WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Scandinavisch duurzaam design

Wat krijg je als je drie Noorse jongens bij elkaar zet en hun gang laat gaan? Duurzaam en multi-inzetbaar design. Max en Guido van StudentDesign vertellen waarom ze fan zijn van Studio Sløyd, een Noors design trio.

stoel van studio sloyd voor studentdesign blog
close up van kamerscherm met blauwe stof

Handarbeid

Tim Knutsen (27), Herman Ødegaard (23) en Mikkel Jøraanstad (26) ontmoetten elkaar tijdens hun studie Product Design in Oslo. Het trio kon het zo goed met elkaar vinden dat zij afgelopen jaar Studio Sløyd oprichtten. Met Studio Sløyd focussen zij op de verduurzaming van de meubelindustrie. Het concept is afgeleid van het schoolsysteem uit Finland. Hier werd studenten geleerd om te ontwerpen met hun handen, iets wat je op veel academies in Scandinavië nog terugziet. Tim, Herman en Mikkel omarmen deze visie en passen hun expertise over het ‘maak-ambacht’ toe op meerdere materialen en productietechnieken, ook machinaal! Kort gezegd: duurzaamheid en materiaal staan voorop; dat combineren zij met een vleugje minimalistisch Scandinavisch ontwerp.

Op een houtje zitten

Eén van de eerste projecten die zij samen ontwikkelden was de Blimp stoel. De stoel is gemaakt van dennenhout. Dat is niet zo gebruikelijk als je misschien zou denken, want naast die ‘o, o, dennenboom’ is er in en rondom het huis meestal weinig dennenhout te vinden. De zitting is gemaakt van dikke plakken dennenhout die eruit zien als zachte kussens. Dit wordt speels gecombineerd met een delicaat metalen frame dat iets weg heeft van dunne takjes. Als beloning voor hun harde werk wordt hun ontwerp dit jaar door meubelmerk Momaa uitgebracht.

Multifunctionele roomdivider

Hout blijft het favoriete materiaal van de drie ontwerpers – misschien ook niet zo gek als je denkt aan alle prachtige bossen die Noorwegen rijk is. In dit project – Hekk – zie je die voorkeur tevens terug. Hekk is een roomdivider – een modewoord voor kamerscherm. Een zeer bijzondere wel, want het kamerscherm is op meerdere manieren inzetbaar. Zo kun je er textiel doorheen rijgen of ‘gewoon’ gebruiken in zijn houten eenvoud. Voor degenen met groene vingers is het mogelijk om er een klimplant tegenaan te laten groeien. Door het universele design past het overal, gewoon in huis of op kantoor bijvoorbeeld!

kamerscherm studio sloyd met blauw stof
team studio sloyd

Duurzaam dichtbij

Buiten het feit dat wij allebei de ontwerpen heel mooi vinden is de duurzame inslag ook een groot pluspunt. De uitstoot tijdens het transport van een product heeft vaak de grootste (negatieve) impact- door het kiezen voor regionaal dennenhout wordt er veel minder afstand afgelegd tijdens het productieproces, tof!

De toekomstplannen van de heren? Een aantal nieuwe ontwerpen uitbrengen en deze lanceren tijdens een expositie in Stockholm. Wij blijven ze daarna in elk geval in de gaten houden!

StudentDesign

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

nog meer: bloggers