WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De favoriete kamerplanten van MY ATTIC

Omdat ik veel planten in huis heb en hier ook veel over deel op mijn blog en socialkanalen, denkt men al snel dat ik een echte plantenkenner ben en aardig wat kennis heb over het verzorgen van planten. Ik zal eerlijk bekennen; ik doe eigenlijk ook maar wat! Zoals bij heel veel dingen kies en verzorg ik mijn planten vooral op gevoel. Onderhand weet ik wel redelijk goed welke planten het over het algemeen goed doen, of in ieder geval bij ons thuis…

Niet te moeilijk a.u.b.

Planten die niet veel aandacht nodig hebben, zijn bij mij zeker favoriet. Als het te ingewikkeld wordt dan haak ik af; op het gebied van planten dan, laat dat duidelijk zijn 😉 Het leek me daarom leuk om eens mijn persoonlijke favorieten met jullie te delen. Mijn favoriete kamerplanten die me tot nu toe nog nooit hebben teleurgesteld.

Bij de verzorging van kamerplanten houd ik me aan de basics. Wekelijks water geven (hier heb ik geen vaste momenten voor), dode bladeren verwijderen en wat voor de meeste planten naar mijn ervaring geldt; voldoende daglicht maar geen direct zonlicht. Nu ben ik wel heel kort door de bocht, maar dit is wat bij mij goed werkt. En natuurlijk gaat er ook weleens een plantje dood, dat is dan ook gelijk geen favorietje meer, dat snap je…

Monstera Deliciosa

Niet voor niets zo populair, deze groene kamerplant (ook wel gatenplant genoemd). De Monstera Deliciosa is oorspronkelijk afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika en het is een echte klimplant. Wel moet je hem daar een beetje mee helpen door bijvoorbeeld steunstokjes in de aarde te steken waar de plant tegenaan kan leunen. Heeft jouw Monstera ook van die gekke takken/wortels die alle kanten op groeien? Dit zijn de kenmerkende luchtwortels van de plant die vocht en voedingsstoffen opnemen uit de lucht en tegelijkertijd dienen als steun.

Ik heb mijn Monstera al een paar jaar en heb er altijd weinig omkijken naar gehad. Wel hing hij er de laatste tijd een beetje zielig bij, verwaarloosd bijna… Ik besloot hem dan eindelijk eens te verpotten naar een grotere pot en ja hoor, hij doet het weer super! Ik ontdek regelmatig weer nieuwe bladeren, wat betekent dat de plant lekker aan het doorgroeien is. Je kunt de Monstera ieder voorjaar verpotten. De plant groeit gemiddeld met twee tot drie bladeren per jaar en kan dus echt een joekel worden.

Euphorbia Trigona

Ik noem het altijd mijn grote cactus, maar deze ‘Afrikaanse melkboom’ is eigenlijk helemaal geen cactus. Hij ziet eruit als een cactus maar het is een vetplant. Dit is één van mijn eerste planten en hij doet het nog steeds prima zonder al te veel aandacht (daarom dus ook favoriet). Deze vetplant heeft al ontzettend vaak model gestaan voor verschillende stylingsessies en staat ook regelmatig op een andere plek in huis. Daar doet-ie niet moeilijk over en daarom alleen is het al een fantastische plant!

De Euphorbia Trigona heeft niet heel veel water nodig, je kunt de grond tussen de waterbeurten door zelfs een beetje laten uitdrogen. Zorg er wel voor dat een teveel aan water weg kan lopen, dit geldt eigenlijk wel voor alle kamerplanten. Ik ben benieuwd hoe lang deze plant het vol zal houden, zouden we samen oud worden?

Begonia Maculata

Over deze bijzondere ‘Polkadot plant’ schreef ik eerder al een blog en is een van mijn nieuwste aanwinsten. Tot nu toe doet hij het erg goed met redelijk veel daglicht en af en toe een scheut water, niets bijzonders eigenlijk! Sinds kort geef ik mijn kamerplanten ook af en toe wat plantenvoeding, dat kan zeker geen kwaad. Kort geleden stond mijn Begonia Maculata zowaar in bloei! Prachtige witte bloemetjes met een gele stamper (alsof deze plant al niet knap genoeg was…). Het is vrij uniek, een bloeiende kamerplant. Het voelt daarom als een klein cadeautje of bedankje van de plant omdat deze het blijkbaar naar zijn zin heeft.

Dit waren een paar van mijn favoriete kamerplanten, maar stiekem heb ik er nog veel meer…

MY ATTIC

Oh MarieMarij Hessel heeft naast haar liefde voor vintage, DIY’s & keramiek ook een enorme voorliefde voor groen. Haar verzameling kamerplanten groeit gestaag want zij kan geen tuincentrum verlaten zonder een nieuwe plant onder haar arm. Op vtwonen.nl/myattic laat Marij zien welke kanten je allemaal op kunt met groen in huis. De mogelijkheden zijn eindeloos! En je hoeft echt geen groene vingers te hebben! Voor meer inspiratie kun je Marij volgen op haar blog MY ATTIC.

Bron: tekst en fotografie Marij Hessel

nog meer: bloggers