WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Mooi voor je muur: zo maak je een pegboard

Een pegboard is veel meer dan een bord met wat gaatjes. Het is een superhandige organizer die je overal in huis aan de muur kan hangen. In de gang doet ie dienst als kapstok, boven je bureau krijgen schaar, pennen en je favoriete quote er een vaste plek en in de keuken zet je er je mooiste kookboeken op.

Handige organizer

Een pegboard is dus een bord met gaatjes, vaak gemaakt van hout, maar soms ook van metaal. In de gaten kan je stokjes draaien waaraan je iets kan ophangen, zoals sieraden, sleutels, gereedschap of een jas. En heb je zin om de hele boel om te gooien, dan is dat ook zo gepiept: de stokjes steek je gewoon in ander gat. Je kan ook twee stokjes naast elkaar plaatsen en er een plankje op leggen. Zo creëer je nog meer leuke en flexibele opbergmogelijkheden.

Aan de slag

Ben je een beetje handig met een boor? Dan is een pegboard maken een eitje. Je vindt alle benodigdheden voor dit project bij Karwei. Handig: je kunt hier je hout op maat laten zagen. Zo hoef je zelf niet meer in de weer met een zaag.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het pegboard:

  1. Zaag de multiplex plaat in de juiste afmetingen. Of beter nog: laat de plaat in de bouwmarkt op maat zagen. Van de restanten kun je later plankjes maken, niet weggooien dus.
  2. Bepaal waar je de gaten wilt hebben. Het mooiste is als er elke keer evenveel ruimte zit tussen de gaatjes. Gebruik de meetlat en zet bij elk gaatje een kruis met een potlood.
  3. Nu mag je gaan boren! Pak de speedboor erbij en test bij het eerste gat meteen of het stokje erin past, anders moet je een grotere of kleinere speedboor gebruiken. Boor daarna alle andere gaten.
  4. Veeg het zaagsel weg en draai het bord om. Haal alle houtsplinters voorzichtig weg en schuur de achterkant daarna op. De achterkant ziet er waarschijnlijk minder mooi uit dan de voorkant, maar dit zie je gelukkig toch niet.
  5. Draai het board weer om en schuur de voorkant en de gaten ook nog even.
  6. Zaag de ronde stok in stukken van 6,5 centimeter, of langer als je dat mooier of handiger vindt. Schuur de stokjes ook mooi op.
  7. Van de restanten multiplex maak je nu plankjes. De planken steunen op de stokjes, dus meet zelf uit hoe groot de plankjes moeten worden.
  8. Hang of zet je pegboard neer en stylen maar!

Ben je niet zo’n klusser? Een pegboard shoppen kan natuurlijk ook.

Tip: check ook nog even deze DIY organizer voor boven je bureau!

Shop moois voor aan de wand…

nog meer: DIY