WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

8x abstracte kunst DIY’s voor iedere ruimte in huis

Minimalistisch, met de hand getekend of gevormd, uniek en lang niet zo eenvoudig uit te voeren als dat het lijkt, dát is de kracht van abstracte kunst. Deze werken lijken uit dezelfde stroming te komen, met als verschil dat iedereen ze kan maken.

bed kunst
abstracte kunst

Spiegelbeeld

Of de spiegel nu wordt ingezet om meer licht door de ruimte te laten stromen, om te checken of die weerbarstige lokken zich gedragen of als kunstwerk an sich: een beeldschoon item blijft het.

ronde spiegel
Beker van wit porselein (hkliving.nl). Doek van geweven katoen (sostrenegrene.com). Kandelaar van terracotta (zusss.nl). Bordje wit (loods5.nl). Face oil (aesop.com). Overig privébezit.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

 1. Zet het betonblok op de korte kant neer. Klem het eventueel vast in een bankschroef.
 2. Zaag met de haakse slijper een sleuf in het blok. Maak de sleuf met de zaag iets breder indien nodig.
 3. Plak met afplaktape een rechthoek af op het blok. Verf de rechthoek in de gewenste kleur. Laat drogen.
 4. Zet de spiegel in de sleuf.

Kunstverzamelaar

Een strakke wand vol abstracte kunstwerken: menig verzamelaarshart gaat er sneller van kloppen. Door de werken te groeperen, creëer je een galerie aan huis met alleen jouw favoriete stukken. Kies voor kunst in dezelfde kleurtonen of met overeenkomende vormen en verras met materialen en technieken. Dat zorgt voor spanning, waardoor je blijft kijken en onderzoeken.

abstracte schilderijen
Fauteuil (casagitane.com). Kussen (bymolle.com). Artwork Tiny Stories (hkliving.nl). Kaarten aan de wand A5 formaat (sukha.nl). Overig privébezit.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

Voor het doek:
Teken met potlood de dunne lijnen van het patroon op het kaasdoek. Leg het doek onder de naaimachine en stik de lijnen met zwart garen. Laat de draden lang, zodat ze langs de zijkant hangen.

Voor het lijnenschilderij:
Gebruik hiervoor papier, een lineaal en zwarte verf. Smeer een flinke klodder zwarte verf uit op bijvoorbeeld een dienblad. Doop de liniaal er met de lange kant in. Stempel met de liniaal net zoveel lijnen op het papier tot je tevreden bent.

Voor het stempelwerk:
Het kunstwerk op vergeeld papier is gemaakt met behulp van een stempel in maanvorm. Stempel de maantjes in rechte lijnen op het papier.

Lichtsculptuur

Zo’n mooi peertje is een piece of art, zeker wanneer je het op een voetstuk plaatst. De strakke lijnen van de kleine pilaar, het minimalistische design van het lampje, ze passen perfect bij andere abstracte stukken. Bovendien zet het die prachtig in het licht wanneer het donker wordt.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

 1. Zet het betonblok op de korte kant neer.
 2. Boor met een betonboor een gat in het midden, boven op het betonblok.
 3. Boor een gat in de zijkant van het blok. Doe dit schuin omhoog, tot je bij het andere gat bent.
 4. Draai een stukje hol schroefdraad (waarop de fitting past) in het gat bovenop.
 5. Rijg een snoer door het blok. Monteer aan het uiteinde een stekker en aan de bovenkant de fitting.
 6. Draai de fitting op de schroefdraad. Draai een lampje in de fitting.
lamp op standaard
Wit object (hkliving.nl). Grijze mok (bymolle.com). Kaart bovenin beeld (sukha.nl). Overig privébezit.

LEES OOK
Do it yourself: Scandinavische hefboomlamp

Replica op textiel

Of je je nu laat inspireren door Compositie 10 in Zwart Wit (Pier en Oceaan) van Piet Mondriaan, of door de cirkels van Kadinsky op Squares with Concentric Circles: haal de kunstenaar in jezelf naar boven. Maak replica’s met een eigen twist op kussenhoezen en hang een art-poster boven het bed voor een museumlook in de slaapkamer.

Dit heb je nodig:

 • textielstift
 • textielverf
 • keuken- of toiletrol
 • witte kussenslopen

Zo maak je het:

Met streepjes:
Leg een kussensloop plat neer en zet met een textielstift kleine streepjes op de kussensloop. Werk in rechte lijnen van links naar rechts, maar varieer in afstand.

Met cirkels:
Leg een stuk karton tussen de voor- en achterkant van de sloop, zodat de verf niet kan doordrukken. Doop het uiteinde van een keuken- of toiletrol in de verf. Stempel willekeurig cirkels op de voorkant van de kussensloop. Laat goed drogen.

sierkussens patroon
Kussen met zwarte vegen, deken op het bed (ikea.nl). Kussen Pink Salt, lampje (bymolle.com). Kussen met terracottakleurige streep (hkliving.nl). Kruk (loods5.nl). Print aan de wand (papercollective.com).

