WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alle beetjes helpen: deze planten dempen geluidsoverlast

Een krakend grachtenpand, muziekliefhebbers in een rijtjeshuis: sommige omgevingsgeluiden mogen wel een tandje minder. Nu kun je de geluidsisolatie natuurlijk eens onder de loep nemen, maar er zijn ook simpele oplossingen waar je vandaag al mee kunt beginnen. In het kader van ‘alle beetjes helpen’, wat dacht je van geluidswerende planten?

planten woonstijl mozaïekvirus

Geluidswerende planten in huis

Hoge bomen vangen veel wind en hoge planten vangen veel geluid. Weet je ook meteen waarom er op kantoor vaak hoge planten te vinden zijn. Maar ook in je eigen huis kunnen geluidswerende planten veel voor je doen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Ficus Lyrata, Ficus Robusta, Philodendron, Scindapus en Strelitzia. Je kunt kleine clusters maken van de planten, want samen staan ze sterker dan alleen. Plaats de geluidswerende planten tegen de muur of in een hoekje, dan doen ze veel meer voor de akoestiek dan wanneer je ze in het midden van de kamer zet.

LEES OOK
Waar voor je geld: deze kamerplanten scoor je met een klein budget

Een muur vol groen

Wil je geluidsoverlast voorkomen volgens de laatste trend? Dan zou je een moswand kunnen overwegen. Dat is precies hoe het klinkt: een hele muur vol mos. Is dat net iets te gewaagd? Ga dan voor een kleinere variant. Letters bijvoorbeeld, waarmee je geluid dempt, maar ook het interieur mooier maakt.

Letters van mos

LEES OOK
Wat te doen met geluidsoverlast?

Geluidswerende planten in de tuin

Woon je langs de rijksweg of houden je buren regelmatig een tuinfeest? Ook buitenshuis kun je geluidswerende planten inzetten. Check bijvoorbeeld onze tips voor een geluidswerende schutting, of ga voor groenblijvende hagen. Die filteren ook nog eens het nodige fijnstof; een bijkomend voordeel wanneer de snelweg de grootste overlastveroorzaker is.

nog meer: Botanisch wonen