WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

3x wit servies

Een eenvoudig wit servies is vaak één van de eerste aankopen die je doet wanneer je je eigen stekje gaat inrichten. Ook al is je budget op dat moment misschien eerder beperkt, denk er toch bewust over na, want het vormt de basis van je keuken- en tafelsetting. Kies voor een eenvoudig en tijdloos design, zodat je er enkele jaren later nog steeds gelukkig mee bent. Je gebruikt je servies meermaals per dag, dus je kan maar beter voor een mooi ontwerp kiezen. Zo wordt zelfs de vaat doen een stuk aangenamer. Hierbij stel ik je mijn 3 favorieten voor!

De Limburgse keramiekkunstenaar Pieter Stockmans ontwierp voor Serax een betaalbare en uitgebreide porseleinlijn met de naam ‘Uno-due-tre’. Ze bestaat uit pure geometrische vormen zoals deze ronde schalen, die in verschillende diameters en hoogtes verkrijgbaar zijn. Alle stukken van de collectie kunnen naar hartenlust gecombineerd worden zodat je er je eigen tafellandschap mee kan bouwen. De lage versies kan je als bord of schoteltje gebruiken, de hogere versies zijn perfect voor soep of salades, en de grootste diameters kunnen dienst doen als serveerschotel of fruitschaal. Ook gestapeld geven ze een mooi, nonchalant en decoratief effect. De afwerking aan de buitenzijde is mat, de binnenzijde is geglazuurd.

Rosenthal, dat inmiddels al 130 jaar bekend staat voor zijn verfijnd porselein, bracht in 1969 de theeset ‘TAC 01’, een ontwerp van Bauhaus architect Walter Gropius, op de markt. Pas jaren na zijn dood werd de collectie verder uitgebreid tot de huidige lijn ‘TAC 02’. Dit servies is zo uitgepuurd en verfijnd dat het na bijna 50 jaar nog steeds hedendaags oogt. Een designklassieker!

Met KPM, Königliche Porzellan-Manufaktur Berlin, gaan we nog verder terug in de geschiedenis. Opgericht door Frederik II van Pruisen, vindt dit ‘witte goud’ zijn oorsprong in 1763. Tot op heden is het meest succesvolle servies van KPM de ‘Urbino’ reeks, die in de jaren ’30 werd ontworpen door Trude Petri. Het ontving talloze onderscheidingen, en werd opgenomen in de permanente collectie ven het Museum of Modern Art in New York.

Over Dorothee van The Fresh Light

Creatieve duizendpoot Dorothee Dubois is architecte, fotografe en styliste. Ze houdt ervan om het internet af te schuimen naar leuke webshops, en op vlooienmarktjes op zoek te gaan naar originele en unieke stukken. Op haar blog The Fresh Light inspireert ze je met haar prachtige foto’s, gekenmerkt door een minimalistische en frisse stijl. Met passie combineert ze objecten tot uitgepuurde settings voor productshots en foodpics. Voor vtwonen gaat ze op zoek naar de mooiste woonaccessoires.

Tekst, fotografie en styling: Dorothee Dubois

nog meer: bloggers