Deze 7 huishoudapparaten verbruiken de meeste stroom

M.m.v. karwei.nl (muurverf Warm Grey van vtwonen), vtwonen.nl (vloertegels Blancs Naturel van vtwonen, salontafel Insert van Ferm Living, vaas Vulca van Ferm Living, bijzettafel Cedric van Fest Amsterdam, boekensteun van Hay, zandkleurige geribbelde vaas Bloomingville, witte pot met deksel van Broste Copenhagen), nordicnew.nl (bank van Gubi), designtales.nl (fauteuil en poef van Fredericia), luxurybynature.nl (kussens, vaas met rond gat), studio-yen.com (sculptuur van vierkanten), weldaad.com (marmeren schalen en papier-maché schaal), couleurlocale.eu (plaid), hm.com (schaal op plank), neeflouis.nl (vintage flesvazen). Beeld JA | vtwonen 07-2021 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld JA | vtwonen 07-2021 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek

Het ligt voor de hand dat apparaten in huis stroom verbruiken, maar weet je eigenlijk ook hoeveel dat is? Het ene huishoudelijke apparaat verbruikt meer dan het ander. Independer zette de grootverbruikers op een rij. Zo kom jij erachter waar al die energiekosten vandaan komen.

Lees verder onder de advertentie

De grootverbruikers

Wil je graag opletten op de energiekosten? Dat kan alleen als je weet welke apparaten in huis de meeste energie verbruiken. Independer zette de grootverbruikers op een rij en berekende wat de jaarlijkse kosten hiervan zijn. Het energieverbruik en de jaarlijkse energiekosten zijn een indicatie. Afhankelijk van het model apparaat en jouw eigen stroomprijs kan de besparing hoger of lager zijn. De huidige gemiddelde stroomprijs 0,85. * berekend door Independer.nl.

Een grote plasmatelevisie

Plasmatelevisies worden al een tijd niet meer gemaakt, maar het kan wel zo zijn dat je er nog een in huis hebt. De plasmatelevisies hebben plaats gemaakt voor LED-tv en dit heeft zo zijn redenen. LED-tv’s hebben over het algemeen een betere resolutie en zijn compacter in vorm. Ze zijn slanker, omdat ze vaak geen kast meer achter het scherm hebben. Heb jij de plasma-tv nog wel in huis? Bij een grote is het stroomverbruik ongeveer 490 kWh per jaar. De kosten hiervoor komen dan uit op € 490,00 per jaar. Een flink bedrag dus, terwijl de nieuwe televisies minder stroom verbruiken.

LEES OOK
Energie besparen in en om huis doe je zó

Lees verder onder de advertentie

De koelkast

De Amerikaanse koelkast – ook wel de side by side koelkast – heeft het koel- en vriesgedeelte naast elkaar zitten. Handig, maar ook dit is een grootverbruiker. Heb jij deze koelkast met label F, dan verbruik je ongeveer 406 kWh energie per jaar, dit is ongeveer € 345,10 per jaar. Hoe beter het energielabel, hoe lager de prijs. Het jaarlijkse verschil met de goedkoopste optie is € 255,85. Je bespaart al veel door te kijken naar het energielabel!

Flexa Creations muurverf bij de ramen Authentic Grey, Flexa Creations lak voor de keukenfronten Sweet Umber (flexa.nl). Wandtegels Marrakesh Bronze mat van vtwonen by Douglas & Jones (douglasjones.nl). Zwarte grepen, per stuk € 3,59 (karwei.nl). Eetkamerstoelen Yo, per stuk € 277,50 (eijerkamp.nl). Wandklok € 165,- (zuiver.com). Braadpan van BK € 79,- (fonq.nl). Vaas van vtwonen € 44,95 (vtwonen.nl). Overig privébezit. Beeld JA | vtwonen extra aflevering weer verliefd op je huis 6 | styling Fietje Bruijn | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld JA | vtwonen extra aflevering weer verliefd op je huis 6 | styling Fietje Bruijn | fotografie Margriet Hoekstra