Creatie op keramiek

Een maatwerk keuken- of badkamermeubel is niet nodig om dat one-of-a-kind-effect neer te zetten. Kies voor een met de hand gedecoreerde tegelwand, origineler dan dit is er niet. Elke tegel is uniek, maar combineert moeiteloos met de andere exemplaren, doordat hij dezelfde handtekening heeft: die van jou.

getekende tegels
Houten kom (bepurehome.com). Theedoek (bymolle.com). Plank, plankdragers (ikea.nl). Vaatdoekje van Mette Handberg (studione9en.nl). Overig privébezit.

Dit heb je nodig:

 • tegels (wij gebruikten mat geglazuurde tegels)
 • keramiekstift
 • oven

Zo maak je het:

 1. Bedenk een aantal leuke patronen. Zet de patronen een voor een op de tegels met keramiekstift.
 2. Bak de tegels per 4 af in de oven om de stift te fixeren. Nu zijn de tegels vuil- en schoonmaak-proof. Op de verpakking van de keramiekstift staat op welke temperatuur en hoe lang de tegels moeten worden afgebakken.

3D-wandobject

Elke woning verdient een krachtig wandobject dat de verbeelding prikkelt. Door de diepte die het kunstwerk heeft, zal het er op elk moment van de dag net even anders uitzien in het licht. Als ’s avonds de kaarsen worden aangestoken, krijg je de bonus: een schaduwspel op de wand.

zwart wandobject
Behang Degrade uit de vtwonen collectie (vtwonen.nl). Object van glas, langwerpig bord (hkliving.nl). Bril (sostrenegrene.com). Overig privébezit.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

 1. Schuur het populierentriplex licht op en geef het de gewenste kleur. Denk daarbij ook aan de zijkanten.
 2. Maak met verschillende blokjes en stukken hout een mooie compositie en maak hier een foto van.
 3. Schuur de blokjes en stukken hout licht op en schilder alles dekkend zwart.
 4. Plak de blokjes en stukken hout een voor een vast op het populierentriplex. Je kunt hier houtlijm of lijm uit een lijmpistool voor gebruiken. Gebruik de foto als voorbeeld.

Line art

Saai serviesgoed doet het uitstekend als canvas voor kunstzinnige uitspattingen. Van robuust stempelwerk tot frêle lijnkunst. Nadat de borden en bekers zijn voorzien van de nodige penseelstreken, mogen ze schitteren aan de wand of in een vitrine. Beperk je niet tot de keukenwand: deze exemplaren passen prima in de living.

Dit heb je nodig:

 • servies
 • zwarte verf op waterbasis
 • witte verf
 • kwast
 • sponsje
 • satéprikker

Zo maak je het:

 1. Maak de kwast nat met water. Doop de kwast vervolgens in de verf. Zet de gewenste kwaststreken op een bord. Laat dit goed drogen.
 2. Knip een rechthoek uit een sponsje voor de vormen op de beker. Doop het sponsje in witte verf en stempel op de beker. Laat drogen.
 3. Teken met de punt van een satéprikker de lijntekening (of een andere vorm) op het geverfde bord. De zwarte verf op waterbasis kras je eenvoudig los. Oefen vooraf met potlood en papier. Fixeer eventueel met een fixatiefspray.
servies line art
Donker doek met pinstripe (bymolle.com). Doek in steenrode kleur (letoile.store). Mok nude, rond bord met spikkels (hkliving.nl). Wit doek met stiksel zelfgemaakt. Marmeren bal privébezit.

Topstuk

Abstracte kunst aan de wand, strakke tafel, design stoel, dat vraagt om passende decoratie op tafel. Taart, macarons en ander lekkers wordt gepresenteerd op een plateau dat naadloos in het interieur past. Na het feest verandert het plateau in een sokkel voor een beeldhouwwerk.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

 1. Zaag een stuk pvc-buis af tot de gewenste lengte (hoogte). Schuur de randen glad.
 2. Zaag de ronde stokken in stukken op de lengte van de pvc-buis. Schuur de randen glad.
 3. Beplak de pvc-buis met dubbelzijdig tape en plak de stokken hier tegenaan.
 4. Schilder het geheel in de gewenste kleur of laat het hout naturel.
 5. Plaats het bord erop en klaar is het plateau. Bevestig het bord eventueel aan de voet met lijm uit een lijmpistool.
taarthouder
Stoel van notenhout (loods5.nl). Doek op tafel (sostrenegrene.com). Lepel (sjakies.com). Artwork aan de wand (theposterclub.com). Overig privébezit.

Om het helemaal af te maken…

nog meer: DIY