WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Do it yourself: een pallet bed maken

Is het hoog tijd voor een nieuw bed, maar is de portemonnee nog niet genoeg gevuld? Een pallet bed is een snelle en vindingrijke oplossing dat ook nog eens lekker ligt. Met deze DIY maak je zelf zo’n heerlijk bed.

palletbank maken
Pallet kussens uit de vtwonen collectie Zitkussen 120x80x13,5 cm (lxbxh), rugkussen 120x40x13,5 cm (lxbxh), set van 2 € 129,95. M.m.v. Raw Materials (zinken potten, linnen blauwgrijs kussen, rieten stoel, wit bontkleed, kruk), Loods 5 (rieten poef, rieten tafeltjes, gestreept kussen, vaas), Restored (aardewerken kopje, schaaltje, pot), Sissy-Boy Homeland (goudkleurig schaaltje), Ikea (flesje), De Weldaad (kussen links, witte draadstoel binnen, juten vloerkleed), www.vtwonen.nl (verlichting).

Dit heb je nodig

Aan de slag

Stap 1. Begin met het verzamelen van pallets. Kijk eerst naar de grootte van het matras en dan naar het aantal pallets dat je nodig hebt. Meestal heeft een pallet een lengte van 120 centimeter en een breedte van 80 centimeter (europallet). Zo kun jij uitrekenen hoeveel je nodig hebt. Kijk ook naar hoe hoog je het bed wilt hebben. Dan kun je namelijk kijken of – en hoeveel – pallets je gaat stapelen. Pallets zijn te koop bij veel bouwmarkten en soms zelfs gratis af te halen bij mensen thuis.

Is je matras net te groot of te klein voor de maten van de pallets? Dan kun je gemakkelijk een pallet op maat laten maken bij een aantal bouwmarkten. Je kunt er ook voor kiezen om de pallet iets uit te laten steken onder het matras, deze ruimte kun je gebruiken als nachtkastje.

Stap 2. Als je de hoeveelheid pallets hebt, begin je met schuren. Nieuwe pallets zijn meestal vrij mooi, maar slijten snel dus schuren kan geen kwaad. Bij een pallet bed zie je meestal een deel van de pallets nog, dus is het belangrijk dat ze er netjes uitzien. Let op: neem de tijd voor het schuren, het is een redelijk flinke klus.

Stap 3. Zijn de vorige stappen afgerond? Begin dan met het leggen van de pallets. Bij gebruik van weinig pallets liggen ze al snel stevig, toch is het altijd handig om ze aan elkaar vast te maken. Zo zorg je voor meer stevigheid. Dit kan met een aantal tie rips. Je kunt de pallets ook aan elkaar vastmaken met stevige schroeven of ze met een aantal latten aan elkaar vast timmeren.

Tip: Als je ook een hoofdeinde wilt van pallets, zet er dan twee rechtop en maak die vast aan de rest van de pallets.

Stap 4. Deze stap is alleen als je het pallet nog in een andere kleur wilt dan de standaard houtkleur. Koop dan een dekkende beits om de pallets mee te verven. Neem ook hier de tijd voor zodat de verf goed droog is. Je kunt er eventueel voor kiezen om stap 3 en 4 om te wisselen.

Stap 5. Het matras, de dekens en de kussens kunnen erop. Et voilà, een prachtig bed. Onder het matras kun je nog een dun anti slip mat leggen voor extra stevigheid. En heb je nog pallet randen over aan de zijkanten? Hier kun je altijd nog wat handige dingen op zetten, zoals boeken of een nachtlamp.

Andere ideeën met pallets

Wist je dat je van pallets niet alleen een heerlijk bed maakt? Er zijn nog veel andere DIY’s met pallets. Lees bijvoorbeeld 6x de coolste meubels van pallets.

De slaapkamer stylen…

nog meer: DIY