Tropisch design

beeld vtwonen Beeld

De jungle is het thuis van ontelbare planten en dieren. Het is daarnaast voor vele designers niet alleen een bron van materialen, maar ook van inspiratie. Max en Guido van StudentDesign nemen je mee op een ontdekkingsreis om te zien welke tropisch design-invloeden je terug kunt zien in ons interieur.

Lees verder onder de advertentie

Bamboe krukje

We beginnen de reis in Oost-Azië, Taiwan. Ontwerpers Ta-Chih Lin en Yi-Fan Hsieh vallen met hun designs terug op het traditionele gebruik van bamboe. In de Taiwanese cultuur wordt dit voor laagdrempelige toepassingen gebruikt. Het is namelijk niet alleen mooi, het is ook hartstikke sterk en groeit ongelofelijk snel – sommige soorten wel 1 meter per dag! Dat maakt het een duurzaam materiaal. Ta-Chih en Yi-Fan Hsieh hebben in hun krukjes exceptionele verbindingen en gebogen bamboe verwerkt. Zeer kundig!

Bamboe krukje van Ta-Chih Lin en Yi-Fan Hsieh  Beeld
Geonoma lamp van Amandine Gini  Beeld

Lianen lamp

We vervolgen onze tocht richting Zwitserland. Daar is weliswaar geen jungle, maar Amandine Gini groeide er op naast de Botanische Tuinen in Genève waar ze als dochter van een biologe graag ronddartelde. Amandine heeft zich door haar jeugdige fascinatie voor het plantenrijk laten inspireren toen ze haar afstudeerproject ontwierp. Ze maakte een lamp met een aantal lichtstrengen die doen denken aan lianen, geïnspireerd op de palmfamilie Geonoma. Ludiek: overdag ‘verdwijnt’ de lamp net als een kameleon tussen je echte planten, terwijl hij ’s avonds ‘wakker’ wordt en de prachtige bladstructuren van je planten verlicht.

Rattan stoel van Dylan Casasnovas | Fotografie Julien Deceroi Beeld
Bamboe lamp van Samy Rio Beeld

Rattan stoel

We blijven in de buurt en gaan naar Frankrijk voor de laatste twee ontwerpen van dit blog. Ook in Frankrijk is er geen regenwoud, maar de fascinatie voor de jungle is – dat wisten wij natuurlijk al – universeel. Dylan Casasnovas gebruikt voor zijn ontwerp rattan, niet te verwarren met het dikkere rotan. Rattan is, daar kwam Dylan gedurende zijn onderzoek achter, hartstikke flexibel én sterk. Hij deed een waanzinnige vondst: door het insnijden en halveren van een streng rattan krijg je twee keer zoveel materiaal en een vlakke kant (terwijl rattan op zichzelf rond is). Na het verbinden van de gehalveerde strengen rattan ontstond er een stevig, plat materiaal. Hiervan maakte Dylan de zitting en rugleuning van een stoel. Het eindresultaat is zowel functionele als esthetische.

Lees verder onder de advertentie

Bamboe lamp

Samy Rio ging voor zijn lamp aan de slag met bamboe, net als de ontwerper van het eerste stoeltje dat we in dit blog bespraken. Om de cirkel nog ronder te maken; Samy ging voor de ontwikkeling van de lamp naar Taiwan. De lamp is bijzonder omdat Samy gebruik maakt van relatief simpele vlecht-technieken en deze combineert met ‘onbewerkte’ bamboe stronken. Door deze twee elementen te ‘stapelen’ wordt het licht van de lamp diffuus verspreid en zie je de grasstructuur van de bamboe in het schijnsel.

Al met al een hoop mooie ontwerpen uit en geïnspireerd door de jungle, een plek die altijd tot de verbeelding zal spreken!

StudentDesign

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

Bron: Tekst StudentDesign | Fotografie Julien Deceroi en via StudentDesign