WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zelf de keukenkraan vervangen

Ontdek de loodgieter in jou en monteer je nieuwe kraan zelf. Niet de makkelijkste klus, maar met dit stap-voor-stap-plan kan een keukenkraan vervangen bijna niet fout gaan.

keukenkraan maken

keukenkraan maken

Soms is een kraan gewoon aan vervanging toe. Hij lekt of is niet meer van nu. Je hoeft echt geen loodgieter te bellen om een keukenkraan te vervangen. Jij kan dit gewoon helemaal zelf. Vooral met onderstaande tips. En als je de keukenkraan vervangen hebt, doe je daarna natuurlijk de badkamerkraan, het wc-fonteintje en de kraan in de berging. Easy! Ook fijn: een kraan die het water filtert.

Nodig voor keukenkraan vervangen

*De kniekoppelingen worden gebruikt om de flexibele aansluitslang (3/8) van de nieuwe keukenkraan aan te sluiten op de bestaande koperen buisjes van de warm- en koudwaterleiding.

Tip

Meet voordat je de kniekoppelingen aanschaft, de diameter van de bestaande koperen buisjes in de keuken. Meestal is de diameter 10 mm, maar het kan voorkomen dat de diameter 12 of 15 mm is.

Voor je begint met de keukenkraan vervangen

Sluit eerst de hoofdkraan (meestal bij de watermeter) af, zet de kranen in huis open en controleer of er geen water meer uitkomt.
Tip 1: Spoel vóór de installatie de koud- en warmwaterleidingen door totdat het water helder en schoon is. Eventuele bezinksels uit de leidingen kunnen de kraan anders verstoppen en het drinkwater verontreinigen.
Tip 2: Let erop dat je de nieuwe kraan niet beschadigt met het gereedschap bij de installatie. Gebruik daarom nooit getande tangen.

Stappenplan keukenkraan vervangen

Stap 1

Leg vóór het losdraaien van de koppelingen van de oude kraan een handdoek in het keukenkastje neer. Er kan namelijk nog wat water uit de leidingen lopen. Op de foto zie je de beginsituatie. De horizontale koperen buizen zijn van de warm- en koudwaterleiding. De verticale metalen buizen zijn van de oude kraan die eraf gaat.

Stap 2

Draai met een bahco of steeksleutel de koppelingen los. Hierdoor komen de buizen van de oude keukenkraan los te hangen.

Stap 3

Maak de oude kraan los onder het werkblad door de aansluitmoer los te draaien en trek de kraan door het gat van het werkblad.
Tip: Gooi de oude kraan niet in de afvalbak. Metaal wordt gescheiden ingezameld en wordt gerecycled.

Stap 4

De knelring van de oude kniekoppeling zit nu nog op de waterleidingbuis. Als de knelring onbeschadigd is, kun je hem opnieuw gebruiken. Is dit niet het geval, zaag dan het stukje met de knelring van de koperen buis af met een speciale pijpensnijder of ijzerzaagje. Plaats vervolgens de nieuwe knelring en wartelmoer op de buis en monteer met een steeksleutel de nieuwe kniekoppeling op de waterleiding.
Tip: Draai de knelkoppeling op gevoel handvast aan en geef vervolgens nog 1 tot 1,5 slag. Vast is vast, dus niet te ver aandraaien.

Stap 5

Steek het onderste deel van de nieuwe keukenkraan met de bijgeleverde o-ring door het gat in het werkblad.

Stap 6

Zet de kraan vast op het werkblad en maak hiervoor gebruik van de meegeleverde stabilisatieplaat. Schuif vervolgens de afdichtring en de montageset er van onderaf op. Gebruik een steek- of pijpsleutel van 13 mm om de kraan vast te zetten met de meegeleverde moer.
Tip: Mocht je weinig ruimte hebben om de draai te kunnen maken met de steeksleutel, gebruik dan een pijpsleutel.

Stap 7

Draai de drukslangen met de bijbehorende dichtingsring (pakking) met een steeksleutel aan de kniekoppeling.
Tip: Pas op dat de drukslangen niet knikken of gedraaid komen te zitten.

Stap 8

Vergeet niet de aanslagring te plaatsen tussen de uitloop en de body van de kraan om het zwenkbereik in te stellen. Zonder deze ring kan de zwenkbare uitloop van de kraan 360 graden draaien.
Tip: Check zodra de aanslagring is geplaatst de draairichting van de kraan. Zo kun je bekijken of je de aanslagring goed hebt geplaatst. Als je de kraan definitief hebt vastgezet, kunt je het namelijk niet meer herstellen.

Stap 9

Zet de zwenkbare uitloop vast op de body van de keukenkraan met de meegeleverde borgclip. De borgclip zorgt ervoor dat de uitloop niet van de kraan af kan schieten als er waterdruk op komt te staan.

Stap 10

En klaar! Doe de kranen in huis dicht en zet vervolgens de hoofdkraan weer open. Controleer de aansluitingen op lekkages.

Inspiratie nodig voor de inrichting van de keuken? Wat denk je van deze industriële keuken?

Moois voor in de keuken…

nog meer: DIY