WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Speelhoek: bureauhuisje van underlayment

Ben je klaar met rondslingerend speelgoed? Maak je kinderen blij met een speciale speelhoek. Zij blij én jij blij, want speelgoed blijft zo in de kinderzone. Dag rommel in de woonkamer! Extra handig, in dit bureauhuisje kan ook serieus huiswerk gemaakt worden. Gezien in vtwonen doe-het-zelf aflevering 5

speelhoek

Benodigdheden

Je vindt alle benodigdheden voor dit project bij Karwei. Handig: je kunt hier je hout op maat laten zagen. Zo hoef je zelf niet meer in de weer met een zaag.

Stappenplan bureauhuisje

Stappenplan in PDF

Werkwijze speelhoek

Stap 1
Lijm en schroef de twee panelen voor het werkblad op elkaar. Zorg ervoor dat je vanaf één zijde schroeft. Dit wordt later de onderkant van het werkblad en zijn de schroeven vanaf de bovenzijde niet zichtbaar. (schroeven 4,0 x 30 mm.)

Stap 2
Leg de twee panelen voor het dak op een vlakke ondergrond en trek bij het eerste paneel een lijn op 121,2 cm. Bij het tweede paneel komt de lijn op 123,0 cm.

Stap 3
Stel de decoupeerzaag of handcirkelzaag in op een hoek van 45⁰. Zaag de panelen af op de lijnen of laat ze zagen. Zorg ervoor dat je de zaag aan de juiste kant zet. In feite zaag je onder een hoek van 135⁰. Het paneel wordt aan een zijde dus iets langer dan de getekende 121,2 cm of 123,0 cm.

Tip: Gebruik een geleide-lat als je met een decoupeerzaag of cirkelzaag aan de slag gaat.

Stap 4
Lijm en schroef de dakpanelen in de nok tegen elkaar. Paneel 2 komt tegen paneel 1. (schroeven 4,0 x 30 mm.)

Tip: Boor de schroefgaten voor met een 2mm houtboor en ruim ze met de verzinkboor. Zo ‘kiezen’ de schroeven een rechte weg , splijt het hout minder snel en verzink je de schroefkoppen in het hout.

Stap 5
Leg de twee panelen voor de staanders precies naast elkaar en trek een lijn op 73 cm. van de onderkant.

Tip: Deze 73 cm. is een geschikte bureau-hoogte. Controleer bij jezelf of dit ook voor jou de juiste werkhoogte is. Pas zo nodig de hoogte aan.

Stap 6
Plaats het werkblad, met de ‘mooie’ kant naar boven, tussen de staanders nét onder de getekende lijn. Controleer of alles haaks is. Lijm en schroef de staanders tegen het werkblad. (schroeven 5,0 x 50 mm.)

Stap 7
Plaats het dak op de staanders. Zorg ervoor dat de binnenzijden van de dakpanelen gelijk vallen met de binnenzijden van de staanders. Lijm en schroef de dakpanelen vast op de staanders. (voorboren en verzinken!)

Stap 8
Zaag, met de handzaag, de uitstekende delen van het dak af. Zo zorg je ervoor dat het dak en de staanders ook aan de buitenkant in een lijn komen.

Stap 9
Leg de twee panelen voor de achterzijde precies naast elkaar. Leg het huisje op de panelen. Controleer of alles haaks ligt. Teken de contourlijnen van het huisje aan de buitenzijde af.

Stap 10
Zaag de achter-panelen op maat. Lijm en schroef ze tegen de achterzijde van het huisje. (schroeven 3,5 x 40 mm.)

Stap 11
Verbind de panelen van de achterwand met 8 raamhoeken. (schroeven 3,0 x 1,6 mm.)

Stap 12
Zaag, met een ijzerzaag, de steigerbuis af op 169 cm.

Tip: Als je de steigerbuis en de voetplaten een kleurtje wilt geven moet je dat vóór de montage doen. Met spuitverf is het gemakkelijk te doen.

Stap 13
Monteer een voetplaat op de steigerbuis. Monteer de andere voetplaat aan de binnenzijde van een van de staanders. Dit op 5 cm. onder het schuine dak en precies in het midden van de staander. Gebruik hiervoor de plaatschroeven en per schroef 2 sluitringen.

Stap 14
Steek de steigerbuis in de, tegen de staander, gemonteerde voetplaat en bevestig vervolgens de tweede voetplaat tegen de tegenoverliggende staander. Zorg ervoor dat ook deze voetplaat op 5 cm. onder het schuine dak en precies in het midden van de staander komt.

Stap 15
Plamuur de schroefgaten dicht met kneedbaar hout. Schuur het geheel mooi glad. Je kunt nu het bureauhuisje afwerken met transparante lak, een verfje of zelfs behang.

Tip: Fixeer het bureauhuisje met een paar stoelhoekjes tegen de muur. Dit voorkomt dat het voorover valt.

nog meer: DIY