kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Lang genieten met langbloeiers

Zijn de bloemenborders in jouw tuin al op hun retour? Tijd voor actie! Er zijn vandaag de dag namelijk veel tuinplanten die doorbloeien tot de eerste vorst. Plant ze nu, dan profiteer je nog zeker twee maanden van bloeiend moois. (promotie)

Zo lang mogelijk bloei

Als het om duurzame beplantingsplannen gaat, geven tuinontwerpers het goede voorbeeld. Zomaar een willekeurige Geranium aanplanten is namelijk ondenkbaar voor ze, omdat ze weten dat er ook een ‘Rozanne’ is die wel van juni tot november bloeit. Zeker in kleine tuinen, waar elke centimeter telt, zijn langbloeiers een uitkomst. Zo geniet je zo lang mogelijk van je tuin.

Vaste planten

Liefhebbers van witte bloemen kunnen hun hart ophalen aan anemoon Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’ en zilverkaars Actaea simplex ‘White Pearl’. Houd je meer van zachtpaars, dan is muurbloem Erysimum ‘Bowles Mauve’ een goede keuze. Hij bloeit zo’n beetje het hele jaar buiten de vrieskou om. Nog een goede doorbloeier is de rood/roze bloeiende duizendknoop (Persicaria amplexicaulis). De plant geeft stevigheid aan je border en doet het ook goed in groepen. Let wel op dat hij in gemixte borders soms ingeperkt moet worden; met zijn sterke wortelgestel duwt hij de wat onzekere types zo de border uit. Een besliste nummer één voor de pergola is klimroos Rosa ‘Climbing Schneewittchen’. Geen vaste plant zoals de rest in het rijtje, maar een prachtige, rijkbloeiende struikroos die doorbloeit tot de eerste vorst.

siergrassen

Siergrassen

Ze wuiven mee in de wind, verkleuren naar mooie herfsttinten en zijn uitgedost met pluizige, aaibare of borstelige aren. Wanneer je tussen de langbloeiende vaste planten wat siergrassen aanplant, verandert je achtertuin opeens in een stukje natuur. Geïnspireerd op de tuinen van de beroemde tuinarchitect Piet Oudolf én de trend van het moment. Natuurlijk zijn er talloze siergrassen. Tuinplant van de maand september is wel een heel bijzondere: borstelveergras (Pennisetum). De ‘tuinborstels’ zijn er in bruin, grijs, roze en roodbruin. Van sommige soorten verkleurt het blad naar goudgeel; heel mooi in de najaarszon.

Guess who’s back? De dahlia!

Oubollig, over the top en statig in een rij als soldaten. Is dat het beeld dat je hebt van de dahlia? Dan is het tijd om dit beeld bij te stellen. De langbloeiende knollen komen namelijk geweldig tot hun recht in de gemixte border tussen de vaste planten en siergrassen, en ze bloeien wel door tot de eerste vorst. Perzikkleurig, bordeaux, of crèmewit? Er is altijd wel een kleur die bij jouw border past. Daarbij zijn het ook nog eens mooie en stevige snijbloemen voor op vaas. En aangezien plukken de doorbloei stimuleert, hoef je je niet in te houden!

Dahlia

Bron: in samenwerking met mooiwatplantendoen.nl |Beeld Bloemenbureau

nog meer: Botanisch wonen