bloggersStudentdesign

Alles over verbeelding en referenties in design

beeld vtwonen
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Oude liefdes & zomers in Italië

Vandaag vertellen wij, Max & Guido van StudentDesign, daarom over een aantal ontwerpen die uitgaan van 'referenties'. Denk aan een muzieknummer dat je doet denken aan een oude liefde en de geur van verse pasta aan zomers in zonnig Italië. Nu we het daar tóch over hebben – Italië – het land van Toscaanse heuvels, azuurblauwe zeeën, Ciao Bella & espresso's. Gianmaria Della Ratta – afstudeerder aan de Design Academy in Eindhoven – die we ook al spotten tijdens de afgelopen Dutch Design Week, dook in zijn Italiaanse roots. Hoe clichématig ook, die pasta waaraan we eerder refereerden: dat is nou eenmaal op en top Italiaans. Althans, dat vinden wij – maar voor de Italianen betekent het tegelijkertijd ook een stagnering van hun cultuur; het eten van vroeger is het eten van nu.

Nieuwe draai

Gianmaria vraagt zich af: als pasta een symbool is van Italië, hoe kan design dan worden toegepast om er een nieuwe draai aan te geven. Zodoende combineert Gianmaria pasta met hedendaagse technologie, 3D printers. Dit resulteert in een aantal meubels, afgeleide van de extrusietechnieken (gebruikt bij het vervormen van materialen) voor pasta van weleer. Je herkent in zijn vrolijke ontwerpen onder meer Farfalle, Fusilli en Tagliatelle.

beeld vtwonen
beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

Vrije interpretatie

Soms staat een ontwerp ook een vrije interpretatie toe. Waar de pastameubelen direct te herleiden zijn naar de oorsprong van het idee is dat voor het ontwerp van Linnea Blæhr uit Aarhus, Denemarken, niet het geval. We weten niet meer precies wanneer we bedachten waar het ons aan deed denken, tóch denken we dat het komt omdat we het ontwerp sprookjesachtig mooi vinden. Voeg het woord 'sprookje' samen met de opeenstapeling van kussens en je krijgt het volgende resultaat: een referentie naar de Prinses op de Erwt. Kun je je het nog herinneren? Een koningin zoekt een prinses voor haar zoon en verzint een list: wie na een nacht slapen op twintig matrassen voelt dat er een erwt onder haar bed ligt moet haast wel een prinses zijn. Een Deens sprookje van Hans Christian Andersen en Linnea komt ook uit Denemarken, zou één en één in dit geval echt twee zijn? We zullen het nooit weten, maar het design bracht ons verwondering over de herkomst van de inspiratie – het deed ons een sprookje beleven en daarvoor zijn we Linnea dankbaar!

beeld vtwonen
beeld vtwonen

Nog twee voorbeelden van referenties

De volgende twee ontwerpen hebben veel gelijkenissen: de lampen komen beide uit Scandinavië, spelen met het begrip beweging en hebben iets te maken met de zee. Kijk maar even goed, je herkent de inspiratie vast al! De Tension Lamp van Zweed Nick Ross wordt onder spanning gebracht door een strak gespannen koord, waardoor de lamp kromtrekt als een hengel als je beethebt (vis!). Wat dit ontwerp extra tof maakt is dat je deze lamp zelf onder spanning brengt nadat je de lamp uitpakt uit de doos. Daardoor is het veel gunstiger te verpakken als één langwerpig pakket, waarna je zelf de vorm van een hengel creëert.

Lees verder onder de advertentie

Reddingsboei-lamp

Het andere ontwerp is ontworpen door de Deense Eva Fly. Haar lamp wiebelt zoals de getijden van de oceaan. Haar 'reddingsboei' deinst en valt door het verzwaarde element aan de onderkant niet om, geef hem een zwiep en het licht danst als een vuurtoren. Verstopt als cadeautje: de 'bolhoeden' zijn afkomstig van de favoriete jeugdserie van Eva, de broertjes Janssen, de detectives uit Kuifje. Dát sluit dan weer mooi aan bij de reddingsboei-lamp, die zoekend zijn licht schijnt over de woeste zee, als een detective die altijd op onderzoek is – een mooie optelsom van inspiratie.

beeld vtwonen
beeld vtwonen

StudentDesign

beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

Bron: Tekst StudentDesign | Fotografie Linnea Blaehr, Gianmaria Della Ratta, Nick Ross en Eva Fly