WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

IKEA hack: boekenkast en plantenbak in één

Een simpele nieuwe DIY voor in huis! Van de welbekende BILLY boekenkast van IKEA maakte ik een boekenkast en plantenbak in één. Onderin heb je ruimte voor je boeken, tijdschriften en wat mooie spulletjes, bovenin kun je je planten kwijt in de plantenbak. Een ideale combinatie voor naast onze bank, aangezien ik graag lees en de planten sfeer geven aan onze zithoek. Een mooi en praktisch idee!

Dit heb je nodig

  • IKEA BILLY boekenkast wit 80x28x106 cm
  • Schroevendraaier
  • Zaag
  • Meubelhoeken + schroefjes
  • Kantenband

Aan de slag met de boekenkast

  • Allereerst bepaal je de maat van de boekenkast.
  • Zaag nu alle planken op maat of laat de planken op maat zagen in de bouwmarkt.
  • Zet de BILLY boekenkast in elkaar volgens de bijgeleverde montagehandleiding. Sla echter wel de stappen in de handleiding over waarmee je de onderkant van de kast in elkaar zet.
  • Bevestig de twee halve planken met de meubelhoeken op de bovenste plank van de boekenkast.
  • Drie van de vier planken hebben door het zagen een onafgewerkte zijde aan de bovenkant. Werk deze planken af met kantenband. De instructies staan op de verpakking.

Je boekenkast en plantenbak in één is nu klaar! Je kunt er tot slot nog voor kiezen om de kast een kleurtje te geven.

Planten in huis

Degenen die mij al een tijdje volgen, weten dat ik dol ben op planten in huis. Zo maakte ik eerder al een DIY plantenmuur voor in onze hal. De plantenbak naast de bank geeft de zithoek gelijk meer sfeer! Ik koos onder andere voor de Monstera, Alocasia Polly en de hersthoornvaren. Mix planten met verschillende vormen en structuren met elkaar voor een speels effect. Zo heeft de Alocasia Polly nerven op zijn donkere blad en wordt daarom ook wel de Skeletplant genoemd. De hersthoornvaren heeft een viltlaagje op de bladeren en voelt hierdoor zacht aan. Een leuke en speelse mix!

Tanja van Hoogdalem

Tanja van HoogdalemTanja van Hoogdalem houdt van een creatief en licht interieur. Naast interieur heeft ze een passie voor fotografie. Regelmatig is ze druk bezig in huis om iets nieuws te creëren en te fotograferen. Dit deelt ze op haar blog tanjavanhoogdalem.nl. Ze maakte al heel wat projecten in huis zelf. Wat ze maakt moet natuurlijk mooi zijn, maar ook praktisch. Op vtwonen.nl/tanja-van-hoogdalem deelt ze haar creatieve ideeën over mooi en functioneel wonen.

Bron: tekst, fotografie en styling: Tanja van Hoogdalem

nog meer: bloggers