WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

DIY: tuindivider

Hoe meer zitjes in de tuin, hoe groter die lijkt. Zelfs een ienieminie tuin kan dit ontwerp goed hebben. Calculeer anderhalve dag klus- en droogtijd in en voilà; een tuindivider met aan de ene kant een zitje en aan de andere kant schappen voor planten, om de loungeplek extra sfeer te geven.

vtwonen 05-2021 | tuindivider met zit plek en kussens
Linnen handdoek Saturn Fringes naturel, 80×150 cm, gestreepte linnen kussenhoes, 40×65 cm, lichtgrijze schapenvacht Tibetan, 90×50 cm (nordal.eu). Rond kussen van Bloomingville glazen karaf Ripple van Ferm Living, geruit badlaken van Kyoto 92×165 cm, lamp Sponge to go Moodmaker van Nordlux (vtwonen.nl). Stoel Luxembourg van Fermob in kleur Nutmeg (extravert.nl). Servies Antique Black Dunes (Iblaursen.nl). Overig privébezit.
vtwonen 05-2021 | tuindivider van dichtbij
Katoenen geruit badlaken van Kyoto, bloempot met rand Isa (nordal.eu). Gieter Orb van Ferm Living (vtwonen.nl). Overige planten en potten (greenlifestylestore.nl).

Dit heb je nodig

Je vindt alle benodigdheden voor dit project bij Karwei. Handig: je kunt hier je hout op maat laten zagen. Zo hoef je zelf niet meer in de weer met een zaag.

LEES OOK
Ontdek de nieuwe vtwonen tuincollectie 2021

vtwonen 05-2021 | achterkant van tuindivider met plek voor planten
Grote bloempot op grond Ajonu XL, 45×57 cm (Øxh), links op bovenste plank bloempot Isa, 15×16 cm (Øxh), zwarte hangpot Torcello (nordal.eu). Glazen karaf Ripple van Ferm Living, geruit badlaken van Kyoto, kleine bloempot op grond Costa van Serax, glazen Table Nomade van Serax, gieter Orb van Ferm Living (vtwonen.nl). Stoel Luxembourg van Fermob (extravert.nl). Servies Antique Black Dunes (iblaursen.nl). Overige planten en potten (greenlifestylestore.nl). Overig privébezit.

Zo maak je de tuindivider

 1. Zaag het materiaal op lengte (zie hierboven) of laat het zagen.
 2. Schuur het hout licht op en maak stofvrij.
 3. Behandel het hout twee keer met induline, breng aan met een blokkwast. Laat het tussen de behandelbeurten drogen.
 4. Zet het tuinscherm in elkaar. Let erop dat je alles in een keer meeneemt, inclusief de zitting en de schappen aan achterkant. Werk van links naar rechts, later kun je namelijk niets meer goed vastschroeven. Neem een regel van de zitting en schroef deze haaks vast aan de zijkant regel van 170 cm, op een hoogte van 45 cm en met de achterkant gelijk aan de breedte van de zijkant regel. 
 5. Schroef een regel van een schap op de zijkant 25 cm lang, bovenkant schap regel tot bovenkant zijkant regel is 25 cm.
 6. Schroef de regel 2 cm terug, zodat het schap 20 cm uitsteekt.
 7. Bevestig een tussen regel van 156,4 cm op de regel zitting en schap, laat deze 2,8 mm terugspringen vanaf de bovenkant – op de tussen regels komt de boven regel en tussen deze twee komen zijkant regels.
 8. Bevestig weer een regel van de zitting en schap op dezelfde manier als de vorige. Daarna weer een tussen regel enzovoort, totdat alle 19 tussen regels gemonteerd zijn en de schappen aan de achterkant. Houd rekening met de tekening, zo weet je waar een regel moet komen voor de schappen aan de achterkant. Je kunt ze zelf natuurlijk ook een andere plaats geven. 
 9. Monteer de rechter zijkant regel op het geheel.
 10. Bevestig de boven en onder regel tussen de zijkant regels en op de tussen regels.
 11. Maak de regel aan de voorzijde van de zitting vast, doe dit steeds met een tussenruimte van 28 mm (gebruik hiervoor een afvalstukje van een regel).
 12. Schroef de twee poten vast aan het uiteinde van de zitting, tussen de laatste regels van de zitting en regel voorzijde zitting.
 13. Bevestig de poten eventueel aan de vloer, zodat de tuindivider niet kan omwaaien.

Trots op het resultaat van de tuindivider? Maak er een foto van en deel hem op Instagram met #vtwonendiy. Meer klussen voor een creatieve zondag? Bekijk alle DIY’s.

Moois voor in de tuin…

nog meer: DIY