DIY: een kast schilderen met krijtverf

beeld vtwonen Beeld Weer Verliefd op je \n Huis | styling Frans Uyterlinde | fotografie Barbara Kieboom
Beeld Weer Verliefd op je \n Huis | styling Frans Uyterlinde | fotografie Barbara Kieboom

De zomervakantie is voorbij, het schoolleven begint weer. Bij een nieuw schooljaar hoort ook een frisse kinderkamer. Allemaal nieuwe meubels kopen? Niet nodig! Want met deze leuke, snelle en gemakkelijke DIY tover je een oud meubel met wat krijtverf zó om tot een totaal ander exemplaar.

Lees verder onder de advertentie

Kast schilderen met krijtverf

In aflevering 10 van het zesde seizoen van Weer verliefd op je huis hielp stylist Frans bewoners Doortje en Tom met de inrichting van hun loft. Bij deze make-over kreeg een oude kast een nieuwe look door hem te schilderen met krijtverf. Wil jij ook een oud meubel omtoveren in een blikvanger ? Volg dan deze stappen.

Stap 1: kies de kleur

Zo’n verfklus is leuk, maar hoe kies je de juiste kleur? Bij het verven van een meubel houd je natuurlijk rekening met de kleur van de muur en de rest van het interieur. Ga jij voor een blikvanger of juist voor een subtiele metamorfose? In de aflevering van Weer verliefd op je huis zijn de kast en de muur van de eetkamer in dezelfde kleur geschilderd. Zo creëer je een ton sur ton-effect. Dat zorgt voor een harmonieus gevoel in de ruimte. Ben jij er nog niet uit? We hebben nog veel meer kleurinspiratie voor je.

Stap 2: kies de verf

Je kunt kiezen voor verschillende glansgraden die invloed hebben op de uitstraling van een kleur. Houd je van een matte en natuurlijke look, dan is krijtverf een goede keus. Stylist Frans koos ervoor om de kast van Doortje en Tom te schilderen met krijtverf. Deze verf op waterbasis werkt prettig, is vrijwel geurloos en droogt snel, doordat er natuurlijke pigmenten aan krijt zijn toegevoegd. Dat geeft een prachtig mat en poederachtig effect. Extra leuk: met deze verf kunnen diverse effecten gecreëerd worden zoals een whitewash of een verouderd effect.

Lees verder onder de advertentie

Krijtverf voor meubels in mooie kleuren

beeld vtwonen Beeld Weer Verliefd Op je Huis | styling Frans Uyterlinde | fotografie Barbara Kieboom
Beeld Weer Verliefd Op je Huis | styling Frans Uyterlinde | fotografie Barbara Kieboom

Stap 3: Aan de slag

Heb jij je kleur en verf gekozen? Dan is het tijd om de mouwen op te stropen. Met dit stappenplan wordt je kast een prachtexemplaar:

Lees verder onder de advertentie

1. Voorbereiden
Zorg dat de ruimte waarin je werkt schoon is, haal al het beslag van je meubel af en vul eventuele gaatjes met vulmiddel. Maak de kast schoon met een ontvetter, schuur het meubel goed op met een schuurmachine en maak het daarna stofvrij. Leg voor de zekerheid een afdekzeil of wat kranten neer.

2. Schilderen
Grondverf is voor krijtverf meestal niet nodig, behalve bij eikenhouten meubels. Roer de verf goed door. Schilder eerst de randen van het meubel. Gebruik hier een kast voor die geschikt is voor acryl. Voor de rest van de kast kun je een velvetroller gebruiken. Om strepen te voorkomen werk je het best in verticale richting. Rol daarna horizontaal uit. Werk van boven naar beneden. Alles goed gedekt? Laat de verf dan natuurlijk goed drogen.

3. Ga voor een effect
Ga jij voor whitewash, een verouderd- of doorschuureffect? Whitewash bereik je door de verf iets aan te lengen met water. Hierdoor schemert het hout er nog iets doorheen. Een verouderd effect creëer je door meerdere lagen verf dik aan te brengen. Gebruik een dikke kwast en maak dikke strepen, voor die wat verouderde, brocante look. En een doorschuureffect? Dat maak je door meerdere lagen over elkaar aan te brengen, en tussen de lagen de krijtverf wat op te schuren. Zo komt de andere laag er wat doorheen, wat een unieke look geeft.

Lees verder onder de advertentie

4. Na het schilderen
Heb je de kwast of roller later nog nodig? Wikkel deze dan in folie of plastic en sluit goed af. Als dat niet het geval is kun je de roller of kwast laten indrogen en weggooien. Is het meubel goed gedroogd? Bevestig dan weer het eventuele beslag en klaar is Kees.

Meer weten? Ga hier aan de slag met de volledige werkbeschrijving.

Bekijk de hele aflevering terug: In aflevering 10 (seizoen 6) van Weer verliefd op je huis.

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: styling Frans Uyterlinde | fotografie Barbara Kieboom