WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gooi je oude gordijnen niet weg: 8 dingen om ervan te maken

Eens in de zoveel tijd zijn gordijnen aan vervanging toe. Niet per se omdat de stof is vergaan, maar omdat je erop uitgekeken bent. Als de gordijnen verder nog in perfecte staat zijn, gooi ze dan niet direct bij het grofvuil. Er zijn namelijk nog genoeg DIY’s die je met oude gordijnen kunt doen.

Laat het licht binnen en ga voor een transparant gordijn-vtwonen-gordijnen-oude-gordijnen-collectie-2017

Als kussenhoes

Maak van een oud gordijn een nieuwe kussensloop voor een sierkussen. Deze DIY is vooral goed te doen met zware en verduisterende gordijnen of gordijnen met een prachtige print. Een kussensloop maak je in een handomdraai. Je kunt er eventueel een andere kussenhoes bij houden als voorbeeld. Vul de gemaakte sloop uiteindelijk met een kussen of kussenvulling et voilà: een nieuwe toevoeging voor op de bank.

Stoelbekleding

Een eetkamerstoel met een stoffen zitting kun je opnieuw bekleden met oude gordijnstof. Je kunt de zitting los halen of laten zitten. Knip de stof op maat en span deze zo strak mogelijk over de zitting. Zet de gordijnstof aan de onderkant vast met behulp van stoffeernagels

Lampenkap

Check hierbij van te voren wel even of de stof voldoende licht doorlaat. Deze DIY werkt niet met verduisterende gordijnen, want je wilt juist dat de stof licht doorlaat. Als de oude gordijnen dat doen, dan kun je ze omtoveren tot lampenkap. In deze klusvideo zie je precies hoe je een lamp moet bekleden.

Voorzetdeur

Je kunt een oud gordijn ook inzetten als ‘deur’, mits deze lang en breed genoeg is. Plaats het gordijn bijvoorbeeld voor een open kast als je de inhoud ervan liever wilt verbergen. Je kunt het gordijn ook inzetten als extra isolatiemateriaal door ‘m bijvoorbeeld voor de voordeur te hangen. Zo verminder je eventuele tocht en houd je de warmte binnenshuis. 

LEES OOK
Hoge stookkosten vermijden: 6 tips om de warmte binnen te houden

Inpakmateriaal

Oude lappen stof, dus in dit geval ook een oud gordijn, kun je inzetten als inpakmateriaal. Knip voor het inpakken van een cadeau de stof een stuk ruimer af dan je gewend bent. Zo kun je de zijden mooi bij elkaar knopen tot een strik. Net wat spannender dan inpakpapier. 

Chic gedekt

Voor een chic gedekte tafel hoef je niet alle toeters en bellen uit de kast te trekken. Een prachtige tafelloper is voldoende om de nodige finishing touch te geven. Deze unieke tafelloper dient als een kunstzinnig canvas voor elk diner. En maak je heel makkelijk zelf met een lap stof. Oude gordijnen kun je hier ook goed voor inzetten!

LEES OOK 
Met naald en draad: 5x DIY met stof

Bedsprei

Heb je een gordijn van extra zacht materiaal? Bijvoorbeeld velours? Dan kun je het oude gordijn ook omtoveren tot bedsprei of plaid. Neem een bestaande fleecedeken en bevestig deze aan de achterkant van de gordijnen. Zo heb je een fijn, dubbelzijdig deken waar je onder weg kunt kruipen of ter decoratie over bed of bank kunt draperen. 

Een nieuw uiterlijk

Als je bent uitgekeken op gordijnen kun je ze met behulp van textielverf een nieuw jasje geven. Check wel even of het materiaal van de gordijnen geschikt is om te verven. Zo kun je katoenen gordijnen over het algemeen wel van een nieuw kleurtje voorzien, maar een gordijn van puur synthetische stoffen niet. Ook de originele kleur van de gordijnen kan roet in het eten gooien: donkere kleuren zijn lastiger te verven.

Shop de stijl…

nog meer: DIY