Do it yourself: in vier stappen van standaard naar stijlvolle deur

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen collectie 2019 - 2020 | styling Kim van Rossenberg  | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen collectie 2019 - 2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Vooral in nieuwbouwwoningen vind je ze vaak terug: van die oh zo degelijke, maar oersaaie witte deuren. Hoe je zo’n standaard deur met weinig middelen toch onderdeel van je interieur maakt? Met wat verf, sierlijsten, nieuwe deurklinken en een paar vrije uren creëer je zo die stijlvolle deur.

Lees verder onder de advertentie

1. Deur verven

Met een lik verf in de muurkleur of juist een contrasterende tint beslis jij of de deur een eyecatcher wordt of juist zo min mogelijk opvalt. Wanneer je de muren een donkere kleur geeft, valt een spierwitte deur nogal op. Verf je de deur mee, dan krijgt de kamer een rustige uitstraling. Bij hoge temperaturen kan de lak sneller beschadigen. Staat de deur veel in de zon? Ga dan voor een lichte kleur. Meestal wordt er voor zijdeglans verf gekozen. Vind je mat of hoogglans mooier, dat kan uiteraard ook.

Vaak zijn deuren in nieuwbouwhuizen niet van hout, maar van hardboard gemaakt of wel samengeperste houtsnippers. Dat maakt een opdekdeur een stuk lichter dan een massief houten deur. Maar ook opdekdeuren zijn prima te schilderen. Je doet dit dan met verf op waterbasis, ook wel acrylverf genoemd. Voordat je begint is het belangrijk om de deur eerst goed te ontvetten en te schuren, dan pakt de verf beter. Je kunt voor het schilderen de deur er helemaal uit halen, maar je kunt hem ook gewoon in het kozijn laten hangen. Leg er dan wel – om verfspetters op te vangen – wat stucloper of een paar kranten onder.

LEES OOK
Kijk hier voor
meer verftips en hoe je kwasten het beste bewaart

Lees verder onder de advertentie

2. Kozijnen verven

In nieuwbouwhuizen zitten meestal aluminium kozijnen rondom de opdekdeuren. Ook deze kun je prima een kleurtje geven. Ga voor dezelfde tint als de deur zelf of juist – daar heb je ‘m weer – kies een contrastkleur. Tegenwoordig zie je dat veel interieurliefhebbers kiezen voor zwarte kozijnen. Je kunt ook spelen met matte en glanzende verf in dezelfde tint. Dus een zwarte matte deur met zwarte glanzende kozijnen. Of andersom. Voor metalen deurkozijnen kun je ook acrylverf gebruiken, maar schuur het kozijn wel eerst goed op en geef hem een laag grondverf.

LEES OOK
Dit is het effect is van de populaire zwarte kozijnen

3. Textuur aanbrengen

Binnendeuren krijgen ook een flinke touch up door er textuur op aan te brengen. Met frezen of sierlijsten creëer je reliëf en krijgt de deur ineens een heel andere, meer klassieke look. Zo krijg je met een klein budget toch die jaren ’30 uitstraling in een nieuw huis.

Lees verder onder de advertentie

Decor- en sierlijsten zijn in bijna iedere bouwmarkt kant-en-klaar en in meerdere stijlen te koop. Ze zijn meestal al voorzien van witte grondverf en met montagekit of koploze spijkers te bevestigen op de deur. Daarna kun je de deur eventueel nog in een andere kleur schilderen. Op deze manier zet je die standaard deur meteen in de spotlights.

Ben je een beetje handig met een frees? Dan kun je ook zelf een decor of lijst aanbrengen in de deur. Dit kan zelfs in een opdekdeur. Pas wel op dat je niet te diep infreest, anders ga je zo door de deur heen. In een massief houten deur hoef je daar minder rekening mee te houden. Zorg voordat je aan de deur begint dat je je plan goed uitwerkt met een sjabloon en oefen eerst wat op bijvoorbeeld een plank.

TIP: door de deur te behangen, werk je hem weg in je interieur of creëer je een ware eyecatcher. Lees alles over een deur behangen.

Lees verder onder de advertentie

4. Deurklinken vervangen

Een simpele manier om een standaard deur een andere look te geven, is het aanpassen van het deurbeslag. De standaard deurklink vervangen door bijvoorbeeld een matzwarte klink of een ronder of juist vierkanter exemplaar doet meer dan je denkt. Alsof je een nieuwe deur hebt zelfs. Met dit binnendeurbeslag maak je elke deur helemaal af.

Van standaard deur naar stijlvolle eyecatcher…

Bron: beeld: vtwonen collectie 2019 - 2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie