Gemiddeld gasverbruik in Nederland: hoe sta jij ervoor?

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 06-2019 | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 06-2019 | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans

Wil jij je gasverbruik omlaag brengen? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar of je veel verbruikt? Door jouw huishouden te vergelijken met het gemiddeld gasverbruik in Nederland weet je hoe je ervoor staat en of je iets kunt verbeteren.

Lees verder onder de advertentie

Factoren die gasverbruik beïnvloeden

Gas gebruik je voornamelijk om je huis te verwarmen. Hoeveel je verbruikt is onder andere afhankelijk van het type woning en de isolatie, de grootte van je gezin en hoe vaak je thuis bent.

Je hebt zelf veel invloed op hoeveel je verbruikt, maar je gasverbruik is ook afhankelijk van waar je in woont. Een vrijstaande woning verliest meer warmte aan de omgeving dan een flatwoning, waarbij de woning is omringd door andere woningen.

Daarnaast maakt de isolatie van de woning veel uit. Door je woning te isoleren houd je de warmte binnen en hoef je niet extra te stoken. Op die manier beperk je je gasverbruik. Het is daarom aan te raden om de ramen en het dak goed te isoleren. Ontdek alles over je huis isoleren en het financieren ervan.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Gemiddeld energieverbruik

Gemiddeld gasverbruik per type woning

Op gasverbruik kun je vaak veel besparen. Het is interessant om te zien wat het gemiddeld gasverbruik is van Nederlandse huishoudens. Zo zie je gemakkelijk of jij veel of weinig verbruikt vergeleken met het gemiddelde.

Het verbruik verschilt flink per woningtype. Om je eigen verbruik goed te kunnen beoordelen, vergelijk je jouw verbruik met het gemiddelde gasverbruik van huishoudens met eenzelfde type woning. Hieronder vind je het gemiddelde gasgebruik per bouwjaar volgens Independer.

Lees verder onder de advertentie

Het gemiddeld gasverbruik per jaar op basis van het type woning (twee personen):

  • Appartement: 1.228 m³
  • Tussenwoning: 1.624 m³
  • Twee-onder-één-kap: 2.199 m³
  • Hoekwoning: 2.056 m³
  • Vrijstaand: 2.561 m³

LEES OOK
Zoveel gas verbruik je met douchen

Lees verder onder de advertentie

Gasverbruik vergelijken

Wil je jouw gasverbruik goed vergelijken met huishoudens in dezelfde woonsituatie als jij? Milieu Centraal ontwikkelde een handige energieverbruikstest die precies laat zien hoeveel jij verbruikt in vergelijking met andere huishoudens. Zo kun je dus goed inschatten of je meer of minder verbruikt dan gemiddeld en of je wellicht kan besparen.

Stadsverwarming

Niet elke woning heeft een eigen cv-ketel. Er zijn ook huizen met een blok- of stadsverwarming. In dat geval staat op je energierekening geen gasverbruik maar warmtegebruik vermeld.

Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) met stadsverwarming verbruikt per jaar zo’n 35 GJ per jaar voor de verwarming. Gebruikt jouw woning ook stadswarmte om tapwater te verwarmen, dan komt daar nog eens 6,6 GJ per jaar bij.

Lees verder onder de advertentie

Breng jouw verbruik omlaag

Je kunt veel geld besparen op de gasrekening door zuinig te zijn met gas. Om gasverbruik omlaag te brengen, moet je vooral beter omgaan met de thermostaat. Zet bijvoorbeeld de verwarming laag of uit als je weggaat en voor je gaat slapen. Dat kan al veel schelen. Trek ook wat vaker een dikke trui aan en zet de verwarming standaard lager dan voorheen. Door hem een graad lager te zetten, bespaar je al 6% op de energiekosten, volgens Independer. En let op dat je alleen ruimtes verwarmt waar iemand zich bevindt, ook dat scheelt kosten. Om kostbare warmte binnen te houden, is het van belang de woning goed te isoleren.

LEES OOK
Alles over de warmtepomp: wat kost het en wat levert het op?

Duurzame items om het huis mee te stylen…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 06-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | informatie Independer & Milieu Centraal