WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Om op te eten: eetbare bloemen en planten

Eetbare planten en bloemen, een beetje (thuis)kok kan er niet omheen. Als finishing touch voor op het dessert, als taartversiersel of om een kleurloos gerecht mee op te fleuren. Natuurlijk zijn niet álle soorten eetbaar, maar heel veel wel – mits biologisch gekweekt natuurlijk. (promotie)
ijsblokjes met bloemen

Welke bloemen eten we?

De bekende soorten als viooltjes, rozenblaadjes, begonia’s en goudsbloemen heb je misschien al eens op je bord gehad. Echt lekker smaken ze niet, maar ook niet vies, er zit eigenlijk niet zoveel smaak aan. Wil je eens wat smaakvollers proberen, schotel dan eens de bloemen van de lavendel, komkommerkruid (Borago) of Oost-Indische kers voor. Lavendel combineert met zijn krachtige smaak goed in toetjes en sauzen, komkommerkruid heeft een frisse, komkommerachtige smaak die goed bij visgerechten past en de laatstgenoemde staat bekend om zijn pittige smaak.

Verfrissend komkommerkruid

Na het smelten van de ijsblokjes, drijft er een bloemetje van de Borago in je drankje. Dit lieve idee komt van Emmelien Smit van Zoet & Roze. In de gerechten op haar blog verwerkt Emmelien vaker eetbare bloemen.

Als garnering

Op bloombites.nl vind je een paar verrassende ideeën waar eetbare bloemen gebruikt worden om kleurloze gerechten naar een culinair hoogstandje te tillen. Bloombites verkoopt kant-en-klare pakketten met eetbare bloemen. Waaronder Begeerlijke Begonia bloemen, betoverende borage, aantrekkelijke afrikaantjes en lieve lavendel. Maar natuurlijk kun je ze ook uit eigen tuin plukken. Zomaar lukraak wat bloemen van je balkon plukken, is trouwens geen goed idee: de plant moet minimaal een jaar in je tuin staan om vrij van bestrijdingsmiddelen te zijn.

eetbare planten

Bron: in samenwerking met mooiwatplantendoen.nl.
Bron: beeld 1: mooiwatplantendoen.nl | beeld 2: © De Keuken van Greendelicious via mooiwatplantendoen.nl.

nog meer: Botanisch wonen