WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Woonplant van de maand februari: narcis

Omdat de lente niet snel genoeg kan beginnen, brengen we het voorjaar alvast naar binnen. De narcis is de ultieme lentebode én woonplant van de maand. (promotie)

Niet alleen geel

Narcissen op pot zijn instant sfeermakers en ademen de naderende lente uit. In de woonkamer komt de narcis vrij snel tot bloei; dat maakt hem een ideale bol om snel het huis mee op te fleuren. Met de gele exemplaren maak je het huis snel mooi voor Pasen, maar ze zijn er ook in romig en hagelwit. Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote gele trompetten, kleine trosjes vol witte bloemetjes; in totaal zijn er wel 88 verschillende soorten(!).

narcis

Strakke woonplant

De puntige bladeren en gestileerde stengels maken van de narcis een vrij strakke woonplant. Ze combineren heel mooi bij grafische vormen en lijnen die je nu vaak in interieurs ziet. Narcissen op pot staan ook mooi in glas: spoel het kluitje af en zet hem in een laagje water. Zo is het hele proces van wortel-bol-steel-bloem in laagjes te zien.

Tip: extra lang genieten? In een niet al te warme omgeving, zoals de slaapkamer, blijven ze langer mooi. Knip ook de uitgebloeide bloemen weg, zo blijft er meer energie over voor de rest van de plant.

narcissen

Narcis: aanwezige trompetbloem

  • Volledige naam: narcis (Narcissus)
  • Geboorteplaats: noordelijk halfrond, voornamelijk Spanje en Portugal
  • Uiterlijk: Uit de bollen (vaak met drie op pot) groeien groene scheuten met gladde stengels. De lichtbruine bloemknopjes plooien open tot grote trompetbloemen. De gele narcis is de meest bekende soort maar er zijn ook hagelwitte, crèmekleurige en zachtgele narcissen. Er zijn er zelfs waarbij de trompet een andere kleur heeft dan de bloem.
  • Karakter: Groeit het best met voldoende vocht, dus laat de kluit niet uitdrogen. Hoe meer water ze krijgen, hoe hoger ze worden. Geef de narcis een lichte plek en draai de plant af en toe een slag; ze gaan namelijk op zoek naar de zon en zo voorkom je dat ze scheefgroeien.

De narcis is de woonplant van de maand februari. Ook Souraya van Binti Home en stylist Leonie Mooren gaven de narcis een plekje in huis.

Bron: in samenwerking met mooiwatplantendoen.nl.

nog meer: Botanisch wonen