WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Woonplant van de maand juli: potroos

Ze staan voor romantiek en zijn sprookjesachtig mooi: potrozen. Zeker in combinatie met parelmoer en metallics zorgen ze voor het betere Alice-in-Wonderland-gevoel. (promotie)

Romantiek op kamerformaat

Al in de oudheid beschouwden mensen rozen als de mooiste bloemen ter wereld. Dat zien we nu nog terug; rozen komen onder andere voor als onderwerp in kunst, als ingrediënt van parfums en versiering van stoffen. De potroos heeft dezelfde allure als haar grote zus, maar is beter hanteerbaar. Geknipt dus voor in de woonkamer of op het balkon of terras. Ze zijn er in donkerrood, lila of roze. Wanneer je ze goed verzorgt, bloeien ze wekenlang door.

Tip: Snoei een uitgebloeide potroos terug tot vijf centimeter boven de potaarde. De plant zal na ongeveer twee maanden weer opkomen.

potrozen

Bloemetje met glans

Als meest romantische bloeier sluit de potroos mooi aan bij de stijltrend die speelt met fantasie, sterren, de maan en halfedelstenen en kristallen. Materialen die mooi passen bij de roze- en lilatinten van de bloemen zijn roze en gouden metallics, parelmoer en changeant glazuur dat steeds van kleur lijkt te veranderden. Creëer zo’n hoekje als je durft. De dromerige sfeer wordt nog meer versterkt door met spiegels te werken. Natuurlijk hoef je het elfjesgevoel niet te overdrijven; een paar potroosjes in witte of andere neutraal gekleurde potten geven een rustig en nonchalant effect.

Potrozen: sprookjesachtig mooi

  • Volledige naam: potroos (Rosa)
  • Geboorteplaats: noordelijk halfrond, met name China en Europa.
  • Uiterlijk: minirozenstruikje in pot, met een grote verscheidenheid aan kleuren, bloemgroottes en maten.
  • Karakter: binnen staat de plant het liefst op een lichte plek met wat frisse lucht. Geef regelmatig water want de potkluit mag niet uitdrogen. Geef voor een rijke bloei eens in de drie weken planten- of speciale rozenmest.

potrozen

Bron: in samenwerking met mooiwatplantendoen.nl.

nog meer: Botanisch wonen