Ben je in tijdsnood? Zo style je last minute een nieuwjaarsborrel

vt13 2022 styling Beeld Styling Marit Saladini / Fotografie Peggy Janssen
Beeld Styling Marit Saladini / Fotografie Peggy Janssen

Host je op de valreep toch nog een nieuwjaarsborrel voor vrienden of familie, maar heb je geen speciale spullen in huis en maar weinig tijd? Met dit stappenplan oogt de tafel alsnog prachtig. Gelukkig nieuwjaar!

Lees verder onder de advertentie

Stap 1. Sfeer en look bepalen

Een gezellige, stijlvolle borreltafel staat of valt met de sfeer van de ruimte. Bedenk daarom van te voren voor welke look je wilt gaan. Ga je voor feestelijk goud, sprankelende glitters of luid je het nieuwe jaar knallend in met kleur? Laat deze keuze de basis zijn voor de gehele tafelsetting en laat die kleur ook terugkomen in zoveel mogelijk andere details. Denk aan een slinger rond het raam, een simpel servet én de dresscode.

Stap 2. Uitnodigingen

Hoewel het last minute is, moeten de gasten wel uitgenodigd worden. Dit kan met een berichtje via WhatsApp of je pakt het net even iets stijlvoller aan. In programma’s zoals Canva maak je gratis, snel en gemakkelijk een mooie uitnodiging in een template. Geen zin in zulke fratsen? Vertel dan in een paar leuke zinnen welke kleur de gasten moeten dragen. Als iedereen bijvoorbeeld een touch van goud draagt, oogt het gelijk al meteen erg feestelijk.

Stap 3. De tafelsetting

Nu is het tijd voor dé belangrijkste stap: de tafelsetting. Ga je voor minimalistisch? Houd de tafel dan ingetogen en rustig. Kies bijvoorbeeld een wit kleed met subtiel borduurwerk en maak van knap glaswerk een toren. Plaats in een stijlvolle wijnkoeler de fles champagne – want ja, die hoort erbij – en maak het geheel af met simpele witte of keramieken borden, de hapjes en bijpassende servetten. Zit er een vlek op het witte tafelkleed? Vouw het dan dubbel en maak er een tafelloper van.

Mag het allemaal wat fleuriger? Luid het nieuwe jaar dan in met een borrel die feest ademt. In dit geval mag je best mixen en matchen en hoef je dus niet te vrezen voor het combineren van divers serviesgoed. Maak een statement met groot boeket fleurige bloemen in het midden van de borreltafel en plaats daar het eten en drinken omheen. Vrees je voor een kermisgevoel? Hanteer dan de 60-30-10 regel, zodat het kleurijk wordt maar wel stijlvol blijft.

Lees verder onder de advertentie

Geen zin in een tafelsetting? Houd de borrel dan staand en zet bijvoorbeeld een hippe barcart in een hoek van de kamer. Zet hier de drankjes en hapjes op en geef de gasten bij binnenkomst een glas in hun hand. Zo maak je er een casual gelegenheid van waarbij iedereen zichzelf bedient. Dit zorgt ook nog eens voor een losse, ongedwongen sfeer – en da’s allesbehalve erg na de drukke kerstdagen.

vt13 2022 styling Beeld Styling Marit Saladini / Fotografie Peggy Janssen
Beeld Styling Marit Saladini / Fotografie Peggy Janssen
vt13 2022 styling Beeld

Stap 4. Lichtinval

Hoe mooi een tafel ook gedekt is, met een gebrek aan goed licht oogt het al snel ietwat armoedig. Voorkom dit door goed op de verlichting in de kamer te letten. Is het er vrij donker? Zet dan niet alleen de lamp boven de tafel aan, maar zorg ervoor dat meerdere hoeken verlicht zijn. Speel zoveel mogelijk met daglicht als je de borrel overdag houdt en verplaats eventueel wat planten of meubels die de lichtinval blokkeren. Blijft de tafel donker aanvoelen en vind je het niet erg om wat te schuiven? Zet dan de tafel tijdelijk bij het raam.

Stap 5. Finishing touch

Kaarsen zijn onmisbaar. Ze zijn een gemakkelijke sfeermaker die iedereen altijd wel in huis heeft en laten een ruimte direct warm ogen. Zet ze her en der op tafel en plaats bijvoorbeeld speels een drietal van verschillende groottes op – indien aanwezig – de koffietafel of schouw. En vergeet tot slot ook de geur in huis niet. Spray een fijne roomspray als finishing touch of brand een lekkere kaars met een rijke geur. Zo worden de gasten omarmd door een heerlijke geur bij binnenkomst.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Zelf geurkaarsen maken is makkelijker dan je denkt

Maak het gezellig…

Bron: styling Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen

Lees verder onder de advertentie