WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

DIY: zo maak je een duurzame roomspray mét je favoriete geur

Roomsprays zijn ideaal als je je huis in no-time lekker wilt laten ruiken. Heerlijk na een goede schoonmaakbeurt of als er onverwachts bezoek voor de deur staat. Maar ook handig voor in het kleinste kamertje. Je kunt roomsprays met heerlijke geuren scoren, maar zelf maken is leuker én nog duurzamer ook. Double score!

Roomspray
Handgemaakte tegels per m² vanaf € 3000,- (smink.studio). Hamam handdoek The Great Escape, 170×90 cm € 46,95 (hammam34.com). Bord van HKliving € 17,95 (vtwonen.nl). Roomspray Zenology € 49,- (10dayslifestyle.nl). Parfum A midnight stroll € 295,- (gucci.com). Borstel € 19,95, zeep € 17,-, wierook € 30,- (sukha.nl).

Luchtverfrisser of luchtvervuiler?

Roomsprays en luchtverfrissers zijn heerlijk en een ideale manier om je huis van je favoriete geur te voorzien. Een geur is immers vrij bepalend voor de sfeer in huis en kan een ruimte direct vertrouwd laten aanvoelen. Het enige nadeel? Veel roomsprays worden eerder als luchtvervuilers gezien, omdat er allerlei chemische stoffen inzitten.

Schadelijke stoffen

Een aantal van deze stoffen zijn onder andere tolueen, formaldehyde en benzeen. Het inademen van deze stoffen kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Maar omdat deze stoffen ook in de lucht terechtkomen, kunnen ze ook schadelijk voor het milieu zijn. Met alle nadelige gevolgen van dien.

Gelukkig houdt het niet in dat je níet meer kunt sprayen met je favoriete geur. Want je maakt namelijk heel gemakkelijk zelf een roomspray, zonder chemische stoffen. En je voegt er in een handomdraai een geur naar keuze aan toe.

LEES OOK
Met zelfgemaakte geurstokjes ruikt het altijd naar je favoriete parfum

Dit heb je nodig om zelf roomspray te maken

Je moet het een en ander in huis halen om een eigen roomspray te maken, maar als je de benodigdheden eenmaal in huis hebt, is het zo gepiept! 

  • Een spray flacon, zoals deze van Dille & Kamille
  • Etherische olie naar keuze
  • Gedestilleerd water
  • Alcohol (70% gedenatureerde alcohol is te gebruiken, maar wodka volstaat ook prima. Als de alcohol maar geurloos is)

schoonmaakartikelen
Wasbare katoenen vaatdoeken 3 stuks – blauw/grijs – L 27 x B 27 cm – 16,95 (ZONE.DK), interieur spray lavendel – 500ml – 19,95 – (Dille & Kamille), opberg kistje – donker grijs van gerecycled plastic ( Mijn Stijl), spons loofah – 10cm – 3,95 (Dille & Kamille), schoonmaak sponsje Loofah – 9cm – 4,95 – (Dille & Kamille), Afwasmiddel Cotton – €5,95 (Mijn Stijl), Afwasborstel kokos (Mijn Stijl), borstel – beukenhout – wit -16,5 cm – 2,95 (Dille & Kamille), borstel – beukenhout – 15 cm – 3,95 (Dille & Kamille), bruin kokos/lated pad (Mijn Stijl)

Je eigen roomspray maken doe je zo

  1. Vul de helft van de sprayflacon met het gedestilleerde water. We gebruiken gedestilleerd water omdat de spray dan langer goed blijft. Je kunt ook kraanwater gebruiken, maar dan gaat de spray minder lang mee.
  2. Vul de andere helft van de flacon met de alcohol. Je kunt zo veel roomspray maken als je wilt, zolang de verhouding maar 50/50 is. Dus een deel water en een deel alcohol. Je voegt de alcohol toe aan het mengsel omdat de olie anders niet met het water mengt. Kies altijd voor een geurloze alcohol, zodat dit niet het eindresultaat van de roomspray in de weg zit.
  3. Nu is het tijd voor het leukste gedeelte: de geur toevoegen. Neem je favoriete etherische olie en voeg behoorlijk wat druppels aan het mengsel toe. Voor 200 ml roomspray gebruik je zo’n 30 druppels etherische olie. Hoe meer druppels, hoe sterker de roomspray ruikt. 
  4. Draai nu de verstuiver weer op het flacon en schudt het flesje flink door elkaar, tot alles goed gemengd is. De roomspray is nu klaar. Makkelijk toch? Plak er eventueel nog een leuk label op om de geur te beschrijven. 

LEES OOK
Met deze tips ruikt je huis altijd fris

Roomspray mania

Nu je ziet hoe makkelijk je een eigen roomspray maakt, heb je misschien wel de smaak te pakken. Top, want je kunt voor elke kamer een eigen spray maken. Zo zijn bepaalde geuren fijner voor in het toilet of de badkamer, denk aan bijvoorbeeld eucalyptus of een citrusgeur. In de slaapkamer is lavendel een goede keuze. Deze geur helpt je namelijk ontspannen en zorgt ervoor dat je beter slaapt.

Dit ruikt ook lekker…

nog meer: DIY