WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zelf windlichtjes maken van papier

Gevouwen ontwerpen zien we de laatste tijd steeds vaker. Denk aan de Nederlandse Pepe Heykoop met zijn Paper Vase en een soortgelijk ontwerp van Studio Snug uit Duitsland. Ook in meubels en accessoires zie je deze geometrische vormen veel terug. Blogger Stephanie maakte speciaal deze windlichtjes. Je kunt eenvoudig zelf windlichtjes maken van papier.

Beeld1

Beeld3Beeld4Beeld5Beeld13beeld14Beeld11

Benodigdheden

Bestel alles wat je nodig hebt om zelf windlichtjes te maken online.

  • Een aantal dikke vellen papier in A4-formaat
  • Een schaar en lijm
  • Een klein glazen waxinelichthouder

Let op! Plaats het waxinelichtje in een glaasje in verband met brandgevaar.

TIP: Je kunt ook aquarelpapier gebruiken om de windlichtjes mee te vouwen en deze een dip-dye kleur geven zoals je hier ziet.

Windlichtjes maken in 5 stappen

Stap 1
Op de onderstaande afbeelding zie je hoe het patroon eruit komt te zien. Teken het eventueel over op een A4-papier. Als je alles vouwt naar 1 kant, dan hoef je je papier niet om te draaien.  Als eerste maak je een vouw van minimaal 1 duim breed aan de  lange zijde bovenaan. Deze rand dient later om te zorgen dat het lichtje stevig staat.  Nu vouw je aan de korte zijde net zo’n rand van minimaal 1 centimeter. Dit is het randje waar het lichtje wordt dichtgelijmd. Beide randen laat je omgevouwen.

Stap 2
Vouw vervolgens het grote vlak precies in het midden. Vouw open en vouw elk van de zijkanten naar de middenlijn. Dit zijn de zijkanten (4 hoeken) van het windlichtje.

Stap 3
Nu vouw je de onderste lange zijde en je bepaalt daarmee de hoogte van het lichtje. Het omgevouwen deel (in dit voorbeeld ongeveer 7 cm) is de bodem. Afhankelijk van hoe hoog je het windlicht wil hebben, kort je de bodem in. Probeer het uit met verschillende hoogtes. Nu ga je de diagonalen vouwen, die cruciaal zijn voor de latere vorm. Vouw om en om, van de ene kant van het papier naar de andere kant.

Stap 4
Knip de hoeken van het windlichtje in op de aangegeven stippellijnen. Nu kun je gaan lijmen. Lijm eerst de zijkant, zodat er een koker ontstaat. Vouw vervolgens de onderkant naar binnen en lijm deze ook vast.

Stap 5
Als laatste duw je met lichte druk de vier gecentreerde verticale randen iets naar binnen. En tadaaa, daar ontstaat de vorm van het windlichtje.

nog meer: DIY