Woonidee: de voordelen én voorbeelden van uitschuif- en klaptafels

Weer verliefd op je huis aflevering 5 seizoen 18, Marianne in Uitgeest Beeld Weer verliefd op je huis aflevering 5 seizoen 18 | styling Marianne Luning | fotografie Sonja Velda
Beeld Weer verliefd op je huis aflevering 5 seizoen 18 | styling Marianne Luning | fotografie Sonja Velda

Een gezin van vier personen kan makkelijk aan een ronde eettafel maar als er bezoek komt, is het fijn als je meer plekken tevoorschijn kunt toveren. Een uitschuifbare of klapbare tafel is daar een ideale oplossing voor. Dit zijn de voordelen plus een paar voorbeelden van ruimtebesparende tafels.

Lees verder onder de advertentie

Ronde tafel

Jeroen en Marieke wonen samen met hun twee dochters in een vrijstaand huis in Uitgeest. In aflevering 5 van Weer verliefd op je huis combineerde stylist Marianne Marieke’s uitbundige woonstijl met Jeroens behoefte aan licht en rust. De eettafel stond in de keuken onhandig voor de openslaande deuren. Daarom ging Marianne voor een ronde tafel. Het voordeel van deze tafel is dat je ‘em uit kunt klappen. Zo kan iedereen makkelijk aanschuiven.

‘Zet er een paar krukken of een bank bij en er is voor iedereen plek’

Stylist Marianne

Rechthoekige uitschuifbare tafel

De vuistregel is dat iedere persoon aan een tafel ongeveer 70 centimeter nodig heeft. Als je met een groot gezin aan tafel zit, heb je al gauw een tafel van ruim twee meter nodig. Het voordeel van een rechthoekige tafel is dat je aan beide ‘hoofdeinden’ plaats kunt nemen. Als je genoeg ruimte hebt kan je een rechthoekige uitschuifbare tafel aanschaffen. In de lengte van de ruimte oogt het hartstikke gezellig. Zet er een paar krukken of een bank bij en er is voor iedereen plek.

Lees verder onder de advertentie
Flexa Easycare Muren muurverf Zandsteenbruin (flexa.nl). Kunstwerk Meisje met de Parel – The Wardrobe Malfunction Edition van Marja van den Hurk € 460,- (werkaandemuur.nl). Ovale eettafel van Pbj Designhouse € 1929,-, eetkamerstoelen van Pbj Designhouse, hanglamp boven de ronde tafel van Hay € 769,- (eijerkamp.nl). Beeld Weer verliefd op je huis aflevering 1 seizoen 16 | styling Fietje Bruijn | fotografie Sonja Velda
Beeld Weer verliefd op je huis aflevering 1 seizoen 16 | styling Fietje Bruijn | fotografie Sonja Velda

Tiny table

Woon je klein maar wil je wel graag een tafel om aan te dineren of werken? Ga dan voor een klapbare tafel die je aan de muur bevestigt. Doordat je deze naar de muur toe inklapt, bespaar je veel ruimte en is het geen sta in de weg. Als je dan ook nog klapbare stoelen aanschaft, heb je de ruimte optimaal benut. Maak zelf een klaptafel van een schilderij!

Stoelen opbergen

Handig zo'n tafel, maar waar laat je de stoelen voor de gasten? Marianne heeft daar een paar tips voor: ‘Ik zou gaan voor extra stoelen of krukjes die stapelbaar zijn. Zo’n stapelbare kruk plaats je tijdelijk in de garage of de ‘dooie hoek’ van de kamer. Een andere optie is een bank die in een andere ruimte nog functioneel is. Denk aan een bank in de gang om de schoenen aan te doen.’ Sommige tafels hebben in het midden ruimte over doordat er geen poten zitten. Daar kun je misschien ook een kruk of bankje kwijt.

Lees verder onder de advertentie

Shop uitschuifbare tafels