WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Opvallend: de koelkast open laten staan voor een lagere energierekening

Voor een lage energierekening kun je de koelkast het beste even open laten staan. Zo’n advies klinkt waarschijnlijk vrij onlogisch, maar volgens onderzoek is het absoluut het proberen waard. Hoe zit dat precies?

keuken inspiratie kleurrijk
Koelkast Smeg. Geraniumplant zelf gestekt. Kitsch schelp op koelkast souvenir uit Griekenland. Magneet-souvenirs meegenomen van verschillende reizen. Fluitketel en pan Le Creuset. Messen Suncraft, Opinel, Dille & Kamille, Pallarès Solsona. Snijplanken Hay, Ikea, Serax. Soeplepel Brabantia. Rvs keukengerei Dille & Kamille. Schaaltje van een pottenbakkersmarkt. Afzuigkap en oven Ikea. Ovenhandschoen Kook. Pollepel Kookhuis aan de Maes. Handdoeken Sissy-Boy. Tapijt The Souks. Pizza-schilderij Oskar. Ronde plafondlamp lampenwinkel.nl.

Een open koelkast

Tijdens het opruimen van de boodschappen of wanneer je wat culinaire hoogstandjes probeert: de koelkast kan in hoog tempo open en weer dicht gaan. En inderdaad steeds weer meteen dicht, want de koelkast moet je zo veel mogelijk dicht houden. Precies zoals je het van jongs af aan hebt geleerd. Toch kun je de koelkast op deze open-en-dichtmomenten beter open laten staan, zo blijkt uit onderzoek.

Dat heeft alles te maken met zogenaamde turbulentie. Wanneer je de koelkast steeds open en weer dicht doet, komt er warme en vochtige lucht de koelkast in. Dat gebeurt ook wanneer je ‘m open laat staan, maar dan een stuk langzamer. Je koelkast even open laten zorgt voor minder luchtstromingen dan wanneer je ‘m steeds open en weer dicht doet in die paar minuten waarin je de boodschappen opruimt. De koelkast hoeft dan minder hard te werken om de temperatuur op peil te houden, en dat zie je terug aan de energierekening.

LEES OOK
Exit saaie witte koelkast: dit zijn de mooiste alternatieven

… of toch weer dichtdoen

Het advies om de koelkast open te laten staan geldt natuurlijk niet voor een hele dag. Wanneer je te lang wacht met de koelkast weer sluiten, heb je juist een hogere energierekening en bederven producten eerder. De koelkast even niet dichtdoen is dus alleen handig tijdens de korte momenten waarin je het koken voorbereidt of die boodschappentas leegmaakt. Doe je ‘m na verloop van tijd weer open? Zwaai dan niet te hard met de deur, daarmee geef je de luchtstroming een flinke duw in de rug. En daarmee stijgt de energierekening ook.

Meer energie besparen

De koelkast is maar een klein onderdeel van de energierekening. Meer energie besparen? Ga eens voor slimme led-verlichting, bekijk hoe je een huurwoning energiezuinig maakt of duik eens in de mogelijkheden van isolatie.

Handige keukenorganisers…

nog meer: Duurzaam