Productieproces
Sinds jaar en dag prijkt er bij vele huishoudens een rol aluminiumfolie, keukenrol en vershoudfolie op het aanrecht. Deze zijn immers hartstikke handig om baksels in te verpakken, gesmeerde boterhammen in mee te nemen of etensresten mee af te dekken. Aluminiumfolie is alleen niet écht goed voor het milieu, en dat heeft alles te maken met het productieproces.
Slecht voor 't milieu
Voor het maken van folie is namelijk erg veel energie nodig. Een kilogram aluminium kost zo'n vijftien kWh aan energie, waarvan veel gewonnen wordt uit kolen-, gas-, en nucleaire centrales. En het aluminium is niet te recyclen, waardoor het nog slechter voor de wereld is. Ook voor je eigen gezondheid zou het niet erg goed zijn, gezien er zware metalen in de folie zitten die in je voeding terecht zouden kunnen komen. En dat zou op de lange termijn kunnen zorgen voor onder andere nier- en leverfalen.
Duurzame DIY
Een betere oplossing? Een bijenwasdoek gebruiken, waarin je eten vers houdt en in kunt meenemen. Na gebruik kun je deze doek gewoon wassen en hergebruiken. Goed voor het milieu, beter voor je gezondheid en op de lange termijn ook beter voor je portemonnee. Na enkele keren heb je de aankoopkosten er namelijk al uit.
Voordelen
Terwijl het misschien niet zo klinkt, zijn de bijenwasdoeken waterdicht én luchtdicht. Vrezen voor lekkage of uitgedroogd brood hoeft dus niet, want alles blijft er gewoon vers in. En de jojoba-olie die gebruikt wordt voor het maken, heeft zelfs van nature een desinfecterende werking.
LEES OOK
Duurzame tip: zo maak je zelf een milieuvriendelijke geurkaars
“Een bijenwasdoek is luchtdicht, lekproef én werkt zelfs desinfecterend.”
Zó maak je zelf een bijenwasdoek
Benodigdheden
-
Katoenen doek
-
Strijkijzer
-
Schaar
-
30 gram bijenwas
-
Jojoba olie (onder andere hier te koop)
-
Pan
-
Ovenschaal of bakplaat
-
Kwast
-
Oven
Zo maak je het
-
Verwarm de oven op 130 graden. Wil je éxtra duurzaam zijn? Bak dan bijvoorbeeld eerst een brood of cake in de oven, zodat je het opwarmen volledig benut
-
Doe de bijenwas in een kom en voeg daar 20 ml. jojoba olie bij.
-
Zet de kom in de oven en laat de olie volledig smelten.
-
Leg het stuk stof op een schaal of bakplaat en laat deze opwarmen in de oven.
-
Is de stof goed warm? Smeer het dan met een kwast in met het mengsel van bijenwas en olie. Zorg ervoor dat iedere centimeter volledig bedekt is.
-
Leg de stof nog even in de oven en laat opdrogen.
Duurzaam shoppen…
Bron: vtwonen 2015-06 | Alexander van Berge, Cleo Scheulderman | vtwonen 05-2021 | styling Marlies Does | fotografie Bart Brussee