WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kleurrijke bijzettafel van Ikea krukjes

Van drie Ikea krukjes gebruik je alleen de bladen. De pootjes maak je van anderhalve bezemsteel. Resultaat? Een handige, kleurrijke bijzettafel van Ikea krukjes met draaibare bladen. Maak hem in 8 stappen!

bijzettafel

Nodig

Bestel alles wat je nodig hebt om dit kleurrijke bijzettafeltje te maken online.

Werkwijze bijzettafels van Ikea krukjes

Stap 1
Verzaag de bezemstelen tot vier pootjes van 50 cm. Bepaal hoe schuin je de pootjes wilt hebben. Dat heeft invloed op hoe ver de pootjes buiten het tafelblad komen te staan. Schuur de randjes glad met schuurpapier. Laat voor het mooiste resultaat de poten bij een houthandel onder de machine afzagen. Je kunt als hoogte (lengte) 50 cm aanhouden. Zorg dat je één stuk bezemsteel met een bolle kant overhoudt. Dit stuk gebruik je bij stap 7.

TIP Zaag de pootjes met behulp van een verstekbak schuin af. Dan weet je zeker dat ze straks in dezelfde hoek onder het tafelblad zitten.

Stap 2
Begin nu met gaatjes boren in de bladen. Boor met de 28 mm boor een rond gat in het eerste tafelblad, op ongeveer 10 cm van de rand. Boor het gat aan de bovenkant, hier krijg je de minste splinters. Aan de onderkant van het blad zitten gaatjes (zie stap 3), zorg dat je daar tussen blijft. Schuur de randen van het blad glad. Leg dit blad op de andere twee bladen en trek het gat met een potlood over, zodat de gaatjes op elk blad op dezelfde plek komen. Boor nog een blad helemaal door. In het derde blad, waar de pootjes onder komen, boor je het gat niet helemaal door, maar stop je op de helft. Je hebt nu een ronde uitsparing, met in het midden daarvan een klein gaatje. Door dit gaatje schroef je bij stap 7 een schroef in het stokje.

TIP Niet alle bezemstelen zijn even dik. Let daar goed op bij het boren van het gat. Boor het gat liever iets te klein, zodat je de ronding van binnen nog iets uit kun schuren, dan te groot. Als het gat te groot is, gaan de tafelbladen hangen als je ze te ver uitschuift.

Stap 3
Draai het blad om dat je niet helemaal hebt doorboord. Je ziet hier kleine gaatjes, waar de oorspronkelijke Ikea-poten onder moesten komen. Vier van deze gaatjes gebruiken wij. Je moet ze alleen iets groter boren met boortje 6 mm. Maak de gaatjes niet dieper, alleen breder. Vul de gaatjes met houtlijm, en duw de duveltjes er stevig in. Het gaatje in het midden kun je zo laten, die gebruiken we niet (onder roze kruis op foto). De vier gaatjes aan de buitenkant gebruiken we ook niet.

Stap 4
Boor in het uiteinde van de vier pootjes met boor 6 een gaatje. Hier komt later het duveltje in, wat in het blad zit.

Stap 5
Schilder de tafelbladen, inclusief randen, in een paar lagen egaal in de kleur Flower Bulb, Sweet Desire en Retro Vibe.

Stap 6
Als de verf en de houtlijm goed droog zijn, kun je de pootjes aan het tafelblad monteren. Spuit in de gaatjes van de poten ook wat houtlijm en druk de poten stevig op het duveltjes van het tafelblad. Hoe krachtiger je in het begin duwt, hoe vaster ze komen te zitten. Draai de poten wel zo, dat ze allemaal naar buiten wijzen.

Stap 7
In één tafelblad heb je bij stap 1 een uitsparing gemaakt. Smeer de uitsparing en de onderkant van het stokje in met houtlijm. Druk het stokje in het tafelblad. Schroef het stokje via de onderkant vast aan het tafelblad. Zoals gezegd bij stap 2.

Stap 8
Als het stokje goed vastzit, kun je de tafelbladen over het stokje heen schuiven.

Het tafeltje is klaar!

TIP Ben je met meer mensen? Dan schuif je de drie bladen uit elkaar voor meer tafeloppervlak. Ben je meer van de stoere look? Probeer dan deze DIY salontafel van eikenhout.

nog meer: DIY