WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Snelle en stijlvolle muur make-over: DIY sierlijsten maken

Oude herenhuizen met sierlijke ornamenten en lijsten op plafonds en muren ademen als vanzelf een klassieke sfeer uit. Toch kun je die classy stijl ook in een nieuwbouwhuis naar boven halen. Hoe? Door aan de slag te gaan met sierlijsten, lijm en een zaag. In slechts een paar uur tijd waan je je in een nieuw interieur.

blauwe sierlijsten

Klassieke stijl

Met de terugkeer van marmer, messing, velvet en warme kleuren kun je wel stellen dat de klassieke stijl een comeback heeft gemaakt. De moderne klassieke stijl is allesbehalve oubollig, het is juist een perfecte basis om mee te mixen en matchen. Door klassiek af te wisselen met vintage en moderne meubels en accessoires krijg je een persoonlijk en warm interieur. Weten hoe je nou stijlen met elkaar combineert? Lees er hier meer over.

Die klassieke basis leg je in mum van tijd met sierlijsten op de muren. Je bedenkt de vlakverdeling helemaal zelf, maar probeer wel de rust te creëren door symmetrie te houden in de vlakken. Tip: teken de lijsten eerst met potlood op de muren en laat het even bezinken. Pas als je zeker bent van de mooiste compositie begin je met het echte zaag- en plakwerk.

LEES OOK
De klassieke woonstijl in 5 stappen

Dit heb je nodig

Je vindt alle benodigdheden voor dit project bij Karwei. Voor het maken van sierlijsten heb je de volgende spullen nodig:

Sierlijsten maken in 9 stappen

Ligt alles klaar en heb je ook de goede kleur verf voor op muur gevonden? Dan kun je aan de slag.

  • Breng de eerste verflaag aan op de muur en laat dit goed drogen.
  • Bepaal de afmetingen van de lijsten op de muur en teken deze met een potlood af op de houten sierlijsten.
  • Pak de verstekzaag erbij en zaag de hoeken in verstek af zodat ze mooi in elkaar passen.
  • Schuur de hoeken licht bij, zodat ze glad aanvoelen.
  • Verf de lijsten in dezelfde kleur als de muur en laat dit drogen. Door de lijsten in dezelfde kleur te verven, creëer je diepte en die typische klassieke sfeer.
  • Leg de lijsten eerst even als proef op de grond om te kijken of alles past.
  • Pak de onderste lat en breng de kit gelijkmatig aan op de houten sierlijst. Plak deze op de juiste plek op de muur en check met de waterpas of de lat recht hangt.
  • Doe hetzelfde met de zijlatten en daarna de bovenste lat. Haal overtollige kit weg met een natte spons.
  • Hangen de lijsten naar wens? Breng dan een eventueel tweede verflaag aan op de muur en lijsten.

Tip: kijk nog even deze aflevering van vtwonen Weer verliefd op je huis terug. Hierin zie je dat stylist Marianne ook sierlijsten gebruikt om de muren meer karakter te geven.

Shop moois voor aan de wand…

nog meer: DIY