WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vier originele ideeën om met oude boeken te doen

Heb je nog een stapel boeken in huis waar je eigenlijk niets meer mee doet? Tijd om er iets van te maken waar je wel naar wilt kijken! Check deze vier originele ideeën om met oude boeken te doen.

vtwonen 10-2016 | vintage ventilator met boeken
Ovale ton (De Weldaad), karaf (Van Dijk en Ko), armband. Stoel, gestreept laken van Society (Meker Wonen), lamp (Neef Louis), lapjes en stoffen (kringloop), velours kussen van Bloomingville (vtwonen.nl) Rest is privébezit.

Messenblok

Je zou er waarschijnlijk niet snel aan denken, maar oude boeken kun je in de keuken gebruiken als messenblok. Je kunt een mes namelijk met gemak tussen de bladzijdes zetten en er weer uittrekken. Zo blijft de kwaliteit van de messen goed én zijn ze nog veilig opgeborgen ook. Kies voor een zwaar en dik boek of plaats er meerdere naast elkaar. Zorg er met behulp van een mooie boekensteun voor dat de boeken niet open kunnen vallen of bindt de boeken vast met een lint. Een origineler messenblok ga je niet krijgen! 

LEES OOK
4x stijlvol en praktisch messen opbergen in de keuken

Boeken met een lichtje

Van oude boeken maak je ook een unieke lamp. Zaag een gat in het midden van alle boeken. De gaten moeten gelijk zijn en dit gaat het makkelijkste met een gatenzaag. Hier trek je de fitting en het snoer van de lamp later doorheen, let daarom goed op de maten. De meest gangbare is een e27 fitting. Wat dacht je van deze messing fitting met retro look? Plaats en lijm de boeken op elkaar met de gaten boven elkaar. Je kunt de boeken strak tegen elkaar aanleggen met de kaften naar dezelfde kant of speels en trapsgewijs omhoog laten lopen. 

Plaats de fitting in het gat en trek het snoer erdoorheen. Plaats er een decoratieve lichtbron op of een mooie lampenkap en je hebt een nieuwe en unieke lamp in huis. Je kunt de boeken natuurlijk laten zoals ze zijn, maar een andere kleur geven door ze te schilderen of spuiten met spuitverf kan ook. Maak er een chique exemplaar van door ‘m zwart of goud te maken.

LEES OOK
Zelf kunst maken: zo creëer je de mooiste dingen met wat je al in huis hebt

Geheime opberger

Een geheime opberger maak je in een handomdraai zelf van oude boeken. Neem een extra dik exemplaar en maak in de binnenkant een opbergvak. Neem een aantal pagina’s vanaf ongeveer bladzijde 50. Je kunt zelf bepalen hoe diep het gat wordt, zolang er achterin ook wat pagina’s onaangeraakt blijven. Het opbergvak moet namelijk niet opvallen. Hol vervolgens met een stanleymes op een paar centimeter van de rand een rechthoekige vorm uit de bladzijdes.

Breng vervolgens wat lijm of Modgepod aan op de snijranden en plak de laatst gesneden bladzijde aan de onaangeraakte bladzijde. Zo ontstaat er een stevig vak in het boek om spulletjes in op te bergen. Op een boekenplank tussen andere boeken valt het zo niet op. Een cadeautje erin verstoppen en weggeven kan natuurlijk ook.

LEES OOK
5 manieren om dierbare spullen een mooie plek te geven

Zwevende boekenplank

Zwevende boekenplanken zijn een leuke eyecatcher voor aan de muur. Je kunt ze kant-en-klaar scoren, maar ook best simpel zelf maken. Het enige dat je nodig hebt zijn plankdragers, lijm, schroeven, een boormachine en natuurlijk boeken. Bestel al het gereedschap online. Ga voor een wat simpeler model drager, zoiets als deze plankdrager van zwart metaal met smalle beugels. Of maak het jezelf helemaal makkelijk met deze dragers speciaal om boeken op te leggen. Zo maak je zelf een zwevende boekenplank.

Inspiratie gekregen, maar geen boeken in huis die je kunt gebruiken? In de kringloop tik je ze bijna voor nop op de kop. Hier vind je de leukste kringloopadressen.

Alles voor jouw boeken…

nog meer: DIY