Vlekken op de eettafel? Zo ga je ze te lijf

beeld vtwonen Beeld

Aan een eettafel wordt geleefd: er wordt aan de tafel gegeten, gewerkt en misschien gebruiken de kinderen ‘m ook als knutseltafel. Logisch dus dat er weleens een glas drinken omgaat, een spaghettisliert van je vork valt of de tafel onder de lijm zit. Gelukkig zijn er een aantal trucs om van deze vlekken op je eettafel af te komen.

Lees verder onder de advertentie

Watervlekken

Hartstikke leuk die vaas op tafel, maar als je ‘m weghaalt zie je vaak dat er een grote witte kring achterblijft. Geen paniek! Met een beetje sla-olie kom je een heel eind. Meng twee eetlepels sla-olie en een eetlepel spiritus door elkaar. Breng het royaal aan op de kring en laat het even intrekken. Veeg het na een tijdje weg met een zachte doek en de kring is verdwenen als sneeuw voor de zon.

Kaarsvet

Vlekken van kaarsvet lijken vaak hardnekkig, maar dat valt best mee. Pak een stuk keukenpapier en leg deze op het kaarsvet. Neem een strijkbout en strijk over het keukenpapiertje op de plek van het kaarsvet. Het papier zal het kaarsvet opzuigen en jij blijft achter met een schone tafel.

Vetvlekken

Na een etentje zie je vaak de dag erna pas de aanslag die er is achtergebleven op de eettafel. Het lijkt er op dat er meer eten naast de monden is beland, dan erin. Vetvlekken ga je te lijf met krijt of talkpoeder. Zorg voor een wit schoolbordkrijtje en kleur de vetvlek er geheel mee in. Verwarm de tafel vervolgens met bijvoorbeeld een föhn en wrijf het krijt volledig weg met een tandenborstel. Als het goed is, zie je nu niets meer terug van de vetvlek.

Lees verder onder de advertentie

Je kunt de vetvlek ook proberen te verwijderen met een beetje ammonia en koud water op een doekje.

Rode wijn

Zorg ervoor dat je altijd groene zeep in huis hebt. Dit ouderwetse middeltje kan wonderen verrichten op houten eettafels. Je kunt er vetvlekken mee te lijf gaan, maar ook rode wijnvlekken zijn niet veilig voor deze zeep. Laat de boel even goed intrekken voordat je het afneemt.

Meteen reageren als er een glas rode wijn over tafel gaat? Bestrooi de vlekken dan met een flinke laag zout. Het zout zal een groot deel van de wijn opzuigen.

Lees verder onder de advertentie

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is het beter om de vlekken gewoon te voorkomen. Een oplossing kan heel simpel zijn. Ga bijvoorbeeld voor een mooie placemats of een tafelkleed. Deze doe je even in de wasmachine en voilà: weer schoon.

Bron: beeld: styling Cleo Scheulderman, fotografie Jeroen van der Spek

Lees verder onder de advertentie