Functioneel en chic: dit is waarom je een keramische eettafel wilt

Keramische eettafel Beeld vtwonen 2020-07 België | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Liza Wassenaar
Beeld vtwonen 2020-07 België | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Liza Wassenaar

Van elegant marmer tot een stoere betonlook: in steeds meer woonstijlen maakt een traditionele houten tafel plaats voor de keramische eettafel. Maar wat is keramiek, welk stijleffect heeft het op de eetkamer en wat verklaart de populariteit? Wij gooien de ins en outs op tafel.

Lees verder onder de advertentie

Vers geperst tafelblad

Terug naar de schoolbanken. Keramiek is een combinatie van de minerale grondstoffen zand en klei. Een natuurlijk product, dus. Met een eventuele kleurstof worden de grondstoffen samengeperst en gebakken tot - in dit geval - een keramisch tafelblad. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is dit iets anders dan een natuursteen zoals marmer. Wel kun je er eenzelfde look mee creëren, maar dan voordeliger én praktischer in gebruik. Dat horen we graag.

LEES OOK
Van de badkamer tot de keuken: gekleurd marmer is dé woontrend van het moment

Chic de friemel

Hoewel de keuze voor een keramische eettafel een chic effect op de keuken of eetkamer heeft, betekent dat niet dat we het alleen in een klassieke woonstijl terugzien. Door de eindeloze mogelijkheden in onderstellen, kleuren en afwerkingen komt de tafel in bijna ieder ander interieur net zo goed tot zijn recht. Zo misstaat deze design eettafel niet in een modern interieur en past het ontwerp van de Goossens eettafel Taro juist goed in een Scandinavische woonstijl.

Lees verder onder de advertentie
Flexa Creations muurverf op muren en het plafond Green Tea, Flexa Mengverf muurverf op de overige muren Midden Natuursteen (flexa.nl). Behang op schouw Natural wallcoverings 322631 (eijffinger.nl). Gordijnen 221050 van Holland Haag (woninginrichting-aanhuis). Tafel van Dyyk, stoelen van Bodilson, lamp van Market (eijerkamp.nl). Voorraadpot van Nordal, taarthouder van Gusta, theepot van Bloomingville, borden van Gusta, snijplank, onderzetters (pand-40.nl). Vaas van Vase The World (vtwonen.nl). Overig privébezit. Beeld vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 15, aflevering 8 | styling Eva van de Ven | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 15, aflevering 8 | styling Eva van de Ven | fotografie Margriet Hoekstra

Aha! Dáárom een keramische eettafel

Over smaak valt nog te twisten, maar de praktische voordelen van keramiek zijn niet zomaar van tafel te vegen. Dit verklaart de populariteit:

  • Onderhoudsarm. In tegenstelling tot hout en natuursteen, heeft een keramisch tafelblad weinig aandacht nodig. Gebruik af en toe een keramiekreiniger en je kunt jaren vooruit.
  • Gebruiksvriendelijk. Voor het dagelijks gebruik en een kleine knoeiboel hier en daar is een natte doek met mild schoonmaakmiddel meer dan voldoende.
  • Krasbestendig. Werken, dineren of knutselen: de meeste dagelijkse bezigheden zullen niet snel een kras achterlaten in het tafelblad.
  • Hittebestendig. Wist je dat je helemaal geen pannenlap meer nodig hebt op een tafelblad van keramiek? Je kunt hete pannen en ovenschalen zo neerzetten.
  • Vocht- en uv-bestendig. Het tafelblad kan goed tegen regen en zonlicht, waardoor het ook een stijlvolle optie is als tuintafel. Houd wel rekening met het materiaal van het onderstel, want staal kan bijvoorbeeld gevoelig zijn voor roest.
Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Zo kies je het juiste formaat eettafel

Het lijkt er dus op dat keramiek wel tegen een stootje kan. Maar stootjes, dáár moet je mee oppassen. Zo kan er een put of deuk in het blad ontstaan wanneer je er een zwaarder voorwerp op of tegen stoot. Dus handle with care als je die hete pan op tafel zet.