WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

DIY: sidetable met design-allure

Als je eenmaal begint met die decoupeerzaag, wordt een doorsnee sidetable in een handomdraai een designmeubel. Helemáál als je hem in zo’n chique natuurtint schildert. Hello DIY sidetable!

vtwonen 2020 DIY special 2 | sidetable vooraanzicht
Tafellamp Terracotta in kleur Coffee, terracotta kan, set van 4 (madamstoltz.nl). Verwassen linnen gordijn, 140×270 cm, vaas met handvat, geurkaars, zwarte vaas (zarahome.com). Vloerkleed Peas van Hay in kleur Grey, 170×240 cm, kruk Soft Edge 70 van Hay, 47,5×37,5 (Øxh) (vtwonen.nl). Muur 100% natuurlijke clay stuc in kleur Ibiza en vloer Urban Clay in kleur Mykonos van We Are Wow Makers, alles prijs op aanvraag (anoukb.com). Overig privébezit.
vtwonen 2020 DIY special 2 | gedecoreerde sidetable

Recht vs. rond

Niet het blad, maar de poot steelt de show in deze eigenwijze uitvoering van een sidetable. De ronde vorm maakt dit normaal zo rechttoe-rechtaan meubelstuk meteen vrolijk, maar er schuilt méér achter deze poot. Letterlijk: achter de cirkel is opbergruimte voor losse spullen die je niet per se in het zicht wilt hebben, maar wel bij de hand. Je kunt er natuurlijk ook een lelijke stekker of wifirouter achter verstoppen. Extra pluspunten voor het mooie schaduwspel op de muur, doordat de cirkel dicht bij de wand is geplaatst.

Dit heb je nodig

Je vindt alle benodigdheden voor een DIY sidetable van 120x75x40 cm (bxhxd) bij Karwei. Handig: je kunt hier je hout op maat laten zagen. Zo hoef je zelf niet meer in de weer met een zaag.

vtwonen 2020 DIY special 2 | sidetable tekening

Deze materialen heb je nodig

Zo maak je het

  1. Zaag al het plaatmateriaal op maat of laat het zagen in de bouwmarkt en schuur de rondingen en randen fijn. 
  2. Boor in de onderkant van het blad een gat van 8 mm voor de deuvel, op de plek waar de ronde poot wordt bevestigd (36 cm vanaf de rechterzijkant van het blad en 20,9 cm vanaf de achterkant gemeten). Boor ook een gat van 8 mm in de bovenkant van de cirkel. Schuur alle randen op. 
  3. Bevestig het blad aan de rechthoekige poot met 3 schroeven (4×60 mm).
    Plaats de poot hierbij een stukje terug: 18 cm vanaf de linkerkant van het blad.
  4. Bevestig de legplank met 3 schroeven (4×40 mm) in het midden van de cirkel – dus op 6 cm afstand vanaf beide randen gemeten – en op een hoogte van 30 cm.
  5. Plamuur alle schroefgaten dicht en laat drogen. Schuur alles licht op en maak stofvrij. Schilder alles twee keer en laat drogen.
  6. Bepaal waar het meubel komt te staan. Monteer twee stoelhoeken op de wand met schroeven (5×50 mm) en eventueel wandplugs: 40 cm uit elkaar en op een hoogte van 30 cm vanaf de grond, waar straks de legplank komt te zitten. Monteer in het midden van die 30 cm, op een hoogte van 72 cm, ook een stoelhoek op de wand.
  7. Bevestig de cirkel met de legplank aan de stoelhoeken met schroeven (4×16 mm). Monteer daarna de deuvel met houtlijm aan de cirkel en het bovenblad. Schroef het blad vast in de stoelhoek op 72 cm hoogte en klaar is de DIY sidetabe.

Shop de stijl…

nog meer: DIY