Do it yourself: bank- of stoelhoes maken

Behang Play with me van LondonArt (linkitalia.nl). Bijzettafel (polspotten.nl). Grijs wijnglas (sostrenegrene.com). Grijze champagneglazen (klevering.nl). Grijs doosje (loods5.nl). Eettafel, 77×120 cm (hxø) (pureblacklabel.com). Blauwgrijze fluwelen poef van Tenzo, 45×34 cm (hxø) grijze kommen, en grijze borden van Bloomingville, champagneglazen, glazen kan, waterglazen, alles van Serax, grijze kan, rookglazen hanglamp van House Doctor (vtwonen.nl). Tafelkleed gemaakt van stof Shangri-La Lino in kleur Graphite van Designers Guild, kussenhoes van stof Velluto in kleur Cobalt van Designers Guild (wva.nl). Stoelhoes van stof Olinda 7703-2, (eijffinger.com). Lichtblauwe stoel, transparante stoel (loods5.nl/design). Linnen servetten (hm.com). Beeld vtwonen 03-2020 stof verf & behang | eetkamer met bloemenbehang en glazen hanglamp
Beeld vtwonen 03-2020 stof verf & behang | eetkamer met bloemenbehang en glazen hanglamp

Met een bankhoes of stoelhoes steek je de bank of stoel weer helemaal in een nieuw jasje. Je kiest zelf de stof dus het meubel is altijd naar je smaak. Maar hoe maak je nou zo’n stoelhoes of bankhoes en wat heb je allemaal nodig? Dat vertellen wij je hier.

Lees verder onder de advertentie

Wat heb je nodig?

 • patroontekenpapier en/of (laken)katoen voor een proefmodel
 • stof met krijtstreep
 • eventueel een rits voor de hoes
 • eventueel ritsen voor de stoelkussens
 • bijpassende kleur garen voor de naaimachine

Hoeveel stof je nodig hebt is – uiteraard – afhankelijk van de grootte van de stoel.

Hoe ga je te werk?

Patronen maken:

Lees verder onder de advertentie
 • Maak van het patroontekenpapier patronen voor de stoelhoes door de fauteuil op te meten en na te tekenen of door proefstof op de stoel te spelden en de vormen erop over te tekenen. Het werkt makkelijker als je patronen maakt van één helft van de stoel. Geef hiervoor op de stoel met een stuk smal band of tape het midden aan.
 • Maak patronen voor de achterkant, bovenkant en voorkant rugleuning, zitting voorkant stoel, buitenkant, bovenkant, voorkant en binnenkant armleuning. Voor een bijzonder accent loopt de naad tussen voorkant armleuning en voorkant stoel niet verticaal maar diagonaal.
 • Meet voor alle patronen tot de grond of tot de gewenste lengte.
 • Maak daarna een patroon van het rugleuning-, zitting- en armleuningkussen en meet voor de dikte van de kussens de delen op. Geef tekentjes op de patronen aan, zodat de delen straks goed op elkaar aansluiten.
 • Knip de patronen uit, controleer ze met de stoel en pas ze eventueel aan.

Tip: wil je zeker weten dat de patronen goed zijn? Maak dan eerst een proefmodel uit katoen.

Stof knippen

 • Knip uit de stof de patronen met 1 cm naad en 4 cm zoom. Let goed op de draadrichting; houd het midden van de delen rechts van de draad. Bij een stoel die taps toeloopt, kun je het beste in de midden achternaad een rits verwerken. De hoes kan dan makkelijker over de stoel geschoven worden. Knip hiervoor aan de middenachterkanten 2 cm naad.
 • Knip voor de dikte van de kussens 4 repen met rondom 1 cm naad. Als je er een rits in wilt verwerken, knip dan voor één kant 2 delen met de halve dikte plus aan de korte kanten en een lange kant 1 cm naad en bij de lange middennaad 2 cm voor het inzetten van de rits.
Lees verder onder de advertentie

Zet de stof in elkaar

Leg voor het stikken de delen met de goede kanten buiten op elkaar en stik met 1 cm naad. Voor het nonchalante effect komen de naden onafgewerkt aan de buitenkant van de hoes. Stik de verschillende delen van de stoelhoes aan elkaar. Stik ook de kussendelen aan elkaar. Stik in de onderkant hoes een zoom van 3 cm breed met 1 cm inslag. Leuk idee: versier de stoel met bloemcorsages.

Tips

De naden van deze stoelhoes zijn onafgewerkt aan de buitenkant zichtbaar. Hierbij is het handig, door het uitrafelen van de stof, voor een stoel met rechte vormen te kiezen. Bij een fauteuil met rondingen moeten de naden worden ingeknipt om de hoes mooi glad om de stoel te plaatsen, dit zal een wat rommeliger effect geven.

Shop items van stof…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 03-2020