Kleding in de droger

Geen zin om te wachten tot de was droog is? Dan is een droger natuurlijk ideaal. Je bent niet afhankelijk van het mooie weer, omdat je de was niet meer buiten hoeft te hangen. Je gooit de natte zo erin en binnen no-time is ‘ie droog. Waar je je misschien niet van bewust bent, zijn de energiekosten van deze droger. De duurste is de luchtafvoerdroger met energielabel C. Het energieverbruik van deze droger is zo’n 340 kWh, € 289,00, per jaar. Hoe beter het label, hoe lager de kosten. Bij een warmtepompdroger met label A+++ betaal je namelijk maar € 85,00 aan energiekosten per jaar. Een groot verschil dus.

Lees verder onder de advertentie

De vaatwasser

Was je de vieze vaat liever niet met de hand? Dan is de kans groot dat je een vaatwasser hebt. Hoe groter het huishouden, hoe meer de vaatwasser waarschijnlijk draait. Ook dit kan zorgen voor flinke kosten. Een vaatwasser verbruikt gemiddeld zo’n 230 kWh aan energie per jaar. Reken je dit om naar de kosten, dan kom je uit op ongeveer € 230,00 per jaar. Misschien is het toch een goed idee om de kleine vaat weer eens met de hand afwassen.

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis, seizoen 14 aflevering 4 | styling Eva van de Ven | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis, seizoen 14 aflevering 4 | styling Eva van de Ven | fotografie Margriet Hoekstra

Koel-vriescombinatie

Een koel-vriescombinatie is – zoals het woord eigenlijk al zegt – een koelkast en vriezer in één met het vriesdeel als een apart vak. Super praktisch, maar in kosten wat minder. Zo’n koelkast en vriezer in één – met label F – kost jaarlijks ongeveer € 215,15 aan energie. Dit is een stroomverbruik van 253 kWh per jaar. Vergelijk het met label A en je komt wel € 122,40 goedkoper uit. Per jaar bespaar je ongeveer 144 kWh energie. Kijk ook hier dus goed naar het label, zo bespaar je heel wat centen.

Lees verder onder de advertentie

Inductiekookplaat

De meeste nieuwe keukens krijgen tegenwoordig een inductiekookplaat. Je kookt dan niet meer op gas. Door een magnetisch veld wordt alleen de onderkant van de pan opgewarmd. Een van de voordelen van deze plaat is dat het makkelijk schoon te maken is. Ook is het veiliger, omdat er geen vlammen zijn en de plaat bijna niet warm wordt. Een nadeel is het verbruik van stroom, dit is namelijk 200 kWh per jaar. Dat komt neer op ongeveer € 200,00 per jaar. Een best bedrag dus.

Wasmachine

Nog een energieverbruiker is de wasmachine. Deze heeft bijna iedereen tegenwoordig wel staan. De één draait dagelijks een was, de ander doet dat bijvoorbeeld alleen in het weekend. Bij veel gebruik en een energielabel F ligt het energieverbruik per jaar rond de 194 kWh. Dit is € 164,90 aan jaarlijkse kosten. Je bespaart niet alleen door minder te wassen, maar ook door het energielabel. Met energielabel A, het hoogste, ben je namelijk € 92,65 (109 kWh) per jaar kwijt.

Eigenlijk zou je kunnen stellen dat je dus altijd goed op het energielabel moet letten!

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Gemiddeld energieverbuik

Huishoudhulpjes…

Bron: bron Independer | beeld 1: vtwonen 07-2021 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek | beeld 2: vtwonen extra aflevering weer verliefd op je huis 6 | styling Fietje Bruijn | fotografie Margriet Hoekstra | beeld 3: vtwonen weer verliefd op je huis, seizoen 14 aflevering 4 | styling Eva van de Ven | fotografie Margriet Hoekstra

Lees verder onder de advertentie