duurzaam

Restjes eten? Verdien er geld mee!

 
beeld vtwonen
 
Geschreven door:
Leestijd 1 minuut

Te veel gekookt? Dan doe je wat je over hebt toch gewoon even snel in de koelkast voor morgen? Maar let op: laat het eerst afkoelen, anders kóst het je geld. Het is een prima manier om zuinig te zijn: eten koken voor een paar dagen. De meeste mensen zetten het eten dat ze teveel hebben gekookt meteen in de koelkast. Maar wat ze zich niet realiseren: het laten afkoelen van het eten in de koelkast, kost extra energie en dus kost het extra geld.

Lees verder onder de advertentie

Onnodig energieverbruik

Frans (74) en Atie (72) zetten hun restjes nooit meteen in de koelkast of vriezer. Atie: "Ik weet sinds een aantal jaren dat het belangrijk is om eventuele restjes van onze maaltijden eerst op het aanrecht kouder te laten worden. Anders verbruik je namelijk onnodig energie van de koelkast of vriezer om het eten af te koelen. Tegenwoordig laat ik onze restjes gewoon een tijdje staan en maak ik ondertussen lekker koffie." Pas vlak voor het slapengaan zet ze het eten in de koelkast. De energieadviseur van Nuon geeft aan dat het inderdaad verstandig is om warm voedsel eerst te laten afkoelen voor je het in de koelkast zet: "Een koelkast verbruikt per dag ongeveer 12 eurocent aan energie, maar het is zonde als hij die nodeloos gebruikt om een gerecht kouder te maken, terwijl je datzelfde eten ook gewoon op het aanrecht op een lagere temperatuur krijgt. Wil je iets ontdooien, dan is het volgende aan te raden: eten uit de vriezer kun je het beste ontdooien in de koelkast, dat is niet alleen veel hygiënischer, maar het bespaart je ook geld: je koelkast hoeft minder hard te werken."

Meer tips voor energiebesparing vind je op Nuon.nl