WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Mooi én gezond: planten in de slaapkamer

De slaapkamer is voor iedereen een belangrijke plek in huis. Hier moet je je prettig voelen en hier wil je tot rust komen. Natuurlijk lukt dat niet altijd. Of het nou een huilende baby is die je wakker houdt, een volle blaas, een veel te vol en druk hoofd of een vervelende mug… We hebben ongetwijfeld allemaal wel eens last van één of meer van deze stoorzenders. Het is niet anders!

Rustgevende slaapkamer

Wat je wel kunt doen, is het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken door een zo rustgevend mogelijke omgeving voor jezelf te creëren. Naast een fris opgemaakt bed met fijne en zachte materialen, een goed matras en een lekker kussen, geven planten in de slaapkamer mij een prettig gevoel.

Betere nachtrust met planten

Naast het feit dat ik die groene accenten erg mooi vind, is het schijnbaar ook nog eens hartstikke gezond! Planten hebben namelijk een reinigend effect op de lucht in de ruimte en geven daarnaast zuurstof af. Daarbij verhogen planten de vochtigheidsgraad van een kamer. Dit is goed voor onze luchtwegen en draagt hierdoor ook bij aan een betere nachtrust. Hier vind je meer informatie over dit onderwerp. Hieronder een aantal planten die in het bijzonder geschikt zijn voor de slaapkamer:

Lavendel

Lavendel kennen we allemaal wel vanwege de rustgevende geur die de plant afgeeft. Lavendel verlaagt ons stressniveau en onze bloeddruk wat ervoor zorgt dat je je lekker slaperig gaat voelen. Dus zet eens een lavendelplantje op je nachtkastje in plaats van in de tuin!

Spiderplant

De Spiderplant, oftewel de Graslelie, reinigt de lucht. Een schonere lucht draagt weer bij aan een betere nachtrust. De Spiderplant heeft het vermogen om de stof ‘Formaldehyde’ voor zo’n 90% uit de lucht te verwijderen. Formaldehyde is een gas dat terechtkomt in de slijmvliezen van de ogen, neus en keel. Dit kan zorgen voor irritatie van de slijmvliezen en hoofdpijn. Het kan dus zeker geen kwaad om een Spiderplant naast je bed te zetten! Daarbij is deze plant erg makkelijk qua verzorging.

Sansevieria

De Sansevieria, ook wel de ‘Snake Plant’ genoemd, reinigt net als de Spiderplant de lucht en geeft hierbij zuurstof af gedurende de nacht. Daarbij is het, met zijn lange groene met geel omrande bladeren, een zeer sterke en makkelijke plant. Ik heb hem zelf ook al een tijd en heb er bijna geen omkijken naar!

Meer luchtreinigende planten

Naast deze bovengenoemde planten zijn er nog veel meer geschikte en luchtreinigende planten voor de slaapkamer. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Jasmijn
 • Aloë Vera
 • Gardenia
 • English Ivy (klimop)
 • Gouden Pothos
 • Lepelplant
 • Arecapalm of Goudpalm
 • Indische Rubberboom
 • Krulvaren
 • Mexicaanse Dwergpalm
 • Stokpalm

MY ATTIC

Oh MarieMarij Hessel heeft naast haar liefde voor vintage, DIY’s & keramiek ook een enorme voorliefde voor groen. Haar verzameling kamerplanten groeit gestaag want zij kan geen tuincentrum verlaten zonder een nieuwe plant onder haar arm. Op vtwonen.nl/myattic laat Marij zien welke kanten je allemaal op kunt met groen in huis. De mogelijkheden zijn eindeloos! En je hoeft echt geen groene vingers te hebben! Voor meer inspiratie kun je Marij volgen op haar blog MY ATTIC.

Bron: tekst en fotografie Marij Hessel

BewarenBewaren

nog meer: bloggers