WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Heerlijk wonen én goed voor het milieu zorgen: zo draag jij je steentje bij

Duurzaam wonen hoeft niet te betekenen dat de verwarming voortaan op de klappertand-stand staat of dat alle luxe uit huis verdwijnt. Met deze tips woon je heerlijk én zorg je goed voor het milieu.

houten kasten
Koffer Nortvi, print 72b, guides Petite Passport, plant Intratuin, kasten Ikea, lamp Lampionwebshop, houten kast als roomdivider herkomst onbekend.

Doe-het-zelf dakisolatie

Heeft je huis een schuin dak met pannen, dan kan het aan de binnenkant worden geïsoleerd. Controleer eerst of er folie onder de dakpannen ligt. Dat doe je door vanuit het zolderraam voorzichtig een dakpan op te tillen.

Geen folie te zien en zie je alleen een houten dakbeschot? Dan kan het isoleren direct beginnen.

 1. Breng een dikke laag glaswol of steenwol aan de binnenkant van het dak.
 2. Bevestig vervolgens een laag dampremmende folie.
 3. Werk af met bijvoorbeeld gipsplaten.

Is er wel folie aanwezig?

 1. Onderzoek of het een damp-open folie is. Knip een klein randje af en vraag bij de bouwmarkt welke folie het is.
 2. Bij een damp-open folie kan het dak op bovenstaande manier worden geïsoleerd. Is de folie dampremmend of -dicht, gebruik dan klimaatfolie tussen het isolatiemateriaal en de afwerking.

Heb je een schuin dak, maar wordt de zolder niet gebruikt en kan hij worden afgesloten met een deur? Kies dan voor vloerisolatie. Heb je plat dak of dakkapel? Schakel in dit geval een deskundig bedrijf in. Wanneer deze daken verkeerd worden geïsoleerd, kan vocht zich ophopen en ontstaat rottend hout of schimmel.

Vloer isoleren

Hoewel warmte opstijgt, gaat er via de vloer toch veel verloren. Zonde van de energie en het geld dat je ervoor betaalt. Isoleren is de oplossing. Wie een hoge kruipruimte heeft, kan ervoor kiezen thermoskussens, platen van kurk of schuim tegen de onderkant van de vloer te laten brengen. Is de kruipruimte minder dan 35 cm hoog of is er geen toegang tot de kruipruimte? Dan is bodemisolatie een oplossing. Er ligt dan een laag isolatiemateriaal op de grond onder de vloer. Bodemisolatie levert – voor een gemiddelde tussenwoning – per jaar een besparing op van 250 m3 gas, voor vloerisolatie komt dat neer op zo’n 320 m3.

Spouwmuurisolatie

Helaas, dit is geen klus om zelf uit te voeren, maar het is wél een ingreep die relatief weinig kost en veel oplevert. Het isolatiemateriaal wordt vanaf de buitenkant in de gevel gespoten en een professioneel isolatiebedrijf is over het algemeen binnen een dag klaar. De kosten voor een gemiddelde tussenwoning komen op rond de € 1000,-. De besparing voor diezelfde tussenwoning is zo’n 320 m3 aan gas per jaar.

LEES OOK
Alles wat je wilt weten over de subsidie voor zonnepanelen

Subsidie op isoleren

Wie zijn koophuis wil isoleren kan – onder voorwaarden – tot wel 30% subsidie krijgen van de overheid. De subsidie geldt alleen wanneer twee of meer maatregelen worden getroffen, of wanneer het om een grote ingreep gaat, zoals een nieuwe warmtepomp, een zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet. Wil je wel, maar staat de spaarrekening deze investering niet toe, dan is het mogelijk om tegen een lage rente een Energiebespaarlening af te sluiten.

bruine tafellamp
Print Nina Bruun voor Paper Collective, tafellamp Reverse van Menu, vintage 60’s kruk en fauteuil Fundamente, matte muurverf  (IG KH M-066) Histor.
plantenhoek
Standing Lamp Muller Van Severen voor valerie_objects, gordijnen ByMolle, freeform 60’s bijzettafel Fundamente, planten geadopteerd, planten-potten bij bloemenwinkel, fotoprint hotel The Line in Washington DC zelfgemaakt.

