Doosje vouwen

beeld vtwonen Beeld

Kerstmis is de tijd van cadeautjes geven en leuke verpakkingen maken. Lisa Manuels van Elle Aime geeft hier workshops in en laat zien hoe je heel eenvoudig een doosje vouwt, want doosjes vouwen kan iedereen!

Lees verder onder de advertentie

Dit heb je nodig

Bestel alles wat je nodig hebt om een doosje te vouwen online.

  • karton A4, 200 gr
  • schaar
  • liniaal
  • potlood
  • eventueel lijm
  • eventueel perforator

Werkwijze

Stap 1
Om het doosje te kunnen vouwen, heb je een vierkant nodig. Van het A4-vel moet je dus eerst een vierkant maken. Vouw de linkerhoek van onder naar boven, zoals op de foto. Trek een lijntje langs de rand, voor de zekerheid kun je dit ook met de liniaal doen.

Lees verder onder de advertentie

Stap 2
Knip het A4-vel langs het lijntje af. Nu heb je een vierkant. Doe dit nogmaals met een ander A4-velletje, zodat je twee vierkanten hebt.

Stap 3
Een van de twee vierkanten wordt straks de deksel, de doos moet dus iets kleiner worden, anders past de deksel er niet op. Trek aan twee kanten één cm van de kant een lijn. Deze twee kanten moeten elkaar wel raken, dus niet aan de boven- en onderkant of de linker- en rechterkant van het vel. Knip deze rand van het papier.

Stap 4
De volgende stappen gelden zowel voor de deksel als voor het doosje, dus het maakt niet uit met welke vel je begint. Leg het vierkant met een punt naar beneden. Vouw de linkerpunt naar de rechter, druk de vouw goed aan. Vouw het blaadje weer open, en vouw de bovenpunt over de onderpunt, druk ook deze vouw goed aan. Vouw het blaadje weer open.

Lees verder onder de advertentie

Stap 5
Vouw alle punten naar het midden. Zodat er een klein vierkant ontstaan, wat lijkt op een envelopje.

Stap 6
Maak met de zijkant van de schaar de vouwen extra scherp. Zo krijg het doosje straks mooie strakke hoeken.

Stap 7
Vouw de linkerkant van het vierkant naar het midden. Maak de vouw met de schaar weer goed scherp.

Lees verder onder de advertentie

Stap 8
Vouw nu de rechterkant van het vierkant naar binnen en maak ook hier de vouw scherp.

Stap 9
Vouw de 2 zijkanten weer open. Draai het vierkant een kwartslag, en vouw nu de kanten die nog niet zijn gevouwen hetzelfde als bij stap 8 en 9. Vouw de zijkanten weer terug. Je hebt nu een envelopje met 16 vierkantjes.

Stap 10
Klap de boven- en onderkant van het envelopje open. De middelste 4 vakjes vormen straks de bodem van het doosje, als je dat onthoud, snap je het vouwen ook beter. Zet de linker en rechter zijkant rechtop.

Lees verder onder de advertentie

Stap 11
Duw de zijkanten naar binnen en vouw het driehoekige einde over de zijkant naar binnen. Het driehoekje komt op de bodem te liggen.

Stap 12
Vouw de andere kant op dezelfde manier naar binnen. In principe heb je geen lijm nodig, maar voor extra stevigheid kun je de 4 losse driehoeken die de bodem vormen vastlijmen.

Stap 13
Vouw nu ook de andere helft (doosje of de deksel) volgens bovenstaande stappen.

Lees verder onder de advertentie

Stap 14
Nu kun je de doosjes gaan versieren. Knip bijvoorbeeld haaientanden langs een lijntje. Deze kun je langs de bovenrand van de deksel plakken

Stap 15
Wil je kleine rondjes? Gebruik dan de perforator. Gaat snel en de rondjes zijn perfect rond.

Bron: 101 Woonideeën december 2012

Lees verder onder de advertentie