7 manieren om warm te worden zonder verwarming

beeld vtwonen Beeld Beeld: styling Caroline Manning, fotografie Jansje Klazinga
Beeld Beeld: styling Caroline Manning, fotografie Jansje Klazinga

Met de energieprijzen die zo zijn gestegen, zijn we allemaal op zoek naar manieren om die kachel minder vaak aan te hoeven zetten, zónder dat we het koud hoeven te hebben. Er zijn natuurlijk allerlei dingen die je kunt doen om het warm te krijgen zonder verwarming. Wij tippen er zeven!

Lees verder onder de advertentie

Warm worden zonder verwarming

Met de huidige energieprijzen zetten we onze verwarming allemaal liever een tikje lager. Maar we hebben ook weer geen zin om kou te gaan zitten lijden deze winter. Hoe krijg je het warm zonder verwarming? Wij hebben tips.

LEES OOK
Ontdek de nieuwe collectie verf van vtwonen

1. Warmte van de oven

Heb je een taart of broodjes gebakken en doe je de ovendeur meteen weer dicht? Zonde! Om je huis (of keuken in dit geval) te verwarmen, kun je natuurlijk prima de warmte van je oven gebruiken. Hij is toch al warm en het is zonde als dat verloren gaat.

Lees verder onder de advertentie

2. Kaarsjes

Niet alleen optisch oogt het warmer als je kaarsjes aansteekt, zo’n gezellige kaars maakt de ruimte ook warmer. Oké, het wordt niet meteen tien graden warmer in huis van een waxinelichtje, maar hé: alle beetjes helpen, toch?

3. Droger open

Een apparaat dat véél stroom verbruikt, is natuurlijk de droger. Maar soms ontkom je er gewoon niet aan om je natte wasgoed erin te doen. De warmte een beetje handig inzetten? Laat de deur van je droger open als-ie klaar is en verwarm de ruimte met ‘restwarmte’.

Lees verder onder de advertentie

4. Warm drankje

Flauw, maar waar: een warm drankje warmt je op van binnenuit. Dan hebben we het over echt warme drankjes als thee, koffie of warme chocolademelk in een grote mok, maar ook over drankjes die wat sterker zijn. Bijvoorbeeld een glas whisky of een ander soort alcoholische drank. Niet voor niets gaan ze in wintersportgebieden voor ‘schnapps’.

5. Huisdier op schoot

Heb je een trouwe viervoeter of een leuke kat in huis? Gebruik elkaar dan om het wat warmer te krijgen. Een beest op schoot geeft warmte en vindt het als-ie het koud heeft (in de meeste gevallen) heerlijk om lekker bij je te liggen.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Maak je huis winterklaar en bekijk de mogelijkheden voor isolatie

Antracietkleurige leren 3-zits bank Cluster van vtwonen, 210x80x90 cm (bxhxd) € 999,- (vtwonen.nl). Dressoir van eikenhout en glas, 163x85x45 cm (bxhxd) € 1899,-, groen fluwelen fauteuil € 599,- (rivieramaison.nl). Ronde metalen bijzettafel op smalle poot € 304,- (polspotten.nl). Grijze stenen bijzettafel met groene poot € 149,95, vierkante messing tafel met marmeren blad € 89,95, schelp op statief € 29,95, zwart houten object van gezicht € 79,95 (loods5.nl). Geribbelde glazen vaas € 14,99, zwart vaasje ronde vormen € 7,99 gouden kandelaar € 7,99 (hm.com). Groene kralenketting op statief € 69,- bronzen beker € 8,99 groene stenen pot met deksel € 15,99, groene kom € 12,99 (thingsilikethingsilove.com). Groen en okergeel notitieboek per stuk € 12,95, leren tas € 129,- (klevering.com). Groen kussen € 149,-, groene plaid € 400,-, groen vloerkleed € 1689,- (covanderhorst.nl). Zachtgrijze vaas € 45,- wit kussen met groene vlakken en vlekken € 99,- (homestede.nl). Overig privébezit. Beeld vtwonen 2020-01 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Danielle Verheul
Beeld vtwonen 2020-01 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Danielle Verheul

6. Vloerkleed

Wederom een tip die optisch én praktisch warmte geeft: een vloerkleed. Het ziet er gezellig uit en daardoor oogt het warmer, maar het voorkomt ook nog eens dat de kou uit de vloer omhoog trekt. Bovendien voelt zo’n vloerkleed van wol veel lekkerder aan je voeten dan een koude vloer.

Lees verder onder de advertentie

7. Gordijnen

Een andere manier om de kou buiten de deur te houden, is goede gordijnen ophangen. Zeker als je voor verduisterende gordijnen gaat, houdt dit veel kou tegen. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de verwarming hangen, want mocht je de verwarming dan wel aanzetten, dan gaat deze warmte verloren.

Lees verder onder de advertentie