WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Huilende plant: dit is het, en zo krijg je de vlekjes weg

Zit de tafel of boekenkast ineens onder de vlekjes, en staat er een plantje in de buurt? Je zou zomaar eens te maken kunnen hebben met een huilende plant. Deze laat kleine vochtvlekjes achter, en het bewijst dat er een bepaald proces aan de gang is: guttatie. Klinkt ingewikkeld, maar maak je vooral geen zorgen. vtwonen legt uit of je in het bezit bent van zo’n huilende plant én wat je daar dan aan kunt doen.

vtwonen 07-2021 | grote rieten stoel met roze kleuren

Een huilende plant

Gelukkig heeft een huilende plant weinig te maken met emotie. Wat er dan wél aan de hand is? Guttatie. Dat is het proces waarin een plant het overtollige vocht als het ware ‘uitzweet’. In dat vocht zitten allerlei mineralen van de plant. Dit kan komen omdat de plant te veel water heeft gehad en daardoor kampt met een overschot aan mineralen. Via de waterporiën komt het er dan uit, en dat kun je terugzien aan witte of bruinige druppeltjes naast je bloempot. Op de bladpunten blijven de opgedroogde mineralen vaak als witte vlekjes achter. Geen zorgen, je plant overleeft zo’n proces wel. Alleen voor je interieur kunnen die kleine ingesleten druppeltjes wel wat gevolgen hebben.

LEES OOK
Luchtwortels aan planten: wat zijn het en wat kun je ermee?

Soorten huilende planten

Het klinkt gek, maar bij sommige planten kun je het zogenaamde huilen haast niet voorkomen. Sterker nog: het hoort dan gewoon bij de plant. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Bananenplant en planten uit de Alocasia-familie. Er zit bij deze planten dus weinig anders op dan ‘m op een plek te zetten waar de plant ongegeneerd kan druppelen. Bij andere planten kun je het makkelijker voorkomen, zoals bij de vaak huilende planten Monstera of Epipremnum.

LEES OOK
De mooiste en beste kamerplanten om cadeau te doen

De behandeling

Liever geen huilende plant in je woonkamer? Snappen we. Gelukkig kun je de vochtbalans makkelijk onder controle krijgen, zonder dat de plant daar guttatie voor nodig heeft. Het belangrijkste is dat je goed in de gaten houdt dat de plant niet te veel water krijgt. Daarvoor kun je het beste even het planten-etiketje checken. Geef je precies de juiste hoeveelheid water? Dan ligt het misschien aan de verdamping. ’s Nachts ligt de verdamping via het blad bijvoorbeeld vaak even stil, omdat het dan iets kouder is dan overdag. Als je de thermostaat niet naar beneden draait, zou het zomaar eens kunnen dat het verdampingsproces ook in de nachtelijke uurtjes doorzet en de tranen verleden tijd zijn.

nog meer: Botanisch wonen