Met deze tips heb je veel langer plezier van een laminaatvloer

beeld vtwonen Beeld vtwonen 2019-01 weer verliefd op je huis seizoen 9 | Fotografie Barbara kieboom | Styling Wendy Verhaegh
Beeld vtwonen 2019-01 weer verliefd op je huis seizoen 9 | Fotografie Barbara kieboom | Styling Wendy Verhaegh

Laminaat is een ideale manier om een ruimte voor een vriendelijke prijs van een nieuwe vloer te voorzien. Maar hoe zorg je ervoor dat het ook heel lang mooi blijft? Met deze tips voorkom je snelle slijtage en kun je járen van de laminaatvloer genieten.

Lees verder onder de advertentie

Wat is laminaat?

Een vloer is niet zomaar een vloer. Er zijn anno 2022 ontzettend veel verschillende vloeren te vinden. Laminaat is een populaire keuze en relatief betaalbaar, maar wat ís laminaat eigenlijk? Terwijl het oogt als hout, is het in feite een verzameling van verschillende materialen. Laminaat wordt gemaakt van hout en kunststof. Het bestaat uit drie of vier lagen, waaronder een kunststof top- en onderlaag. De kern is gemaakt van HDF: hout dat stijf samengeperst is. Door het HDF is de laminaatplank zo stevig en kan het dienen als vloerplank.

Anders dan laminaat, bestaat parket wél voornamelijk uit hout. Qua prijs is laminaat de goedkoopste keuze voor een houten vloer, omdat het niet alleen uit hout bestaat. Wanneer je parket kiest, lopen de kosten – afhankelijk van de houtsoort, natuurlijk – flink op.

Onderhoud

Een laminaatvloer leggen is een tijdrovende klus en daarom wil je zo lang mogelijk van het resultaat genieten. Allereerst is het belangrijk om de vloer het liefst dagelijks schoon te maken, om krassen, deuken en andere beschadigingen te voorkomen. Dit doe je simpelweg met een zachte bezem of stofzuiger. Eens in de twee weken is het aan te raden om een grondigere schoonmaak te doen. Hiervoor ga je het best in de weer met een lichtvochtige dweil en een sopje met laminaatreiniger. Liever niet met allesreiniger of groene zeep, want die kunnen de laminaatvloer na verloop van tijd dof maken.

Lees verder onder de advertentie

Zorg ervoor dat je de laminaatreiniger goed verdunt. Ook is het belangrijk om de dweil goed uit te wringen voor gebruik. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat er water tussen de voegen van het laminaat komt, wat voor een bolling in de vloer kan zorgen.

LEES OOK
Zo heb je lang profijt van je eikenhouten vloer

Andere tips voor een laminaatvloer

Naast dit schoonmaakschema zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om zo lang mogelijk profijt te hebben van je laminaatvloer. Een goede mat bij de voor- en achterdeur doet wonderen. Zo voorkom je dat je vuil zoals steentjes van buiten mee naar binnen neemt, wat voor slijtage kan zorgen. Ook viltjes onder stoelen en tafels voorkomen krassen in het laminaat. En tot slot: mors je water op de vloer? Ruim dit dan zo snel mogelijk op, om waterschade te voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

meer inspiratie voor vloeren

beeld vtwonen Beeld

keuken inspiratie 10 Scandinavische designklassiekers voor ieder interieur

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

vloeren ‘Groen’ aan je voeten: dit zijn milieuvriendelijke vloeren

beeld vtwonen Beeld

volg de basiscursus voor een vtwonen-droomhuis

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Banken 4 tips voor het kopen van een nieuwe bank

Bron: vtwonen 2019-01 weer verliefd op je huis seizoen 9 | Fotografie Barbara kieboom | Styling Wendy Verhaegh

Lees verder onder de advertentie