Mix it up: verschillende eetkamerstoelen combineren

Lichtdoorlatend , op maat gemaakt, in kleur Bruin structuur (18016) vanaf € 78,23 (vtwonen.nl)., M.m.v. karwei.nl (vtwonen EVC vloer kleur Rye), pantoufle-design.nl (tafel), misterdesign.nl (houten stoel CH23 van Carl Hansen, links), casagitane.com (schaal op voet), extravert.nl (stalen stoel Opéra van Fermob), aimetestudio.com (houten stoel Pierre, rechts), zarahome.com (vazen), zenza.nl (alabaster waxinelichthouder), thefinestore.com (kandelaar van Menu),lpln.de (mobile van Lappalainen), bauwerkcolour.com (muurverf in kleur Mykonos). Overig privébezit. Beeld vtwonen 09-2021 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen
Beeld vtwonen 09-2021 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen

Geef die eethoek extra pit door verschillende eetkamerstoelen te combineren rondom de tafel. Er zijn genoeg leuke eetkamerstoelen te koop, maar hoe voorkom je dat het overkomt als een bij elkaar geraapt rommeltje? Met deze tips kun je verschillende eetkamerstoelen perfect combineren. 

Lees verder onder de advertentie

Kleur

De makkelijkste manier om verschillende eetkamerstoelen te combineren, is door een soort stoel te kiezen en deze in verschillende kleuren op elkaar af te stemmen. Kleurgebruik is sowieso belangrijk in het combineren. Voor een rustig geheel kies je stoelen in dezelfde kleurgroep, en dat maakt het combineren van verschillende stoelen een stuk makkelijker. Deze eetkamerstoel van Vestbjerg is bijvoorbeeld in bijna tien verschillende kleuren leverbaar.

Wil je juist contrast creëren of een speels effect bereiken? Combineer dan verschillende kleuren met elkaar. Of kies voor een kleurrijk exemplaar dat ertussenuit springt. Zorg dan wel dat de stoelen enigszins overeenkomen in bijvoorbeeld materiaal of vorm om een onsamenhangend geheel te voorkomen.

LEES OOK
Zo kun je in een kleine eethoek toch veel gasten kwijt

Lees verder onder de advertentie

Vorm

Verschillende gestoffeerde stoelen mét leuningen én een flinke zitting kunnen voor een zwaar geheel aan de eettafel zorgen. Vorm is dan ook key als het gaat om het combineren van verschillende eetkamerstoelen. Zorg voor afwisseling en balans. Dat bereik je ook door de verschillende stoelen om en om te plaatsen. Plaats een kuipstoel bijvoorbeeld naast een luchtiger model, zoals deze klassieke houten stoel met geweven touw van Sissy-Boy. Ga los met verschillende type stoelen voor de perfecte combinatie!

Een andere optie is om stoelen in verschillende vormen maar met dezelfde kleurgroep met elkaar te combineren. Scoor bijvoorbeeld een paar houten exemplaren bij de kringloop en schilder ze in dezelfde kleur. Zo krijg je een rustig geheel met een speelse twist.

Materiaal

Naast vorm en kleur is ook de materiaalkeuze belangrijk. Het materiaal van de stoelen kan voor contrast zorgen, maar ook voor samenhang. Als je dol bent op kleur, kan het materiaal van de stoelen voor balans zorgen. Als een materiaalsoort terugkomt in meerdere stoelen zorgt dat voor een samenhangend geheel. Je kunt dan makkelijker losgaan qua kleurkeuze.

Lees verder onder de advertentie

Hou je het qua kleur liever bescheiden? Dan kan het materiaal van de eetkamerstoelen juist voor contrast zorgen. Kies een mix van hout, metaal, rotan of kunststof. Maar ook qua textiel kan het materiaal van elkaar verschillen. Denk aan leer afgewisseld met katoen, velvet of nep bont. Zorg dat de stoelen qua frame dan juist met elkaar matchen in kleur en materialen.

LEES OOK
Waarom ook jij een ronde eettafel móet hebben

Eindeloos combineren

De opties om eetkamerstoelen te combineren zijn eindeloos. Door de stoelen te combineren, kun je ook unieke exemplaren kwijt. Denk aan een oude stoel van grootmoeders of een mooi vintage exemplaar. Die kun je laten dienen als eyecatcher van de tafel door de andere stoelen rustig te houden. Een klepbank of eetkamerbank is ook een leuke optie om te combineren met verschillende eetkamerstoelen. Zo bespaar je én ruimte en je kunt meer eters kwijt aan tafel.

Lees verder onder de advertentie

Eetkamerstoelen shoppen

Bron: vtwonen 09-2021 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen