Om een stoel naar achter te kunnen schuiven, heb je zo’n 60 tot 70 centimeter nodig. Ook als je de tafel tegen een wand wilt plaatsen, moet je rekening houden met deze lengte. Als je er zeker van wilt zijn dat je de ruimte op de juiste manier opmeet, kan je de eettafel met schildertape op de vloer ‘uittekenen’. Zo krijg je ook meteen een optische indruk van hoeveel ruimte de eettafel in beslag zou nemen.

LEES OOK
Mix it up: verschillende eetkamerstoelen combineren

Loopruimte

Naast ruimte om de stoelen aan en af te kunnen schuiven, is loopruimte rondom de eettafel een must. Zo tackel je de stoelendans die ontstaat als iemand van de eettafel opstaat. Voor de gemiddelde loopruimte moet je zo’n 60 centimeter rekenen. Als je daar de ruimte bij optelt die je nodig hebt voor de eetkamerstoelen, kom je op zo’n 120 tot 130 centimeter van de eettafel tot de wand. Wanneer je die lengte aanhoudt, weet je zeker dat je geen opgepropte eethoek krijgt.

Hoeveel tafelgasten?

Een eettafel moet natuurlijk ook het juiste formaat hebben voor het aantal gasten. Een groot gezin betekent automatisch een grotere eettafel. Al met al moet je zo’n 70 centimeter per persoon aan ruimte rekenen. Een eettafel voor vier personen moet dus een lengte hebben van zo’n 140 centimeter.

Bij een eettafel voor acht personen houd je een lengte aan van zo’n 280 centimeter. Op die manier zit niet iedereen met de ellebogen tegen elkaar aan te eten. Houd bij het uitkiezen van de juiste formaat van de eettafel wel rekening met het onderstel. Als de eettafel robuuste tafelpoten heeft, snoept dit ook wat centimeters af van de zitruimte die de tafel te bieden heeft. Tel er dan 20 centimeter bij op voor een comfortabele zit.

Een uitschuifbare tafel, zoals deze tafel van MADE, is superhandig als je ruimte wilt creëren voor extra tafelgasten.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld styling Danielle Verheul, fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld styling Danielle Verheul, fotografie Sjoerd Eickmans

Hoe groot moet een ronde eettafel zijn?

Een ronde eettafel is weer een heel ander verhaal. Deze nemen vaak minder ruimte in beslag terwijl je er hetzelfde aantal gasten aan kwijt kunt. Houd wel weer rekening met het onderstel van de tafel en de breedte van de stoelen. Zo kun je aan deze ronde eettafel met marmer look bijvoorbeeld maximaal vier gasten kwijt door de vorm van het onderstel.

Over het algemeen geldt dat een ronde eettafel van 100 centimeter voldoende is voor twee tot drie personen. Voor vier personen houd je zo’n 120 centimeter aan, voor zes personen zo’n 140 centimeter en voor 8 personen 160 centimeter.

LEES OOK
Waarom ook jij een ronde eettafel móet hebben

Ruimte besparen

Heb je een kleine eethoek? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt toepassen om ruimte te besparen. Op één staat een eettafel met een breedte van 90 centimeter of minder. Houd daarnaast ook rekening met de soort eetkamerstoel. Eetkamerstoelen met leuningen kunnen bijvoorbeeld niet altijd helemaal onder de tafel worden geschoven. Ook een eetkamerbank kan een uitkomst zijn om ruimte te besparen. Met name een bank zonder leuningen of tegen de muur: tafelgasten kunnen hier als het ware inschuiven.

Een ronde eettafel neemt vaak minder ruimte in beslag, ook al kun je er hetzelfde aantal gasten aan kwijt. Ook de opstelling van de eetkamerstoelen kan bepalend zijn voor de grootte van de eettafel. Zo hoef je een minder lange eettafel aan te schaffen als je van plan bent om ook stoelen op de kopse kant te plaatsen. Of houd de lengte aan die je nodig hebt en de stoelen aan het hoofd van de tafel zijn dan voor extra eters. Ook handig!

LEES OOK
Zo kun je in een kleine eethoek toch veel gasten kwijt

Voor een gezellige eettafel…

Bron: beeld 1: vtwonen 05-2021 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek | beeld 2 en 3: styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie