WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Blinde plank ophangen

Leuk, zo’n massief houten plank die onzichtbaar aan de muur is bevestigd. Je hoeft geen Hans Klok te heten om het te kunnen. Hocus Pocus… klaar! Bekijk hieronder hoe je een blinde plank kunt ophangen.

keuken ideeën blinde plank
Keukenwand met ruitjesbehang en blinde plank

Heb jij in huis ook zo weinig plek voor je kookboeken, fotolijstjes en vaasjes? Aan de wand heb je meer ruimte dan je denkt. Hang een paar planken op en je hebt ruimte zat. De mooiste planken zijn zwevende, of blinde planken. Deze hebben geen steunen of beugels waar ze op leunen. Volg dit stappenplan en je maakt zelf een blinde plank en weet meteen hoe je hem op moet hangen.

Gereedschap

Je vindt alle benodigdheden voor dit project bij Karwei.

Materiaal voor blinde plank

Bestel het benodigde materiaal voor een blinde plank online.

Stappenplan blinde plank ophangen

Stap 1

Maak eerst een duidelijk plan. Waar ga je de plank voor gebruiken? Wij kozen voor een stoere keukenplank, die stevig genoeg is om servies en boeken te dragen.

Stap 2

Controleer voor je gaat beginnen of er in de muur waar de plank moet komen geen elektra-, gas- of waterleidingen lopen. Dat check je heel eenvoudig met een leidingzoeker. Leidingzoekers kosten tussen 10 en 30 euro en zijn echte lifesavers.

Stap 3

Teken op de plank af waar de steunen moeten komen. Let op: het beste is om altijd een tussenruimte van 70 cm aan te houden. Maak dus ongeacht de lengte van de plank om de 70 cm een steun. Je kunt het beste een kruis tekenen, deze blijft goed zichtbaar tijdens het boren. Zo zie je precies of je op de juiste plek blijft.

Stap 4

Koop je de plank bij de bouwmarkt? Laat daar dan de gaten boren. Gebruik je een oude plank en moet je zelf aan de slag om er een gat in te boren? Gebruik een workmate of handige werktafel als ondergrond. Leg de boor plat op zijn kant en leg een plankje onder de boor zodat hij stabiel komt te liggen. Nog fijner werken: leg onder je massief houten plank een extra plankje als verhoging om de boor precies op het afgetekende kruis te krijgen. Draai vervolgens de houten plank en de stekplank vast met de lijmklemmen, zodat ze op hun plek blijven liggen. Nu kun je gaan boren. De ophangbeugels zijn diep genoeg, dus je kunt de hele boorlengte gebruiken.

Stap 5

Bedenk wat er onder de plank moet komen te staan en houd daar rekening mee. Komt er een zitplek of eettafel? Zet een stoel of krukje neer en ga zitten. Dan weet je zeker dat je onder het plankje genoeg ruimte over houdt om te zitten. Teken de plank vervolgens af met behulp van een waterpas. Zorg ervoor dat de libel (luchtbel) exact, maar dan ook exact in het midden tussen de streepjes op de waterpas staat. Teken de lijn zo af dat het de onderkant van de plank wordt.

Stap 6

Teken daarna vanaf de lijn op de muur de dikte van de plank (4,8 cm) naar boven af en zet in het midden (op 2,4 cm) een kruis. Meet vervolgens vanaf het middelpunt van het kruis 70 cm naar rechts of links voor het volgende ophangpunt. De kruizen komen dan precies op de plekken waar in de plank de gaten zijn geboord.

Stap 7

Boor dan met een steenboor de gaten in de muur. Om te voorkomen dat het een enorme stofbende wordt, kun je met schilderstape een koffiefilter onder de boorplek hangen om het stof op te vangen.

Tip: Koop de duurste/beste steenboor van 11 mm. Het boren gaat dan heel gemakkelijk. En door de goede kwaliteit gaat de boor misschien wel een heel klusleven mee.

Tip: Is de muur heel poreus? Dat komt vaak voor bij muren uit huizen van voor 1975. Boor dan met een iets kleinere boor, bijvoorbeeld 10 mm in plaats van 11 mm. Houd de boor zo stil mogelijk en boor dieper dan gebruikelijk. Neem in dat geval ook een langere schroef en eventueel een SX plug. Deze laatste heeft 4 deeltjes en zet meer uit dan de standaard plug.

Stap 8

Tik met een kleine hamer de pluggen in de muur. Pas wel op dat je de muren niet beschadigt.
Tip: Steekt het plugje nog een klein stukje uit? Snij dit dan plat aan de muur af met een hobbymes.

Stap 9

Draai de ophangbeugels in de muur met een verstelbare sleutel.

Stap 10

Schuif de plank over de beugels.

Stap 11

Tik vervolgens de plank aan met een houtje zodat hij ook het laatste stukje over de beugels schuift. Door het houtje te gebruiken beschadigt het hout niet door dat de druk van de hamer wordt verdeeld.

Stap 12

Controleer als de plank hangt of er strepen of vlekken op de muur zijn gekomen. Is dit het geval, tip de muur dan nog even aan met wat verf. Het is handig om daarom altijd een restje van je muurverf te bewaren.

Shop wandplanken

Gaat het je toch duizelen? Uiteraard kun je ook een blinde plank kant-en-klaar kopen.

nog meer: DIY