kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vintage souvenirs

Souvenirs zijn over het algemeen niet de meest smaakvolle voorwerpen op aarde. Ze lijken eerder zelfs in een soort onderlinge kitscherigheidscompetitie verwikkeld te zijn. Voor souvenirs lijkt maar één regel te gelden: hoe smaaklozer, hoe beter. Ik ben niet vies van een beetje kitsch, maar het kitschgehalte van veel souvenirs gaat zelfs mij te ver.souvenir schilderij vintagesouvenir dienblad plant vintagesouvenir vintage schudbol

Persoonlijke knipoog

Met de zomer voor de deur leek het me toch leuk om vintage souvenirs eens onder de aandacht te brengen, omdat ze – mits in bescheiden mate aangebracht – een persoonlijke, humoristische knipoog aan het interieur geven kunnen.

Een souvenir is allereerst in sommige gevallen direct al een stuk beter te pruimen als je hem uit de hysterische omgeving haalt die een souvenirwinkel over het algemeen is. Souvenirs komen daarbij vaak in vormen die je nergens anders ziet, dat maakt ze vaak ook leuk. Denk aan een Delfts blauw bordje met Nijntje erop, een Russische matroesjka (ik zag ze in Sint-Petersburg in de gekste uitvoeringen) of een mooi geborduurd Chinees schilderij.

Vintage vondsten

Maar de állerbeste souvenirs zijn natuurlijk vintage souvenirs. Zo ben ik lang in het bezit geweest van een datumaanduider mét schudbol uit Frankrijk. En hoop ik nog steeds een keer een dienblad tegen te komen met een jaren ’80 foto van één of ander Zwitsers Alpengebergte. De grap is, je kan het zo gek niet verzinnen of ze maken er souvenirs van. En dat maakt ze nu juist zo leuk.

Schudbolletjes op de vrijmarkt

Vintage souvenirs hebben nog een voordeel: je hoeft niet per se naar het buitenland te reizen om ze te vinden. Dat heeft iemand anders al voor je gedaan. Zo vond ik de schudbolletjes op de vrijmarkt tijdens Koningsdag. De dame die ze verkocht had schudbolletjes uit alle staten van Amerika. Ik vind het geweldig om zulke bloedig bij elkaar gesprokkelde verzamelingen tegen het lijf te lopen. Er zijn heel wat jaren (en reisuren) overheen gegaan om die verzameling compleet te maken. Uiteindelijk wist ik mezelf in te houden en nam ik alleen de twee mooiste mee. (Alhoewel de meningen daarover verdeeld zullen zijn.)

Asbak uit Israël

De asbak (tenminste, ik vermoed dat het dat is) komt – verrassend! – uit Israël. Het is in mijn ogen een schoolvoorbeeld van een souvenir: een nogal typisch ontwerp voor zoiets alledaags als een asbak. Hij is echt mooi gemaakt en die kleur is onweerstaanbaar. Het lijkt wel alsof ontwerpers van souvenirs helemaal los mogen gaan, omdat ze toch al aan een slechte reputatie lijden.

Souvenirs zijn, kortom, als peper voor je interieur: van teveel gaan je ogen tranen, maar van een mespuntje krijgt je interieur net een stevige bite.

Oh Marie

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/ohmarie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder.

nog meer: bloggers