Van het gas af

Met z’n allen aan de warmtepomp? In de ideale wereld wel. Toch kan lang niet elk huis al volledig van het gas af. Woningen gebouwd voor 2000 zijn minder goed geïsoleerd dan woningen van na die tijd. Om echt goed te kunnen verwarmen, heeft de eerste groep een hybride warmtepomp nodig. Dat betekent dat op heel koude dagen de cv-installatie kan bijspringen. Je bent dan wel niet volledig van het gas af, maar bespaart toch al snel 70% van het gasverbruik. Goed geïsoleerde huizen kunnen overgaan op een all-electric warmtepomp. Overigens heeft een all-electric warmtepomp wel speciale radiatoren met een grotere capaciteit nodig.

Koken zonder gas

De beste keuze voor een andere kookplaat is inductie. De voordelen op een rij:

 • Snel warm: op de plek waar de pan staat warmt de plaat in 20 seconden op.
 • Veilig: de plaat verwarmt alleen wanneer er een pan op staat en schakelt uit, zodra de pan wordt weggehaald.
 • Energiezuiniger: een inductiekookplaat verbruikt gemiddeld 175 kWh per jaar, terwijl een keramische kookplaat gemiddeld 225 kWh per jaar verbruikt.
 • Mogelijkheid tot flexibele kookzones: sommige inductiekookplaten hebben flexibele kookzones. Het maakt dan niet uit waar de pan wordt geplaatst.
 • Er is een aparte (kook)groep nodig.

Water besparen

In de badkamer bespaar je makkelijk op het water door te kiezen voor een waterbesparende douchekop en dito kraan. Maar hoe werkt dat nou? Een milieuvriendelijk exemplaar voegt lucht toe aan het water. Hierdoor stroomt er minder water door de kraan, maar neemt de kracht niet af. Nog zo’n snelle bespaarder: hang een klok in het zicht wanneer je doucht. Zo’n klok is waterdicht en wordt met zuignap geleverd, zodat hij op elke gewenste plek kan worden opgehangen. Dagelijks een minuut korter douchen bespaart op jaarbasis duizenden liters.

Meer waterbespaarders

 • De meeste toiletten met keuzeknop hebben de optie om 9 of 12 liter water te gebruiken bij het doorspoelen. Inmiddels zijn er ook exemplaren waarbij je slechts 3 of 6 liter gebruikt tijdens het spoelen.
 • Drink water uit de kraan. Voor 1 liter mineraalwater is 7 liter water nodig! Bovendien scheelt het ook nog eens heel wat plastic flessen.
 • Plaats een regenton in de tuin. Met dit water kun je prima de planten water geven en de ramen zemen.
 • Vul een pan met water en was hierin de groenten die op het menu staan. Zo verbruik je minder water dan wanneer je de groenten onder de kraan wast.

Milieuvriendelijke verf

Een wandje witten of juist voorzien van een dot kleur kan ook op een milieuvriendelijke manier. Kiezen voor watergedragen verf is al een eerste stap in de goede richting. Bekende merken als Vestingh en Little Greene zetten zich in om duurzame verf op basis van water of plantaardige olie te maken en gebruik te maken van gerecycled materiaal voor de verpakkingen. Fijn!

Maar het kan nog duurzamer. Voor verven op natuurlijke basis kun je denken aan leemverf, lijnolieverf en kalkverf. Je vindt ze niet ruim gesorteerd bij de bouwmarkt, dus kijk eens bij shops als eco-bouwmaterialen.nl, greenpaints-shop.com, eco-logisch.nl.

LEES OOK
Hier vind je plantenasiels (voor als je groene vingers het laten afweten)

Slow furniture

Eerlijk is eerlijk: een tafel van een paar tientjes die je met een inbussleutel in elkaar zet, verliest binnen een half jaar zijn waarde en je bent er waarschijnlijk net zo snel op uitgekeken. Vergeet fast furniture. Kies liever voor slow furniture. Een meubel van écht hout, wellicht op maat gemaakt, van goede kwaliteit. Yep, zo’n stuk is duurder, maar gaat wel een leven lang mee en de kans is groot dat je het niet ook bij een ander in huis ziet staan. Slow betekent overigens niet per se nieuw. Ook een goed vintage stuk is een perfecte keuze.

