duurzaam

Spouwmuurisolatie

 
beeld vtwonen
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Isoleren is een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om duurzaam te gaan wonen. Heb je geen budget voor een dure gevelisolatie? Dan kun je kiezen voor spouwmuurisolatie. Ook daarmee kun je flink besparen op de stookkosten.

Lees verder onder de advertentie

Door je huis goed te isoleren houdt het de warmte beter vast en daardoor hoeft er minder gestookt te worden. Dat betekent dus dat er minder gas verbruikt wordt. Goed voor het milieu én je portemonnee. Daarnaast verbetert zo het comfort van je huis. Dat zijn dus drie vliegen in een klap. En 's zomers? Dan blijft het binnen lekker koel.

Wat is het?

Je kunt je huis op veel manieren beter isoleren en één daarvan is spouwmuurisolatie. Een spouwmuur is een buitenmuur die bestaat uit twee muren met daartussen een ruimte van 4 tot 6 centimeter, deze ruimte wordt de spouw genoemd. Deze muren kunnen gevuld worden met isolatiemateriaal, zoals piepschuimbolletjes of glaswolvlokken. Nog beter is het om te kiezen voor natuurlijk isolatiemateriaal zoals schapenwol isolatie. Wist je dat je met spouwmuurisolatie het warmteverlies tot maar liefst 35% kunt verminderen? Het is dus zeker de moeite waard. Gemiddeld verdien je kosten van de isolatie al binnen 3,5 jaar terug.

Heeft mijn huis een spouwmuur?

Je moet natuurlijk wel een spouwmuur hebben wil je spouwmuurisolatie toepassen. Dat is meestal het geval bij woningen gebouwd tussen 1920 en 1975. Een isolatiebedrijf kan dit controleren. Behalve het bouwjaar kan ook de dikte van de buitenmuur helpen vast te stellen of je huis een spouw heeft. Ga naar een voor- of achterdeur en meet hoe dik de buitenmuur is. Is de afstand van de buitenkant tot de binnenzijde 24 centimeter of meer? Dan heb je mogelijk een spouwmuur.

Lees verder onder de advertentie

Voordelen spouwmuurisolatie

Als de buitenmuren van je huis niet zijn geïsoleerd verliest het veel warmte en dat betekent dus flink stoken. Je kunt op veel manieren isoleren, waarom zou je kiezen voor spouwmuurisolatie?

  • Het isoleren voorkomt warmteverlies waardoor het gasverbruik gemiddeld met 8 m3 per jaar, per m2 spouwmuur kan dalen.

  • De spouwmuurisolatie kosten zijn relatief laag en je verdient het snel terug.

  • Spouwmuurisolatie is vrij gemakkelijk aan te brengen, het is meestal al binnen een halve dag gedaan.

  • Je huis wordt comfortabeler. De warmte wordt gelijkmatiger verdeeld en in de zomer is het lekker koel.

  • De temperatuur van de binnenmuur gaat voelbaar omhoog, dus dat betekent geen kille muur meer.

  • Je hebt nooit meer last van vochtige binnenmuren en voorkomt vocht- en schimmelproblemen in huis.

  • Je hebt minder last van geluidsoverlast.

  • De waarde van huis stijgt, want je krijgt een beter energielabel.

Je bespaart nog meer als je spouwmuurisolatie combineert met isolatie aan de buitenzijde of de binnenzijde van de gevel (voorzetwand).

Lees verder onder de advertentie

Spouwmuurisolatie nadelen

Er zijn vooral veel voordelen, maar natuurlijk zijn er ook een aantal spouwmuurisolatie nadelen. Het kan namelijk niet altijd worden toegepast.

  • Niet elk huis heeft spouwmuren.

  • Het kan niet aangebracht worden in een vervuilde spouw.

  • In een spouw kunnen cementbaarden voorkomen, dit zijn cementresten die met de binnen en buitenmuur contact maken. Hierdoor is spouwmuurisolatie soms niet mogelijk.

  • Heeft de buitenmuur ernstige vorstschade? Dan moet dit eerst worden hersteld.

  • Als een spouwmuurisolatie niet goed wordt uitgevoerd kunnen er problemen ontstaan met vocht en schimmel, kies daarom voor een gecertificeerd gevelisolatiebedrijf.

Gelukkig kunnen de meeste problemen worden opgelost. Een vervuilde spouw kan worden schoongemaakt en cementbaarden kunnen worden verwijderd. Problemen met schimmel komen gelukkig ook nauwelijks meer voor.

Lees verder onder de advertentie

Spouwmuur isoleren

Een spouwmuur isoleren is geen klus voor de doe-het-zelver. Deze klus moet altijd gedaan worden door een gevelisolatiebedrijf. Om de spouw te bereiken boren zij aan de buitenkant gaten in de gevel op ongeveer een meter afstand van elkaar. Via deze gaten blazen ze het isolatiemateriaal de spouw in. Gelukkig worden de gaten ook weer netjes dichtgemaakt, je ziet er dus niets meer van terug.

Kosten spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is de voordeligste methode van gevelisolatie. De kosten kunnen variëren van zo'n 1000 tot 2000 euro. Deze heb je er gelukkig al na ongeveer 3,5 jaar uit. De totale kosten hangen natuurlijk af van het aantal spouwmuren, de soort isolatiemateriaal en door wie je het laat aanbrengen. Sinds 2009 is er ook een subsidie voor isolatie van woningen ouder dan 2 jaar. Daardoor is de btw verlaagd van 19% naar 6%.