WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Stijlvolle grafische glittervaasjes

Waarom saai zijn als je ook kunt schitteren? Marlous van Oh Marie! weet hoe je de ekster in jou tot leven brengt, met kringloopvaasjes en plakfolie. Glitter galore!

Eksteroog

In ieder mens schuilt een ekster. Of beter gezegd: een glitteroma of -opa met een liefde voor kitsch. Daar ben ik van overtuigd. De een durft hem pas vrij te laten na een paar glazen alcohol (vandaar dat De Vlieger van André Hazes het rond sluitingstijd vermoedelijk zo ontzettend goed doet in de kroeg), de ander (Man Bijt Honds Nel Veerkamp – God hebbe haar ziel) koestert hem juist. Zaken die door de algemeen heersende norm als kitscherig, smakeloos, hysterisch of fout worden aangemerkt hebben uiteindelijk op iedereen een bepaalde aantrekkingskracht. Ik heb dit allemaal geleerd door de kringloop. Want ik sta er iedere keer weer van versteld hoeveel spiegeltjes en kraaltjes er zijn geproduceerd, gekocht en uiteindelijk weer naar de kringloop gebracht om waarschijnlijk plaats te maken voor nieuwe kitscherige guilty pleasures.

Voorbij de kitch

Deze vaasjes vallen ook in die categorie. Ik kom ze tegen in iedere kringloop, in iedere uithoek van Nederland. Aan de enorme hoeveelheden waarin ik ze aantref moeten er duizenden van zijn geproduceerd voor evenveel klanten. De varianten hier op de foto zijn nog niet eens zó kitsch. Je kan ze ook krijgen met kleffe clichés op het glas (“U & Me 4ever”), in de vorm van een hartje en/of gecombineerd met een RVS vaasje aan de binnenkant, vermoedelijk om ze een luxere uitstraling te geven. Helaas wordt die luxe direct teniet gedaan door de lijmresten die aan alle kanten door het glas zichtbaar zijn, maar daar kijk je natuurlijk overheen als je net een cadeau hebt ontvangen met daarop een tekst die belooft dat je voor altijd samen zal zijn met de gever ervan.

Budgetvriendelijk

Als je echter door hun goedkope uiterlijk heen kijkt, dan zou je met een kleine aanpassing best een heel modern object van deze vaasjes kunnen maken. Sterker nog, ik zag de laatste tijd varianten op dit idee (met prijzen die ongeveer 100 keer hoger liggen dan ik ervoor betaalde) in allerlei collecties van hippe woonmerken gepresenteerd worden. Deze variant is echter beter voor het milieu én je helpt je lokale kringloop van die vaasjes af, want die weten onderhand ook niet meer wat ze ermee aan moeten. In hun geval is de term ‘U & Me 4ever” zelfs erg letterlijk te nemen.

Knippen & glitteren

Op plakfoliewebshop.nl kocht ik een stukje glitter plakfolie (want ook ik heb een innerlijke glitteroma), waar ik de vorm van het voor glaasje op overtrok. Ik knipte het folie uit en plakte dat op het (ontvette) glas. Simpeler kan haast niet. Het resultaat is prettig glitterig. Maar dan zonder clichés of lijmresten.

Oh Marie!

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/oh-marie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle, geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder

nog meer: bloggers