Eco keuze voor de vloer

Een vloer is ecologisch een goede keuze als hij:

 • duurzaam geproduceerd is
 • een lange levensduur heeft
 • materialen bevat die niet schadelijk zijn voor het milieu
 • niet ten koste gaat van de bossen

Voorbeelden van duurzame vloeren zijn: natuursteen, bamboe, sisal, kurk en de evc-vloer uit de vtwonen collectie.

grijze vloer
EVC-vloer Pebble uit de vtwonen collectie, per m² € 63,99

Milieuvriendelijk behang

Toe aan een nieuw behang? Check eerst of het gekozen behang een FSC-keurmerk heeft. Daarna is het aan te raden om te kijken naar het materiaal waarvan het behang is gemaakt. Zit er PVC in? Dan is het toch niet de beste keuze. Kies liever een variant gemaakt van EcoTex, een 100% recyclebaar materiaal. Daarnaast wordt er al behang gemaakt van gerecyclede materialen, zoals oude jeans en pet-flessen.

Er zijn steeds meer behangmerken die hun best doen voor het milieu. Zo is
Graham & Brown met ingang van 2022 klimaatneutraal. Alle bomen die de afgelopen 20 jaar in het productieproces zijn gebruikt, zijn afkomstig van hernieuwbare bronnen. En voor elke gebruikte boom worden drie nieuwe geplant.

LEES OOK
Dit is alles wat je moet weten over je keuken wrappen

Minderen met afval

Afval scheiden is fantastisch, maar het kan nóg beter: minderen. Inderdaad: laat minder afval achter. Denk eens goed na over de boodschappenlijst. We gooien jaarlijks 40 kilo voedsel per persoon weg. Hmm… toch maar eens een kliekjesdag inlassen. Gaat er iets kapot? Maak het. En als je niet weet hoe: er is in jouw gemeente vast ook een repaircafé waar allerlei handige Harries je graag op weg helpen. Gebruik een waterfles of beker die herbruikbaar is. Koop geen plastic tassen en sla ook de papieren variant af. Breng meubels en accessoires die je zat bent niet naar de stort, maar naar de kringloopwinkel of verkoop ze zelf online. Zo groeit de afvalberg een stuk minder rap.

Duurzaam wassen

Schone was; je kunt er zó gelukkig van worden. Zo zorg je ervoor dat ook het milieu blij blijft.

 • Kies een biologisch wasmiddel of een alternatief zoals de Eco Egg wasbal.
 • Ga voor een energiezuinige wasmachine of droger. Deze zijn te herkennen aan de eco-stand.
 • Was op een lage temperatuur.
 • Was pas als je een volle trommel hebt.
 • Draai eens in de 3 maanden een lege machine op 90 graden. Zo dood je alle bacteriën en gaat de machine langer mee.
 • Sla de korte wasbeurt over; die verbruikt juist meer energie.
 • Droog de was buiten.

Duurzame pannen

Ze bakken als een zonnetje, die wok- en koekenpannen met anti-aanbaklaag. Maar negen van de tien kunnen na anderhalf jaar naar de stort, omdat precies die laag is versleten. Dat betekent weer een pan op de afvalberg en nog een rondje winkel voor een nieuw exemplaar. De duurzame keuze is investeren in een pan van gietijzer met emaillen binnenzijde of van RVS die een leven lang meegaat. Let erop dat de pan geen kunststof grepen heeft, want die verslijten na verloop van tijd en dan is de pan niet meer bruikbaar.

LEES OOK
De leukste vlooienmarkten voor vintage meubels in Nederland en België

Eco accessoires

Er zijn steeds meer producten om het huis mee in te richten, met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Grown bio is bijvoorbeeld een bedrijf dat verpakkingsmateriaal en woonaccessoires maakt van het wortelstelsel van paddenstoelen (mycelium), gecombineerd met bijvoorbeeld zaagsel of kurk. De producten groeien letterlijk in mallen die herbruikbaar zijn. Het bedrijf print deze zelf van hernieuwbare polymeer: van plantenpot tot lampenkap en van wandpaneel tot bijzettafel, het is allemaal mogelijk. Mocht het onwaarschijnlijke gebeuren en je van je item af willen, dan kan het zo op de composthoop.

7x snel het verschil maken

 1. Kies voor led-lampen
 2. Gebruik een slimme thermostaat
 3. Ga voor een waterbesparende douchekop
 4. Plaats een energiezuinige koelkast in de keuken
 5. Scheid het afval
 6. Haal opladers uit het stopcontact wanneer ze niet worden gebruikt
 7. Kies bloempotten van gerecycled materiaal

Duurzaam shoppen…

nog meer: Duurzaam