WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zet je oude kast niet bij het grofvuil: maak er een commode van 

Staat er ergens op zolder nog een mooie oude kast? Leuk om te hergebruiken! Knap hem op met een lik verf en nieuwe knoppen of grepen en klaar ben je. Kijk de kunst af bij vtwonen-stylist Liza Wassenaar die een antieke kast omtoverde tot commode en poppenhuis ineen.

Gezin
Liza en Thomas met dochter Feija
commode poppenhuis
Antieke commode en poppen- en uitstalkast Marktplaats. Fantasiebeest links Babette’s Wereld.

Commode en poppenhuis ineen 

Liza en Thomas woonden graag in de stad, maar in coronatijden groeide ‘op twee hoog’ het verlangen naar een eigen tuin. ‘En tja, er was ook een baby op komst’, vertelt Liza. In Oegstgeest vonden ze een herenhuis uit 1920 dat alle naoorlogse renovatiegolven had overleefd. Liza: ‘De binnenkant was gedateerd, met krullend behang, bollende vloerbedekking en een waaier aan verschoten kleuren. Maar elke originele deurknop en elk oorspronkelijk kraantje zat er nog.’    

Deze authentieke sfeer voerde Liza door in het hele huis. Ook in de babykamer van zoon Valentijn, waar Liza een antieke kast omtoverde tot commode en poppenkast ineen. ‘Klein maar fijn! Het kamertje van Valentijn. Binnenkort meer foto’s’, schrijft ze op Instagram

LEES OOK
Commode kopen? De mooiste commodes vind je hier

Stappenplan: van oude kast naar commode  

Wil je net als Liza van een oude kast of dressoir zo’n mooie commode maken? Volg dit stappenplan: 

  • Ga op zoek naar een kast. Misschien staat er één op zolder of vraag het aan familieleden. Je kunt ook kijken op Marktplaats, in brocante winkeltjes of de kringloop. Van Dijk & Ko, een grote loods in Amsterdam, heeft veel tweedehands kasten die perfect zijn voor het maken van een commode.   
  • Zorg ervoor dat de kast niet te laag voor je is. De gemiddelde hoogte van een commode ligt tussen de 90 en 105 centimeter.  
  • Heb je een oude kast gevonden? Opknappen maar! Als je net als stylist Liza van de vintage, antieke stijl houdt, hoef je weinig aan de kast te doen. Misschien alleen even ontvetten en opschuren. Je kunt van een deel van de kast net als Liza ook een poppenhuis maken. 
  • Wil je de kast verven? Begin dan met ontvetten en schuren. Je kunt verschillende soorten meubelverf gebruiken, zoals whitewash, greywash, soft silk verf of krijtverf. Houd je van een matte natuurlijke look, dan is krijtverf jouw verf. Ga je liever voor whitewash, een verouderd- of doorschuureffect? Lees hier hoe je deze effecten bereikt.    
  • Maak de commode compleet met mooie knoppen of leren handgreepjes.  

BEKIJK OOK
Heb je een oud ledikant in huis? Dit kun je ervan maken

Ikea-hack: van ladekast naar commode 

In plaats van een oud meubel, kun je ook een ladekast of dressoir van Ikea inzetten als commode. Vooral van de Hemnes ladekast wordt vaak een commode gemaakt. Maar er zijn nog meer soorten kasten van Ikea die je kunt gebruiken. Als je maar zorgt dat de kast niet te laag voor je is. Benieuwd naar meer Ikea-hacks? Zo maak je een multifunctionele salontafel van losse kubuskastjes. Of van de welbekende Billy boekenkast een boekenkast en plantenbak in éénHier koop je items waarmee je Ikea-meubels kunt hacken. 

nog meer: DIY